Σταθμίζουν το ισοζύγιο της ΔΕΘ

Σταθμίζουν το ισοζύγιο της ΔΕΘ

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επόμενη, μετά τη ΔΕΘ, μέρα εξετάζουν ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη βασική «αγωνία» να εστιάζεται στην απήχηση του μηνύματος που επιχείρησε να στείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης και είχε συγκεκριμένους αποδέκτες. Με δεδομένο άλλωστε πως ο κ. Τσίπρας άφησε για πρώτη φορά ορθάνοιχτη την ημερομηνία των εκλογών, καθώς ερωτηθείς σχετικά απάντησε πως όλα θα εξαρτηθούν από την «πορεία των πραγμάτων», στο Μαξίμου φαίνεται πως έχουν ήδη μπει σε προεκλογική τροχιά.

Και αυτό δεν το καταδεικνύει μόνο η αποστροφή περί εκλογών του κ. Τσίπρα, αλλά και η σειρά των παροχών στις οποίες προχώρησε και οι οποίες δείχνουν μια συγκεκριμένη στόχευση. Η εξαγγελία επί παραδείγματι για μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 50% για σχεδόν 1,2 εκατ. χαμηλές ιδιοκτησίες και 30% μεσοσταθμικά σε δύο φάσεις, τα όσα προανήγγειλε για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και η πρόθεση μείωσης κατά 4% της φορολογίας στις επιχειρήσεις, δείχνουν στόχευση να υπάρξει δίαυλος επικοινωνίας με τη λεγόμενη «μεσαία τάξη» και κοινωνικές ομάδες που αποτελούν «εκλογικό βαρόμετρο» και δεν συγκατελέγονται στο «εκλογικό κοινό» του ΣΥΡΙΖΑ. Τελικός στόχος είναι να εμφανιστεί ο κ. Τσίπρας ως ο φυσικός εκφραστής του χώρου της Κεντροαριστεράς «εν συνόλω», αλλά και ο διεμβολισμός, ει δυνατόν, μέρους της Κεντροδεξιάς, όπως έδειξε και ο πρόσφατος ανασχηματισμός. Την ίδια ώρα όμως το σφιχτό δημοσιονομικό πλαίσιο, σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις της χώρας, δεν άφησε περιθώριο στον πρωθυπουργό να πει κάτι πιο απτό για το μείζον ζήτημα των περικοπών των συντάξεων, το οποίο αποτελεί ένα από τα βασικά κυβερνητικά «καταφύγια» στον δρόμο προς τις κάλπες και δείχνει την «ισορροπία τρόμου» που καλείται να διαχειριστεί ο κ. Τσίπρας, ώστε να βρει πειστικό αφήγημα.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός παρέπεμψε για το θέμα στον ερχόμενο προϋπολογισμό τον οποίο ακολούθως «μελετά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διαπιστώσει εάν τηρούνται τα συμφωνηθέντα». Χθες πάντως ο κ. Σταθάκης, με συνέντευξή του (Real fm), αναφερόμενος στις συντάξεις, προανήγγειλε πως υπάρχει «δημοσιονομικό περιθώριο» που δημιουργεί «περιθώριο κινήσεων». Στα ανωτέρω και στο πολιτικό στίγμα που επιχειρεί να δώσει ο πρωθυπουργός, έρχεται να προστεθεί η σημερινή ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο με θέμα «το μέλλον της Ευρώπης». Μια γεύση πάντως των προθέσεών του σε ευρωπαϊκό επίπεδο έδωσε ήδη από το βήμα της ΔΕΘ με την αναφορά του πως «είμαστε σε έναν διαρκή διάλογο με την Κεντροαριστερά σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Την ίδια ώρα, στην Κουμουνδούρου έχουν στραμμένο το βλέμμα τους και στην Πειραιώς. Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που καλεί την αξιωματική αντιπολίτευση «να μιλήσει για την ουσία της δέσμης μέτρων που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ για τον ΕΝΦΙΑ», καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να πει «αν θα ακυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών».

Αναδρομικά σε ενστόλους

Την ίδια ώρα, ωστόσο, που ο πρωθυπουργός επιχείρησε να εμφανιστεί ως φύσει και θέσει εκφραστής της Κεντροαριστεράς, ανεδείκνυε ταυτόχρονα τον ρόλο του κυβερνητικού εταίρου, των ΑΝΕΛ, «πιστώνοντάς» του την επιστροφή αναδρομικών στους ενστόλους. Η εξαγγελία του πρωθυπουργού, η οποία συνοδεύτηκε από τη φράση «μετά από πιέσεις του Πάνου Καμμένου», καταδεικνύει τη βούληση, στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, να ενισχύσει όσο το δυνατόν τους ΑΝΕΛ, απευθυνόμενος μέσω του εταίρου του σε μια επαγγελματική ομάδα που παραδοσιακά πρόσκειται στην Κεντροδεξιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή