Ζάεφ: «Πόνος στο στήθος» ο συμβιβασμός

Ζάεφ: «Πόνος στο στήθος» ο συμβιβασμός

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χθεσινή νύχτα ίσως αποδειχθεί η πιο καθοριστική για το δημοψήφισμα στα Σκόπια. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO DPMNE επρόκειτο να συνέλθει σε ανώτατο επίπεδο, για να αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει στην ψηφοφορία της 30ής Σεπτεμβρίου ή θα καλέσει τα μέλη και τους οπαδούς του να απόσχουν. Εάν επιλέξει να προσέλθει στην κάλπη, τότε εκτός απροόπτου η συμμετοχή θα εμφανιστεί αυξημένη, οπότε δεν τίθεται θέμα πολιτικής νομιμοποίησης του όποιου αποτελέσματος. Στην περίπτωση, όμως, κατά την οποία το VMRO μποϊκοτάρει το δημοψήφισμα και το ποσοστό των συμμετεχόντων κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα, τότε τα πράγματα για τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ ενδέχεται να περιπλακούν, ακόμα και αν υπερισχύσει το «Ναι». Η αγωνία στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αλλά και στον διεθνή παράγοντα ήταν έκδηλη, εξ ου και η συναισθηματική «έκρηξη» του Ζάεφ χθες στην ομιλία του στην πόλη Βελές, όπου απευθυνόμενος στους συμπατριώτες του χαρακτήρισε «πόνο στο στήθος» τον συμβιβασμό με την Ελλάδα, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι «ήταν ο μόνος τρόπος να προχωρήσει η χώρα του μπροστά». Η δήλωση Ζάεφ ίσως ήταν όμως και ένα είδος «ανταπόκρισης» στην αναφορά του κ. Τσίπρα στην Κυριακή ότι «ορισμένες φορές η ρητορική των γειτόνων ξεπερνάει τα συμφωνηθέντα, τους επισημαίνουμε διαρκώς να μην τα υπερβαίνουν».

Παράλληλα, φαίνεται ότι το «μαστίγιο» της Αγκελα Μέρκελ και των άλλων ξένων ηγετών, που επισκεπτόμενοι τα Σκόπια «έτριξαν τα δόντια» στην ηγεσία του VMRO, θα έχουν αποτέλεσμα. Οι εκτιμήσεις για την απόφαση του κόμματος έφεραν ως πιθανότερη αυτήν της «κατά συνείδηση ψήφου», θέση που θα διευκόλυνε τον Ζάεφ. Πληροφορίες από τα Σκόπια ανέφεραν ότι ο γραμματέας του κόμματος κ. Μιτσκόφκι επρόκειτο να θέσει στο σώμα των βουλευτών και στελεχών που θα αποφάσιζε την πρόταση αυτή. Ως προς τη συμφωνία, το VMRO έχει ταχθεί εναντίον της, διαχωρίζοντάς την από την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, προοπτική στην οποία συναινεί. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιοι βουλευτές του που τάσσονται υπέρ της συμμετοχής στο δημοψήφισμα και άλλοι, με επικεφαλής τον βουλευτή του κόμματος και πρώην υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Μιλοσόσκι, που δηλώνουν υπέρμαχοι του μποϊκοτάζ. Ανεξαρτήτως συμμετοχής, πάντως, δεν τίθεται ζήτημα εγκυρότητας του δημοψηφίσματος, δεδομένου ότι η Βουλή το έχει χαρακτηρίσει συμβουλευτικό και έτσι δεν δεσμεύεται σε ποσοστό συμμετοχής 50% και δεν δημιουργείται συνταγματικό πρόβλημα. Υπάρχει όμως η πολιτική πλευρά, καθώς, αν η προσέλευση κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα, τότε δύσκολα το αποτέλεσμα, ακόμα και αν είναι θετικό, θα μπορέσει να λειτουργήσει ως όπλο για τον Ζάεφ, που από τις εξέδρες των συγκεντρώσεων προσπαθεί να απευθυνθεί στην «καρδιά» των ψηφοφόρων με ομιλίες όπως αυτή στο Βελές. Μια δήλωση του ηγέτη του VMRO Μιτσκόσκι στην πόλη Κίτσεβο για την επομένη μέρα του δημοψηφίσματος, σύμφωνα με την οποία «θα ακούσουμε τη φωνή του λαού και θα υποκλιθούμε», ίσως προδιαγράφει τη στάση του κόμματος όταν ο Ζάεφ θα χρειαστεί τα δύο τρίτα των βουλευτών για να προχωρήσει σε συνταγματικές τροποποιήσεις, που προβλέπει ο οδικός χάρτης, και τα οποία δεν διαθέτει ο κυβερνητικός συνασπισμός του.

Ο πολιτικός «πυρετός», πάντως, έχει αρχίσει να ανεβαίνει. Ο Ζάεφ έχει επιστρατεύσει το σύνολο του κομματικού στελεχικού δυναμικού αλλά και τους 72 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού. Τα αλβανικά κόμματα έχουν ταχθεί υπέρ της συμφωνίας και δεν θα χρειαστεί να κοπιάσουν για να πείσουν τους ψηφοφόρους τους, παρά μόνο να τους σηκώσουν από τον «καναπέ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή