Ιδιώτες για να επενδύσουν 100 δισ. σε ενεργειακές υποδομές αναζητεί η Ισπανία

Ιδιώτες για να επενδύσουν 100 δισ. σε ενεργειακές υποδομές αναζητεί η Ισπανία

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ισπανική κυβέρνηση ερευνά τρόπους για να πείσει ιδιώτες επενδυτές να χρηματοδοτήσουν τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, ώστε να γίνει αποτελεσματικότερη η χρήση ενέργειας μέχρι το 2030.

Το εγχείρημα αυτό απαιτεί κεφάλαια 100 δισ. ευρώ και προϋποθέτει επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στον εκσυγχρονισμό του συστήματος μεταφορών αλλά και στην ανακαίνιση των κτιρίων ώστε να είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Αλλά η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ δυσκολεύεται να προσελκύσει ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι είναι επιφυλακτικοί λόγω της νομικής διαμάχης που ανέκυψε προ δεκαετίας με το κόμμα των Σοσιαλιστών υπό την ηγεσία του Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο.

Τότε είχαν δοθεί υπερβολικά γενναιόδωρες επιδοτήσεις που κόπηκαν αναδρομικά, δυσκολεύοντας την κάλυψη ομολόγων υψηλής εξασφάλισης έως και 21 δισ. ευρώ. «Πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά την προσφορά μας για να είναι επαρκής και αξιόπιστη ώστε να προσελκύσει επενδυτές από τη χώρα και το εξωτερικό», σχολίασε η αρμόδια υπουργός της Ισπανίας για το περιβάλλον, Τερέσα Ριμπέρα, σε συνέντευξη που έδωσε από το γραφείο της στη Μαδρίτη.

«Αυτό μπορεί να γίνει ή με τη δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου που να είναι φιλικό ως προς τους επενδυτές ή με τη συμμετοχή κρατικών πόρων», πρόσθεσε η ίδια. Αλλά το υπουργείο δυσκολεύεται να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια, διότι το ισπανικό κράτος βρίσκεται ακόμη σε νομική διαμάχη με ενεργειακές εταιρείες λόγω των αναδρομικών περικοπών στην επιδότηση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Το 2008, η Ισπανία είχε εγκαταστήσει τα περισσότερα ηλιακά πάνελ, καθώς η κυβέρνηση είχε παραχωρήσει περισσότερες επιδοτήσεις απ’ όσες χρειαζόταν για την τόνωση των επενδύσεων. Αφού διαπιστώθηκε αυτή η λανθασμένη εκτίμηση, το κράτος μείωσε τις επιδοτήσεις τα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να μην έχουν ορισμένα εργοστάσια τους πόρους για να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις τους.

Ολα αυτά συνέπεσαν με τη χρηματοπιστωτική κρίση και τη συνακόλουθη κρίση χρέους.

Εκτός της δυσπιστίας των επενδυτών, η νυν κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλιστών δυσκολεύεται να κερδίσει την απαιτούμενη υποστήριξη στο Κοινοβούλιο.

Η κυβέρνηση ελέγχει 84 από 350 έδρες. Εντούτοις, η αναβάθμιση των υποδομών στην παραγωγή και διανομή ενέργειας είναι απαραίτητη στην Ισπανία. Φέτος, οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στη χονδρική αγορά έχουν παρουσιάσει μεγάλη άνοδο, με τις τιμές στα προθεσμιακά συμβόλαια μηνός να έχουν ενισχυθεί κατά 30%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή