Οι τράπεζες κατήγγειλαν τα δάνεια της Folli Follie ύψους 46 εκατ. ευρώ

Οι τράπεζες κατήγγειλαν τα δάνεια της Folli Follie ύψους 46 εκατ. ευρώ

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η προσπάθεια των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών να ρευστοποιήσουν τις εξασφαλίσεις που έχουν για τα δάνεια ύψους 46 εκατ. ευρώ προς τη Folli Follie και ειδικότερα το ποσοστό της τάξης του 35,6% στην εταιρεία «Αττικά Πολυκαταστήματα». Το αίτημα θα συζητηθεί αύριο στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στο πλαίσιο της εκδίκασης της υπόθεσης για την προσωρινή προστασία που έχει ζητήσει η Folli Follie, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, με πρωτοβουλία του επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου της FF, Παναγιώτη Αλεξάκη, έχει ζητηθεί η σύγκληση έκτακτου Δ. Σ. σήμερα. Για το ποσοστό που έχουν ενέχυρο οι τράπεζες στην «Αττικά Πολυκαταστήματα» ενδιαφέρεται και η σημερινή πλειοψηφία της εταιρείας, η οποία ελέγχεται από τα συμφέροντα των οικογενειών Λαμπρόπουλου, Τσουβελεκάκη και Σγουμπόπουλου. Προϋπόθεση όμως για τη δεσμευτική εκδήλωση ενδιαφέροντος, τόσο του παραπάνω σχήματος όσο και των άλλων δυνητικών επενδυτών, είναι να μπορέσουν οι τράπεζες αφενός να εξασφαλίσουν δικαστική επικύρωση των ενεργειών και αφετέρου να τρέξει διαγωνιστική διαδικασία ύστερα από ανεξάρτητες αποτιμήσεις της αξίας της «Αττικά Πολυκαταστήματα».

Σημειώνεται πως η «Αττικά Πολυκαταστήματα» το 2017 είχε κύκλο εργασιών της τάξης των 180 εκατ. ευρώ, κέρδη EBITDA 16,2 εκατ. και συνολικό δανεισμό μόλις 3,6 εκατ. «Με δεδομένη την προνομιακή της θέση στην ελληνική αγορά λιανεμπορίου, θα μπορούσε κάλλιστα να αποτιμηθεί 7 ή και 8 φορές τα κέρδη EBITDA, δηλαδή περί τα 130 εκατ. ευρώ», αναφέρει ενδεικτικά επενδυτικός τραπεζίτης στον οποίο απευθύνθηκε η «Κ». Επομένως το 35,6% της Folli Follie στην «Αττικά Πολυκαταστήματα» που έχουν ως ενέχυρο οι τράπεζες ανέρχεται σε τουλάχιστον 47 εκατ. υπό αυτή την αποτίμηση. Ποσό, που πρακτικά ταυτίζεται με τα 46 εκατ. των τραπεζικών απαιτήσεων από τη Folli. Ετσι οι τράπεζες τις τελευταίες ημέρες (από 6 έως και χθες Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου) κατήγγειλαν τις δανειακές συμβάσεις με τη Folli επικαλούμενες την ανακρίβεια των οικονομικών της καταστάσεων, που έχει οδηγήσει άλλωστε και στο ντόμινο των εξελίξεων στην εταιρεία, παρά το ότι, σύμφωνα με τη Folli, ήταν εξυπηρετούμενα.

Οι τράπεζες κατήγγειλαν τα δάνεια της Folli Follie ύψους 46 εκατ. ευρώ-1

Προκειμένου όμως να μπορέσουν να προχωρήσουν στη διαδικασία πώλησης της συμμετοχής, πρέπει να εξαιρεθούν από τυχόν προστασία που θα παρέχει, μετά την αυριανή συζήτηση, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, στο πλαίσιο της σχετικής αίτησης εξυγίανσης που έχει καταθέσει η Folli. Το δικαστήριο ενδέχεται να δώσει έως και δίμηνη παράταση στην προσωρινή διαταγή προστασίας που έχει ήδη εκδώσει μετά την αίτηση, μέχρις ότου η Folli παρουσιάσει τις νέες ακριβείς και ανεξάρτητα πιστοποιημένες οικονομικές της καταστάσεις για το 2017. Ετσι οι 4 συστημικές ελληνικές τράπεζες και η Αττικής κατέθεσαν παρεμβάσεις κατά της Folli, που ζητούν την απόρριψη της εκκρεμούς αίτησής της και τη μη παράταση της ισχύος της προσωρινής διαταγής και, σε περίπτωση που γίνει δεκτή η αίτηση της Folli, να εξαιρεθούν τα ενέχυρα που έχουν οι ελληνικές τράπεζες. Επίσης ζητούν να απαγορευτεί στη Folli να συναινεί στην εγγραφή συναινετικών προσημειώσεων υποθήκης επί ακινήτων της υπέρ των πιστωτών της.

Η επίσπευση των κινήσεων των τραπεζών αποδίδεται στο γεγονός πως εκτιμάται ότι η Folli θα προσφύγει σύντομα για προστασία από τους πιστωτές της και σε άλλη αλλοδαπή δικαιοδοσία. Επιδιώκουν έτσι να προλάβουν και να αποφύγουν τη συμπερίληψή τους σε ένα γκρουπ πιστωτών που αθροίζουν απαιτήσεις της τάξης των 550 εκατ. ευρώ και το ενδεχόμενο η οποιαδήποτε αναδιάρθρωση δανεισμού στο εξωτερικό υπό αλλοδαπό δίκαιο να σημάνει για αυτές βαθύ κούρεμα και απώλεια των εδώ δικαιωμάτων τους.

Το ποσοστό της «Αττικά Πολυκαταστήματα» ζήτησαν και πήραν ως εξασφαλισμένο ενέχυρο οι τράπεζες αμέσως μετά το ξέσπασμα της κρίσης στη Folli στα μέσα Μαΐου. Ομοίως, το σχήμα Λαμπρόπουλου, Τσουβελεκάκη και Σγουμπόπουλου κινήθηκε τότε άμεσα και ενεργοποίησε τη μετατροπή ομολογιακού δανείου 2,28 εκατ. προς την εταιρεία σε μετοχές, όπως προέβλεπαν οι σχετικοί όροι, ανεβάζοντας το ποσοστό τους στα σημερινά άνω του 50% επίπεδα και μειώνοντας αντιστοίχως τη συμμετοχή της Folli Follie. Ετσι, ανεξαρτήτως αποτελέσματος της τρέχουσας προσπάθειας των τραπεζών, θα διατηρήσουν τον έλεγχο της «Αττικά Πολυκαταστήματα». Η εταιρεία το 2017 σημείωσε πωλήσεις ύψους 178,85 εκατ. ευρώ έναντι 166,98 εκατ. το 2016 (+7,1%). Τα μεικτά κέρδη παρουσίασαν αύξηση 7,8% και τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 16,2 εκατ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή