Ενέργεια από αιολικά πάρκα της Ε.Ε. θα αγοράζει η Google

Ενέργεια από αιολικά πάρκα της Ε.Ε. θα αγοράζει η Google

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδύσεις στην αιολική ενέργεια κάνει η αμερικανική Google, η οποία συνήψε δεκαετούς διάρκεια συμφωνία με τρία αιολικά πάρκα στη Φινλανδία. Τα αιολικά πάρκα αυτά βρίσκονται σε φάση κατασκευής και η ενέργεια που θα παράγεται θα χρησιμοποιείται για το κέντρο δεδομένων της αμερικανικής εταιρείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τεχνολογικοί κολοσσοί και άλλοι όμιλοι ενδιαφέρονται έντονα να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το ενεργειακό τους κόστος και, παράλληλα, να ελαχιστοποιήσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα. Στο πλαίσιο ειδικών συμφωνιών, οι οποίες ονομάζονται συμφωνίες αγοράς ενέργειας από εταιρείες (ΡΡΑ), η Google/Αlphabet, η Microsoft και άλλες μπορούν να αγοράσουν απευθείας ηλεκτρική ενέργεια από τον παραγωγό της.

Σε δηλώσεις της η Google ανέφερε πως η τωρινή συμφωνία της στη Φινλανδία είναι και η πρώτη στην Ε.Ε., η οποία θα πραγματοποιηθεί χωρίς κρατική επιδότηση. «Σε ολοένα και περισσότερες τοποθεσίες στον πλανήτη το κόστος της ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές είναι χαμηλότερο από την ενέργεια των συμβατικών πηγών», υπογράμμισε ο Μαρκ Ομαν, επικεφαλής της Google στον βραχίονα της ενέργειας στην Ε.Ε. Συνολικά η παραγωγική ικανότητα των τριών αιολικών πάρκων στη Φινλανδία θα ανέρχεται σε 190 μεγαβάτ, ενώ την κατασκευή τους αναλαμβάνουν η γαλλική Neoen και οι γερμανικές CPC και WPD. Αξίζει να αναφερθεί ότι το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους τα νέα αιολικά πάρκα στην Ευρώπη ελαττώθηκαν δραστικά άνω του 25%, με την παραγωγική τους ικανότητα να υποχωρεί στα 4,5 γιγαβάτ. Τα σχετικά στοιχεία της WindEurope αποτυπώνουν και την όξυνση του ανταγωνισμού, η οποία συνδέεται με τη σταδιακή κατάργηση των κρατικών επιδοτήσεων σε έργα ανανεώσιμων πηγών. Το 2017 οι συμφωνίες ΡΡΑ κυρίως στην αιολική και ηλιακή ενέργεια έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς εξασφάλιζαν στις αντίστοιχες εταιρείες παραγωγική ικανότητα άνω των 5 γιγαβάτ, αύξηση σχεδόν 30% από το 2016.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή