Επεισοδιακές οι περιφερειακές εκλογές στη Ρωσία

Επεισοδιακές οι περιφερειακές εκλογές στη Ρωσία

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και οι συλλήψεις άνω των 1.000 διαδηλωτών επισκίασαν τις τοπικές εκλογές της Κυριακής σε δεκάδες ρωσικές πόλεις. Το γεγονός αυτό δεν εμπόδισε τον πρόεδρο της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν να εκφράσει την ικανοποίησή του για την εκλογική διαδικασία – ικανοποίηση την οποία ασφαλώς ενισχύει η άνετη επικράτηση του κυβερνητικού υποψηφίου στη Μόσχα.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων OVD – Info, αστυνομικοί συνέλαβαν 1.018 πολίτες με την αιτιολογία ότι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις που δεν είχαν την άδεια των Αρχών. Περίπου οι μισές από τις συλλήψεις έγιναν στην Αγία Πετρούπολη, όπου έλαβε χώρα η μεγαλύτερη διαδήλωση, η οποία προκάλεσε τη βίαιη επέμβαση αστυνομικών, με χρήση κλομπ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι αστυνομικές αρχές έδρασαν στο πλαίσιο του νόμου γιατί οι διαδηλώσεις στις οποίες επενέβησαν δεν ήταν εξουσιοδοτημένες, υποστήριξε δε ότι σε αυτές παρεισέφρησαν «χούλιγκαν και προβοκάτορες». Χθες, ομάδα ακτιβιστών προσπάθησε να οργανώσει νέα διαδήλωση σε βουλεβάρτο της Μόσχας, αλλά εμποδίστηκε από την αστυνομία. Αιχμή των συγκεντρώσεων της Παρασκευής αποτέλεσε το κυβερνητικό νομοσχέδιο για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κατά πέντε χρόνια (στα 65 για τους άνδρες και στα 60 για τις γυναίκες). Πρόκειται για το πλέον αντιδημοφιλές μέτρο της εποχής Πούτιν ύστερα από εκείνο του 2005, που κατήργησε επιδόματα της σοβιετικής εποχής. Η δημοτικότητα του Ρώσου προέδρου έπεσε κατά 15 εκατοστιαίες μονάδες μετά την εξαγγελία της μεταρρύθμισης.

Απών ο Ναβάλνι

Την πρωτοβουλία για τις προχθεσινές συγκεντρώσεις είχε ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο ισχυρότερος πολιτικός αντίπαλος του Πούτιν, ο οποίος εμποδίστηκε από τη Δικαιοσύνη να πάρει μέρος στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Μαρτίου λόγω καταδίκης του για υπόθεση διαφθοράς. Ο ίδιος ο Ναβάλνι δεν μπόρεσε να συμμετάσχει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, καθώς εξέτιε ποινή κράτησης 30 ημερών για οργάνωση άλλης, παράνομης, διαδήλωσης.

Στη Μόσχα, επανεξελέγη δήμαρχος ο φίλα προσκείμενος στο κυβερνών κόμμα Σεργκέι Σομπιάνιν, με ποσοστό 70%. Το 2013, ο Σομπιάνιν πήρε λίγο περισσότερο από το 50%, καθώς ο Ναβάλνι, που είχε θέσει υποψηφιότητα, είχε εξασφαλίσει περίπου το ένα τέταρτο των ψήφων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή