Συμφωνία με τη Βρετανία για το Brexit εντός δύο μηνών «βλέπει» ο Μ. Μπαρνιέ

Συμφωνία με τη Βρετανία για το Brexit εντός δύο μηνών «βλέπει» ο Μ. Μπαρνιέ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στους επόμενους δύο μήνες το αργότερο είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση (Brexit). Αυτά δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ, αρμόδιος διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκή Ενωσης για τo Brexit. Συγκεκριμένα, μιλώντας σε φόρουμ στη Σλοβενία, ο κ. Μπαρνιέ διευκρίνισε πως μέσα στις επόμενες έξι με οκτώ εβδομάδες θα έχει υπάρξει συμφωνία Βρυξελλών – Λονδίνου. Επίσης, τόνισε πως το χρονοδιάγραμμα αυτό είναι ρεαλιστικό. Οι αγορές αντέδρασαν θετικά στις εξελίξεις αυτές και η λίρα ενισχύθηκε ως προς το δολάριο, φθάνοντας τα υψηλότερα πέντε εβδομάδων και ως προς το ευρώ, φθάνοντας τα υψηλότερα ενός μηνός. Η λίρα ως προς το δολάριο ανήλθε 1% στο 1,3052 δολάριο και στις 88,96 πένες ως προς το ευρώ. Επιπλέον, η λίρα ως προς το ελβετικό φράγκο εμφάνισε άνοδο, η οποία ήταν και η μεγαλύτερη σε ημερήσια βάση τους τελευταίους 18 μήνες. «Η αντίδραση αυτή απλώς δείχνει τι θέλουν οι άνθρωποι να δουν», παρατηρεί ο αναλυτής Βιράτζ Πατέλ της ING στο Λονδίνο. «Ολοι θέλουν να υπάρξει πρόοδος στο Βrexit και αφ’ ης στιγμής η αβεβαιότητα γύρω από αυτό αρχίσει να εξαλείφεται, τότε θα εκδηλωθεί ράλι για τη στερλίνα».

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ως επί το πλείστον ότι θα γίνει το Brexit χωρίς εμπορική συμφωνία μεταξύ των μερών και πουλάνε λίρες. Ωστόσο, χθες μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την αύξηση κατά 0,6% του ΑΕΠ της Βρετανίας το δεύτερο τρίμηνο, η διάθεσή τους είχε ώς ένα βαθμό αλλάξει. Πριν από τις δηλώσεις Μπαρνιέ η λίρα είχε ελαφρά άνοδο ως προ το δολάριο και το ευρώ, η οποία ενισχύθηκε στη συνέχεια. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής δύο φορές μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα έχει εκφράσει έντονα την επιθυμία του να προχωρήσουν οι συνομιλίες με τη βρετανική κυβέρνηση της Τερέζα Μέι.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, συγκεκριμένα, είχε αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πρόθυμη να συζητήσει με τη Βρετανία ορισμένα ακανθώδη θέματα, τα οποία παραμένουν σε εκκρεμότητα και παρεμποδίζουν τη σύναψη συμφωνίας. «Η κάθε ένδειξη ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις διμερείς συνομιλίες δίνει ένα μήνυμα στους επενδυτές για να αγοράσουν στερλίνες», τονίζει ο αναλυτής της OANDA, Κρεγκ Ερλαμ. Ωστόσο υψηλόβαθμα στελέχη των Συντηρητικών της Τερέζα Μέι διατυπώνουν τις αντιρρήσεις τους για το σχέδιό της σχετικά με το Βrexit και προειδοποιούν για εσωκομματική ρήξη. Τέλος, υπενθυμίζεται πως απομένουν μόλις επτά μήνες πριν από την επίσημη αποχώρηση της Βρετανίας από τους κόλπους της Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου του 2019.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή