Πέθανε το ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Βασίλειος Ιντζές

Πέθανε το ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Βασίλειος Ιντζές

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 89 ετών ο πρώην υπουργός Βασίλειος Ιντζές, ο οποίος διατέλεσε βουλευτής Σερρών με την Ένωση Κέντρου και το ΠΑΣΟΚ.

Γεννήθηκε το 1929 στο Στρυμονοχώρι του νομού Σερρών. Οι γονείς του κατάγονταν από τον Πόντο. Σπούδασε ηλεκτρολόγος – μηχανολόγος στο Μικρό Πολυτεχνείο στην Αθήνα.[1] Ήταν από τους πρώτους οπαδούς του Ανδρέα Παπανδρέου στη Βόρεια Ελλάδα. Διετέλεσε βουλευτής Σερρών με την Ένωση Κέντρου από το 1963 μέχρι το 1967 (εκλέχτηκε στις εκλογές του Νοεμβρίου του 1963 και ξανά στις εκλογές του Φεβρουαρίου του 1964), κατά την προδικτατορική περίοδο.

Μεταπολιτευτικά, πρωτοστάτησε στην ίδρυση του ΠΑΣΟΚ Σερρών το 1974, και διετέλεσε βουλευτής Σερρών του Κινήματος από το 1975 μέχρι το 1989. Στις πρώτες μεταδικτατορικές εκλογές του 1974 αρχικά δεν εξελέγη, αλλά προσέφυγε στο Εκλογοδικείο, που έκανε δεκτή την προσφυγή του και το Μάρτιο του 1975 κατέλαβε την έδρα του Θεοχάρη Μηνά της Νέας Δημοκρατίας, που εξέπεσε από το βουλευτικό αξίωμα. Χρημάτισε υπουργός Βορείου Ελλάδος από τον Οκτώβριο του 1981 μέχρι τον Ιούνιο του 1985, στην πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο Βασίλειος Ιντζές εκλέχτηκε επανειλημμένα μέλος του Προεδρείου της Βουλής των Ελλήνων. Εκπόνησε, επίσης, μελέτες με θέματα γύρω από προβλήματα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας (σιτικό πρόβλημα και καπνικό πρόβλημα), καθώς και το ασφαλιστικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή