Μαζικές εκκενώσεις στις ΗΠΑ ενόψει του τυφώνα Φλόρενς

Μαζικές εκκενώσεις στις ΗΠΑ ενόψει του τυφώνα Φλόρενς

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση για μαζικές εκκενώσεις απευθύνουν οι αμερικανικές αρχές κατά μήκος των ανατολικών ακτών στις ΗΠΑ που «βλέπουν» στον Ατλαντικό Ωκεανό, καθώς ο τυφώνας Φλόρενς που αναβαθμίστηκε χθες σε κατηγορίας 4 φέρεται να είναι ο ισχυρότερος τυφώνας που έχει πλήξει την περιοχή εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες. 

Μαζικές εκκενώσεις στις ΗΠΑ ενόψει του τυφώνα Φλόρενς-1

Ειδικότερα, εντολή εκκένωσης σε περίπου 245.000 κατοίκους της Βιρτζίνια έδωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας Ralph Northam υπό τον φόβο των εκτεταμένων πλημμυρών που απειλούν την παράκτια περιοχή, ενώ ο κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας, Henry McMaster, διέταξε να περάσουν από το μεσημέρι πάνω από ένα εκατομμύριο κάτοικοι κατά μήκος της ακτογραμμής. «Πρόκειται για μια σοβαρή καταιγίδα που θα επηρεάσει ολόκληρη τη χώρα. Ολοι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι στη Βιρτζίνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Northam σε συνέντευξη Τύπου. 

Μαζικές εκκενώσεις στις ΗΠΑ ενόψει του τυφώνα Φλόρενς-2

Ο τυφώνας Φλόρενς με ανέμους που φθάνουν τα 220 χλμ την ώρα, αναμένεται να «χτυπήσει» την αμερικανική ήπειρο αυτή την εβδομάδα, έχει βορειοδυτική κατεύθυνση και θα περάσει την Τρίτη και την Τετάρτη ανάμεσα από τις Μπαχάμες και τις Βερμούδες, πριν κατευθυνθεί προς τις αμερικανικές ακτές, τις οποίες μπορεί να πλήξει την Πέμπτη, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (ΝΗC) στο Μαϊάμι.

Μαζικές εκκενώσεις στις ΗΠΑ ενόψει του τυφώνα Φλόρενς-3

Τουλάχιστον άλλοι 250.000 άνθρωποι αναμένεται να απομακρυνθούν σήμερα από το Αουτερ Μπανκς στη Βόρεια Καρολίνα σήμερα μετά τους 50.000 που έλαβαν εντολή εκκένωσης χθες από το νησιά Χατέρας και Όκρακοκ.

Μετά τη Βόρεια Καρολίνα, η Νότια Καρολίνα και η Βιρτζίνια κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Σαββατοκύριακο ώστε να προετοιμαστούν για τις πιθανές συνέπειες από το πέρασμά του. 

Οι αρχές προειδοποίησαν για τις επικίνδυνες για τη ζωή παράκτιες καταιγίδες αλλά και για τη δυνατότητα του Φλόρενς να προκαλέσει παρατεταμένες καταρρακτώδεις βροχές και εκτεταμένες πλημμύρες, ειδικά εάν παραμείνει στην ενδοχώρα για αρκετές ημέρες. 

Μαζικές εκκενώσεις στις ΗΠΑ ενόψει του τυφώνα Φλόρενς-4

Χάρτης με τις περιοχές ποτ αναμένεται να πλήξει ο τυφώνας Φλόρενς

Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής του NHC, Ken Graham, έκανε λόγο για «εκπληκτική» ποσότητα βροχοπτώσεων που μπορεί να επεκταθεί στο εσωτερικό της χώρας και να προκαλέσει εκτεταμένες πλημμύρες στις νοτιοανατολικές και κεντρικές πολιτείες των παράκτιων περιοχών του Ατλαντικού. 

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, οι ποσότητες βροχής αναμένεται να φτάσουν τις 10 έως 15 ίντσες (25 – 38 εκατοστά). Λαμβάνοντας υπόψιν την καταστροφή που σημειώθηκε πέρσυ με το πέρασμα των «θανάσιμων» τυφώνων, οι κάτοικοι της Καρολίνα «άρχισαν τις προετοιμασίες για την προφύλαξη τους από την επικείμενη καταστροφή». 

Μαζικές εκκενώσεις στις ΗΠΑ ενόψει του τυφώνα Φλόρενς-5

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, οι κάτοικοι άρχισαν να αποθηκεύουν φαγητό, κυρίως λαχανικά, νερό αλλά και να «γεμίζουν» τα αυτοκίνητά τους με καύσιμα. «Είναι πολύ τρομακτικό για εμάς. Ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να παίζουμε με αυτά τα πράγματα», είπε ιδιοκτήτρια καταστήματος στην περιοχή της Βόρεια Καρολίνα και μένει κοντά στο Γουίλμινγκτον. 

«Προβλέπεται ότι ο Φλόρενς θα ενισχυθεί ακόμη και ότι έως την Πέμπτη θα έχει γίνει ένας «μεγάλος τυφώνας εξαιρετικά επικίνδυνος», ανακοίνωσε χθες το NHC καλώντας τις αμερικανικές νοτιοανατολικές πολιτείες και τις κεντρικές των παράκτιων περιοχών του Ατλαντικού να παρακολουθούν την πορεία του. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή