Πλεόνασμα Γάλλων υποψηφίων για τη διαδοχή Ντράγκι στην ΕΚΤ

Πλεόνασμα Γάλλων υποψηφίων για τη διαδοχή Ντράγκι στην ΕΚΤ

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν αποφασίσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν να προτείνει διάδοχο του Μάριο Ντράγκι για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα μπορέσει να επιλέξει μεταξύ πολλών υποψηφίων.

Από τους δέκα πιθανούς υποψηφίους τους οποίους έχουν προσδιορίσει οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg, τρεις είναι Γάλλοι – περισσότεροι από τους υποψηφίους οποιουδήποτε άλλου έθνους. Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλρουά ντε Γκαλό, ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, και η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θεωρούνται όλοι υποψήφιοι να διαδεχθούν τον Μάριο Ντράγκι τον Οκτώβριο του 2019. Η σημαντική παρουσία Γάλλων υποψηφίων δείχνει ότι η χώρα διαθέτει μεγάλη δεξαμενή έμπειρων διοικητικών στελεχών, εν μέρει χάρη στις σχολές όπου εκπαιδεύεται η ελίτ της, στοιχείο που θα μπορούσε να βοηθήσει τον Μακρόν να πείσει τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. πως η Γαλλία αξίζει να έχει για δεύτερη φορά την προεδρία της ΕΚΤ.

Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ ήταν πρόεδρός της την περίοδο 2003-2011. «Πρόκειται για καλές υποψηφιότητες», είπε χθες ο κ. Τρισέ στην τηλεόραση του Bloomberg. Ωστόσο «την απόφαση θα πάρουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, κατά πόσον θα προτείνουν υποψηφίους που θα μπορέσουν να αποσπάσουν τη συναίνεση των άλλων. Είχα και εγώ αυτή την εμπειρία». Σε αντίθεση με τη Γαλλία, η Γερμανία δεν είχε ποτέ την προεδρία της ΕΚΤ, παρά το γεγονός πως διαθέτει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Οι ελπίδες του Γενς Βάιντμαν, πρόεδρου της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, ενδέχεται να έχουν περιοριστεί, καθώς υπάρχουν ενδείξεις πως η Αγκελα Μέρκελ προτιμάει να εξασφαλίσει για τη Γερμανία την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Φινλανδός Ερκι Λίικανεν προηγείται στον αγώνα της διαδοχής, αποτελώντας μια συμβιβαστική υποψηφιότητα από μια μικρή χώρα, ωστόσο ο ανταγωνισμός είναι σκληρός.

Βιλρουά ντε Γκαλό

Ο Βιλρουά βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από τον Λίικανεν στις προβλέψεις των οικονομολόγων. Πρόκειται για απόφοιτο κορυφαίων γαλλικών σχολών όπως η Ecole Polytechnique και η Ecole Nationale d’ Administration.

Με αυτές τις σπουδές ο ηλικίας 59 ετών Βιλρουά ακολούθησε καριέρα στον γαλλικό δημόσιο τομέα όπου κατέλαβε υψηλόβαθμες θέσεις στο γαλλικό Λογιστήριο του Κράτους και στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών –μια περίοδο ήταν και προσωπάρχης του Ντομινίκ Στρος-Καν– προτού αποχωρήσει το 2003 με προορισμό τον ιδιωτικό τομέα όπου κατέλαβε υψηλόβαθμη θέση στην BNP Paribas. Βρίσκεται στην ηγεσία της Τράπεζας της Γαλλίας από το 2015 και έχει ακολουθήσει πιστά τη «γραμμή» Ντράγκι στα μέτρα στήριξης της οικονομίας, ενώ έχει τηρήσει πραγματιστική και όχι ιδεολογική προσέγγιση.

Μπενουά Κερέ

Αν η ίδια η ΕΚΤ μπορούσε να επιλέξει τον επόμενο πρόεδρό της, αυτός θα ήταν ο Κερέ, σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους της ΕΚΤ που ζητούν να μη δημοσιευτεί το όνομά τους. Πρόκειται για στοιχείο που δείχνει τον σεβασμό που απολαμβάνει ο ηλικίας 49 ετών Κερέ μεταξύ των συναδέλφων του έπειτα από επτά χρόνια στο πλευρό του Ντράγκι. Ωστόσο την απόφαση θα την πάρουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Ο Κερέ είναι και αυτός απόφοιτος της Ecole Polytechnique και έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στο γαλλικό Λογιστήριο του Κράτους προτού τοποθετηθεί στην ΕΚΤ το 2011.

Κριστίν Λαγκάρντ

Η Λαγκάρντ είναι η πιο γνωστή από τους τρεις και κατάφερε να σπάσει το ανδρικό κατεστημένο όταν έγινε η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας το 2007 και η πρώτη γυναίκα διευθύντρια του ΔΝΤ το 2011. Η ΕΚΤ έχει ζητήσει από τις κυβερνήσεις να τοποθετούν περισσότερες γυναίκες στην κεντρική τράπεζα.

Ωστόσο το 2016 καταδικάστηκε, χωρίς να τιμωρηθεί, για αμελή άσκηση καθηκόντων, την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών. Αυτό που δεν έχει η Λαγκάρντ είναι άμεση εμπειρία από κεντρική τράπεζα, ούτε διδακτορικό στα Οικονομικά. Βέβαια ούτε ο Τρισέ είχε ούτε ο Τζερόμ Πάουελ, νυν πρόεδρος της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας.

Ομως στο τέλος την απόφαση θα την πάρουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και αυτή θα κριθεί από τη μοιρασιά πολιτικών επάθλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή