Η Μπιενάλε ΑΝΤΙ θέλει να «δροσίσει» την πρωτεύουσα

Η Μπιενάλε ΑΝΤΙ θέλει να «δροσίσει» την πρωτεύουσα

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια κινητή μονάδα δροσιάς για τους πολίτες της Αθήνας, η οποία λειτουργεί με πράσινη τεχνολογία και προσφέρει ένα δροσερό μικροκλίμα, είναι η εγκατάσταση των καλλιτεχνών Annechien Meier και Gert-Jan Gerlach από την Ολλανδία, η οποία παρουσιάζεται στο πλαίσιο της 6ης Μπιενάλε της Αθήνας ΑΝΤΙ.

H κινητή μονάδα «καταφύγιο» Microclimatic Heat Shelter είναι το πρώτο έργο που παρουσιάζεται σε δημόσιο χώρο και θα περιμένει τους Αθηναίους από τις 17 μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου, σε διάφορα σημεία όπως η αφετηρία των λεωφορείων στην οδό Ακαδημίας, η πλατεία Βικτωρίας, η πλατεία Κυψέλης, η πλατεία Κοτζιά, η αρχή της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και η πλατεία Αγίων Ασωμάτων. Οι δύο καλλιτέχνες και η ομάδα τους The Laboratory for Microclimates ερευνούν τη σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με το αστικό ή αγροτικό περιβάλλον.  

Ηδη από το 2017 ξεκίνησαν την έρευνά τους στο κέντρο της Αθήνας εξετάζοντας διαφορετικές παραμέτρους όπως η θερμοκρασία, ο αέρας, το νερό και η βλάστηση, οι κοινωνικές και αστικές δομές. Επισκέφθηκαν αρμόδιους φορείς και συζήτησαν με Ελληνες επιστήμονες.

Για να αναδείξουν το «αθηναϊκό πρόβλημα» –σύμφωνα με τους ειδικούς, η Αθήνα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, θα υποφέρει όλο και περισσότερο από καύσωνες τη θερινή περίοδο–, οι δύο καλλιτέχνες κατέληξαν στην ιδέα της κατασκευής μιας κινητής μονάδας δροσιάς, η οποία προσφέρει ένα δροσερό μικροκλίμα, μερικούς βαθμούς Κελσίου πιο δροσερό από το εξωτερικό περιβάλλον. Η εγκατάσταση κατασκευάζεται χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένα υλικά και φυσικούς πόρους.

Το Microclimatic Heat Shelter, όμως, λειτουργεί και ως ένα κοινωνικό μικροκλίμα, όπου οι Αθηναίοι μπορούν να συναντηθούν, να χαλαρώσουν και να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες. Στόχος της εγκατάστασης είναι να εμπνεύσει τους ανθρώπους να αναλάβουν δράση προκειμένου να μειώσουν τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος, αλλάζοντας το δικό τους προσωπικό περιβάλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή