Σε επιπλέον μειώσεις 36 δισ. στα κόκκινα δάνεια πρέπει να προχωρήσουν οι τράπεζες

Σε επιπλέον μειώσεις 36 δισ. στα κόκκινα δάνεια πρέπει να προχωρήσουν οι τράπεζες

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επιθετικότερη πολιτική πρόσθετης μείωσης κατά 36 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) θα πρέπει να προχωρήσουν οι τράπεζες την περίοδο 2020-2021 στο πλαίσιο των νέων πιο φιλόδοξων στόχων που θα αναλάβουν έναντι του SSM. Οι νέοι στόχοι θα προβλέπουν την υποχώρηση του δείκτη των NPEs στο 15%, περίπου, έως και το 2021 από το επίπεδο του 35% που είναι η δέσμευση των τραπεζών έως τα τέλη του 2019. Σύμφωνα με ανάλυση της Citi, η επίτευξη του νέου φιλόδοξου στόχου προϋποθέτει την ύπαρξη υποστηρικτικού μακροοικονομικού περιβάλλοντος, ορατής ανάκαμψης στην αγορά ακινήτων και αυξημένη κινητικότητα στη δευτερογενή αγορά κόκκινων δανείων. Μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του εξαμήνου από τις τέσσερις τράπεζες, η Citi αναβάθμισε τη σύστασή της για τη Eurobank σε buy/high risk και μειώνει τις τιμές-στόχους και για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έφτασε τα 5,7 δισ. ευρώ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, ενώ για όλο του 2018 ο στόχος φθάνει τα 12,7 δισ. Οι τρεις τράπεζες, Alpha, Εθνική και Eurobank, υπερέβησαν τις εκτιμήσεις, με την Εθνική να σημειώνει καλύτερη επίδοση κατά 1,3 δισ., υπερκαλύπτοντας τον στόχο που έχει θέσει για το σύνολο του έτους. Εως και τα τέλη του 2018, σύμφωνα με την ανάλυση της Citi, oι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κατά 7 δισ. ευρώ, πουλώντας χαρτοφυλάκια 2,9 δισ. ευρώ και άλλα 16,6 δισ. ευρώ το 2019. Το 2019 δρομολογείται η πώληση χαρτοφυλακίου 800 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς, 1,7 δισ. από την Εθνική Τράπεζα, ενώ σε συζητήσεις με τον SSM για την τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων ύψους 2 δισ. βρίσκεται η Eurobank.

Να σημειωθεί ότι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών μειώθηκαν σε απόλυτο μέγεθος κατά 1,6 δισ. ευρώ πάνω από τον στόχο που είχαν θέσει οι τράπεζες για το πρώτο εξάμηνο του 2018. Το ποσοστό ωστόσο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε σχέση με το σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου αυξήθηκε στο 47,6% έναντι στόχου για 46,9%, εξαιτίας κυρίως των χαμηλότερων σε σχέση με τις αναμενόμενες νέες χορηγήσεις που δόθηκαν την ίδια περίοδο. Στο τέλος του εξαμήνου, το στοκ των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (εξαιρουμένων των εκτός ισολογισμού στοιχείων) μειώθηκε κατά 3,8 δισ. ευρώ στα 88,6 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα πωλήσεων ύψους 2 δισ. ευρώ, διαγραφών 1,6 δισ., εισπράξεων 600 εκατ. και ρευστοποιήσεων ύψους 600 εκατ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή