Στην εξυγίανση υπερχρεωμένων ξενοδοχείων η HotelBrain

Στην εξυγίανση υπερχρεωμένων ξενοδοχείων η HotelBrain

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επτά ξενοδοχεία από τα 40 που εκμισθώνει και τα 160 που συνολικά διαχειρίζεται η HotelBrain αποτελούν κατ’ ουσίαν «γέφυρα» προς την εξυγίανση υπερχρεωμένων επιχειρήσεων. Και με δεδομένο πως η πίεση των τραπεζών για την ανάταξη των οικονομικών εκατοντάδων τέτοιων ξενοδοχειακών μονάδων κλιμακώνεται –και με την αύξηση των πλειστηριασμών–, o Πάνος Παλαιολόγος και ο Κωνσταντίνος Ζήκος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, αντίστοιχα, της εταιρείας διαχείρισης ξενοδοχείων Hotelbrain, βλέπουν τη ζήτηση για τις υπηρεσίες τους να μεγεθύνεται. Ετσι προχωρούν τώρα στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου αυτών των περιπτώσεων. Με χρηματοδότηση από κεφάλαια με τα οποία την έχει προικίσει το επενδυτικό κεφάλαιο Southbridge αναζητεί ενεργά τέτοιες συνεργασίες.

Το 2018 η HotelBrain εκτιμά πως θα ολοκληρωθεί με κύκλο εργασιών 30 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το λειτουργικό της αποτέλεσμα θα είναι περί τα 3 εκατ. ευρώ. Και τα δύο μεγέθη είναι κατά 100% αυξημένα από το 2017, υπογραμμίζει ο Πάνος Παλαιολόγος. Τα έσοδα αυτά προέρχονται από τις υπηρεσίες που παρέχει και τις εκμισθώσεις που τρέχει η HotelBrain σε συνολικά 160 ξενοδοχεία, τα οποία εγγράφουν συνολικό κύκλο εργασιών της τάξης των 150 εκατ. ευρώ.

Εχοντας πλέον σωρευμένη εμπειρία η Hotelbrain συμμετέχει ήδη σε συμφωνίες αναδιάρθρωσης ξενοδοχειακών ομίλων, όχι ως αντισυμβαλλόμενος, αλλά ως σύμβουλος-διαχειριστής-επενδυτής τους, εξηγούν οι επικεφαλής της.

«Ο κλάδος σήμερα, παρά τις διαδοχικές χρονιές ρεκόρ του τουρισμού, είναι από τους πρώτους στα κόκκινα δάνεια, οι ξενοδόχοι έχουν χάσει περιουσίες ή εισπράττουν πολύ μικρές αποδόσεις και γι’ αυτό υπάρχει μεγάλη απροθυμία ανάληψης επενδύσεων αναβάθμισης», εξηγούν. «Από την άλλη οι τράπεζες έχουν υποστεί απώλειες από δανειοδοτήσεις, έχουν επαναπροσδιορίσει ριζικά τον τρόπο αξιολόγησης που πλέον βασίζεται στο αποτέλεσμα και τις ταμειακές ροές και διστάζουν να προβούν σε νέες χρηματοδοτήσεις», σημειώνουν. Ετσι λανσάρουν τώρα στην ξενοδοχειακή αγορά το μοντέλο διαχείρισης HB Bridge Operation Contract. Η εταιρεία μέσω του νέου αυτού μοντέλου διαχείρισης, που ονόμασε HB Bridge Operation Contract, θα αναλαμβάνει νέες μεσοπρόθεσμες μισθώσεις ξενοδοχείων (4-7 έτη), τα οποία θα αναβαθμίζει και θα τα λειτουργεί ως white label διαχειριστής, διατηρώντας δηλαδή το δικό τους εμπορικό όνομα. Παράλληλα, θα αποδίδει εγγυημένα σταθερά και επιπλέον μεταβλητά μισθώματα σε ιδιοκτήτες και πιστωτές.

Δηλαδή, με σκοπό την εξυγίανση των υπερχρεωμένων ξενοδοχείων, χωρίς όμως αποξένωση του ξενοδόχου, και παράλληλα με την απόλυτη διασφάλιση των πιστωτών του υπόσχεται πως μπορεί να καταστήσει τον δανεισμό του ξενοδοχείου βιώσιμο σε ορίζοντα από 4 έως 7 έτη. Επιπλέον παρέχει ρητή εξασφάλιση καλύτερων αποδόσεων στη λογική της διάκρισης μεταξύ ιδιοκτησίας και διαχείρισης, χωρίς όμως μακροχρόνιες δεσμεύσεις προς πράκτορες, οι οποίες συχνά οδηγούν σε απαξίωση της αξίας των μονάδων, αναφέρουν τα στελέχη της HotelBrain. Επιπλέον, όταν ένα ξενοδοχείο απαιτεί σημαντική επένδυση αναβάθμισης για την επανατοποθέτησή του στην αγορά και αδυνατεί να λάβει χρηματοδότηση, η HotelBrain μπορεί να συμμετέχει στη διασφάλιση αυτής της χρηματοδότησης. Με τον αριθμό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών στον κλάδο να προσμετράται σε χιλιάδες, είναι σαφές πως μια νέα αγορά έχει ήδη δημιουργηθεί. Το ίδιο δε μοντέλο ενδέχεται να επεκταθεί και με τους «διαδόχους» πιστωτές, δηλαδή τα funds που αγοράζουν τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή