Καταστρέφοντας δυο πόλεις

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκπληξη (όχι ευχάριστη) προκάλεσε το μέγεθος της αστυνομικής κινητοποίησης αλλά και των επεισοδίων που έλαβαν χώρα το βράδυ των εγκαινίων της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Αυτόπτες μάρτυρες και άνθρωποι της πόλης με μεγάλη εμπειρία έκαναν λόγο για πρωτοφανή μέτρα αποκλεισμού των κεντρικών σημείων με την παράταξη βαρέων οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας κάθετα στη Νέα Παραλία ή πέριξ των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ αλλά και για αλόγιστη χρήση χημικών.

Ολα αυτά για να κινηθούν άνετα (και να μην ενοχληθούν στις μετακινήσεις τους) οι κυβερνητικοί επίσημοι και οι καλεσμένοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες (σ.σ. : οι ΗΠΑ είναι τιμώμενη χώρα στη φετινή διοργάνωση).

Η επόμενη μέρα βρήκε το κέντρο της Θεσσαλονίκης βαριά τραυματισμένο, υποχρεώνοντας τον δήμαρχο της πόλης Γιάννη Μπουτάρη να επαναλάβει την πρότασή του να σταματήσουν να γίνονται τα εγκαίνια της ΔΕΘ παρουσία πολιτικών αρχηγών. «Εάν θέλουν να περάσουν πολιτικά μηνύματα ας κάνουν ένα πολιτικό φόρουμ. Ας πάνε όπου θέλουν εκτός κέντρου. Κι αυτοί που κάνουν τις φασαρίες και τις καταστροφές θα είναι πιο ελεγχόμενοι και δεν θα διαλύεται η πόλη. Κάψανε αυτοκίνητα, κάψανε κάδους, σπάσανε το σχολείο κοντά στο δημαρχείο».

Η αντίδραση του δημάρχου Θεσσαλονίκης δείχνει ότι υπάρχουν ακόμα θεσμικοί παράγοντες στη δημόσια ζωή της χώρας που δεν έχουν συμβιβαστεί εντελώς με τις κατά παράδοση τελετουργίες καταστροφής που παραδίδουν τα κέντρα των δύο μεγάλων ελληνικών πόλεων στο απόλυτο χάος, με ανυπολόγιστο κόστος για το κράτος αλλά και τις περιουσίες αθώων πολιτών. Δυστυχώς, στην Αθήνα τα αντανακλαστικά αυτά δεν υπάρχουν. Αν στη Θεσσαλονίκη ο φόβος και ο τρόμος του κόσμου συγκεντρώνονται σε μία και μόνο ημέρα, στην Αθήνα οι αφορμές για καταστροφή και χάος είναι πολύ περισσότερες. Κανείς, όμως, παράγοντας της πολιτικής ζωής δεν έχει διανοηθεί να πει το αυτονόητο, «φτάνει, έως εδώ, αρκετά». Ολα υποτάσσονται κάτω από το σκληρό φως του φόβου, της ανευθυνότητας και του πολιτικού κόστους. Και ο κύκλος της βίας θα συνεχίζεται έτσι, χωρίς λόγο, γιατί κάποιοι τρέφονται από την κουλτούρα της καταστροφής και κάποιοι άλλοι απλώς δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή