Σε εγρήγορση οι ΗΠΑ ενόψει του τυφώνα

Σε εγρήγορση οι ΗΠΑ ενόψει του τυφώνα

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΡΟΛΙΝΑ. Διαταγές εκκένωσης κοινοτήτων σε νησιωτικές και παραλιακές πόλεις των πολιτειών της Βόρειας και Νότιας Καρολίνας και της Βιρτζίνια εξέδωσαν χθες οι Αρχές, ενώ εκατομμύρια Αμερικανών προετοιμάζονταν για τον τυφώνα «Φλόρενς», που αναμένεται να αναδειχθεί σε έναν από τους πλέον καταστροφικούς των τελευταίων δεκαετιών για την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ.

Παρότι οι άνεμοι του «Φλόρενς» είχαν υποχωρήσει χθες στα 215 χλμ. την ώρα, ο τυφώνας παραμένει κατηγορίας 4, ενώ αναμένεται να ενισχυθεί στην 5η και ισχυρότερη κατηγορία, καθώς επιβραδύνεται και ενισχύεται πάνω από τα θερμά ύδατα των ακτών της βόρειας και νότιας Καρολίνας.

Η καταστροφική καταιγίδα προβλέπεται ότι θα πλήξει την ακτή των ΗΠΑ την Πέμπτη, παραμένοντας στην ίδια γεωγραφική περιοχή πάνω από τα παράλια, μέχρι και το Σάββατο. Η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποιεί για εκτεταμένες πλημμύρες στις παραλιακές ζώνες, εξαιτίας της ανόδου των θαλάσσιων υδάτων, αλλά και στην ενδοχώρα λόγω των έντονων βροχοπτώσεων.

«Το μέγεθος του “Φλόρενς” είναι εντυπωσιακό. Θα μπορούσε να καλύψει πολλές πολιτείες των ΗΠΑ. Δεν πρόκειται για ένα φαινόμενο που αφορά μόνο τα παράλια», λέει ο επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων, Κεν Γκρέιαμ.

Η βροχόπτωση αναμένεται και αυτή να είναι ιδιαίτερα έντονη, ξεπερνώντας τα 50 εκατοστά στις επόμενες επτά ημέρες στη βόρεια Καρολίνα και τη Βιρτζίνια. Ο συνδυασμός της βροχόπτωσης με την παλίρροια και την άνοδο της στάθμης των υδάτων από τον υψηλό κυματισμό της καταιγίδας μπορεί να οδηγήσει σε κύματα ύψους 4 μέτρων στο επίκεντρο του «Φλόρενς».

«Τα θαλάσσια ύδατα μπορεί να περάσουν πάνω από τα νησιωτικά αναχώματα και να συνεχίσουν. Κυματισμός 4 μέτρων είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τη ζωή των κατοίκων», λέει ο κ. Γκρέιαμ.

Ο κυκλώνας αναμένεται να περάσει πάνω από το στρατόπεδο Λεζούν της Νότιας Καρολίνας, το τεράστιο κέντρο εκπαίδευσης των Αμερικανών πεζοναυτών. Σε μήνυμά του στο Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ έγραψε χθες: «Σας παρακαλώ, να είστε προετοιμασμένοι και να μείνετε ΑΣΦΑΛΕΙΣ! ΕΜΕΙΣ βρισκόμαστε δίπλα σας».

Ο κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας διέταξε την εκκένωση του συνόλου των ακτών της πολιτείας, προβλέποντας ότι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι θα αναζητήσουν καταφύγιο στην ενδοχώρα.

Ο τυφώνας «Χέιζελ», που είχε πλήξει την περιοχή το 1954, είχε προκαλέσει ανέμους ταχύτητας 209 χλμ. την ώρα, σκοτώνοντας 19 ανθρώπους στη Βόρεια Καρολίνα. Η παραλιακή ζώνη της πολιτείας αυτής, όμως, έχει υποστεί έκτοτε τις επιπτώσεις της έντονης αστυφιλίας, με τον πληθυσμό της να δεκαπλασιάζεται.

«Δυστυχώς, τα μετεωρολογικά μας πρότυπα έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί πλήρως. Ο “Φλόρενς” θα ενισχυθεί και οι άνεμοι στο μάτι του αναμένεται να φθάσουν σήμερα και αύριο στα 253 χλμ. την ώρα. Η άφιξή του στα αμερικανικά παράλια εκτιμάται για την Πέμπτη, αφού θα έχει περάσει ανάμεσα στις Μπαχάμες και τις Βερμούδες», λέει ο ειδικός των τυφώνων Ερικ Μπλέικ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή