Ερντογάν: Η διεθνής κοινότητα να σταματήσει τον Ασαντ

Ερντογάν: Η διεθνής κοινότητα να σταματήσει τον Ασαντ

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο κόσμος πρέπει να σταματήσει τον Ασαντ». Κάτω από αυτόν τον τίτλο, η Wall Street Journal δημοσίευσε χθες άρθρο του Ταγίπ Ερντογάν για την επικείμενη εισβολή του συριακού στρατού στο Ιντλίμπ, τελευταίο μεγάλο θύλακο των αντικαθεστωτικών ανταρτών, στη βορειοδυτική Συρία.

Καθώς Ρωσία και Ιράν απέρριψαν την πρότασή του για άμεση κατάπαυση του πυρός στην τριμερή σύνοδο κορυφής της Τεχεράνης, την περασμένη Παρασκευή, ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε να απευθυνθεί στη Δύση μέσω της γνωστής αμερικανικής εφημερίδας. «Ολα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας οφείλουν να αντιληφθούν τις ευθύνες τους, καθώς επίκειται η επιδρομή στο Ιντλίμπ. Οι επιπτώσεις της απραξίας θα είναι πελώριες», γράφει ο Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποιώντας για τους «κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν η Τουρκία, η Ευρώπη και άλλες περιοχές τόσο στο ανθρωπιστικό επίπεδο όσο και σε εκείνο της ασφάλειας».

Οπως γνωστοποίησε τη Δευτέρα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον, Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία και Βρετανία συμφώνησαν ότι, σε περίπτωση χρήσης χημικών όπλων από το καθεστώς Ασαντ, θα υπάρξει «πολύ ισχυρότερη απάντηση», από την πλευρά των τριών κρατών, σε σύγκριση με τα προηγούμενα πυραυλικά πλήγματα κατά του συριακού στρατού. Ωστόσο, ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο δεν αρκεί. «Είναι ζήτημα κρίσιμης σημασίας για τις ΗΠΑ, που επικεντρώνουν την προσοχή τους στα χημικά αέρια, να απορρίψουν αυτή την αυθαίρετη ιεράρχηση του θανάτου. Τα συμβατικά όπλα είναι υπεύθυνα για περισσότερους θανάτους», σημείωσε στο προαναφερθέν άρθρο.

Στο μεταξύ, εκπρόσωποι του Ιράν, της Ρωσίας και της Τουρκίας συναντήθηκαν στη Γενεύη με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η δημιουργία επιτροπής για τη σύνταξη νέου συριακού συντάγματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή