«Θυσία» στις αγορές οι εβδομηντάρηδες

«Θυσία» στις αγορές οι εβδομηντάρηδες

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από λίγες ημέρες, ο οργανισμός διαΝΕΟσις εξέδωσε ένα χρήσιμο όσο και αναπάντεχο βιβλίο, με τίτλο «Ο γρίφος των 100 χρόνων», το οποίο αναφέρεται σε όσα θα αλλάξουν καθώς οι κοινωνίες μας θα έχουν ολοένα και περισσότερους αιωνόβιους. Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να βρει λίγο χρόνο για να το διαβάσει. Ιδιαιτέρως μετά την απελπιστικά ατυχή εξήγηση που ετοιμάζεται να δώσει στις υπηρεσίες του «φίλου» του Μοσκοβισί, επιτρόπου στις Βρυξέλλες, προκειμένου να πείσει γιατί δεν χρειάζεται να περικοπούν οι συντάξεις των 70άρηδων αφού το πρόβλημα «θα σβήσει με το πέρασμα του χρόνου», όπως ακριβώς το διατύπωσε. Να παρατηρήσω στην απρέπεια του κ. Τσίπρα ότι ένας Ελληνας 70 ετών ελπίζει να έχει μόλις 3 ακόμη έτη υγιούς ζωής, από τα 15 που, κατά τα λοιπά, εκτιμάται το συνολικό προσδόκιμο ζωής.

Ο κ. Τσίπρας μας ξάφνιασε. Δυσάρεστα. Περίμενα ότι θα έλεγε πως δεν πρόκειται να εφαρμόσει τον δικό του νόμο. Οτι θα ισχυριζόταν πως τον είχε, δήθεν, υποχρεώσει, πριν από ένα έτος, το ΔΝΤ. Οτι το έκαναν για να συγκρατήσουν, προσωρινά τουλάχιστον, το Ταμείο και να μη διατυπώσει την πεποίθηση που είχε για την ατελή έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια. Τελικά όμως, ο πρωθυπουργός δεν κατάφερε τίποτε. Στη Θεσσαλονίκη ζήσαμε την πρώτη πράξη υποταγής στη νέα πραγματικότητα. Από τη μια, η απειλή των αγορών: χωρίς το διαβατήριο της ΕΚΤ (waiver), χωρίς την καλή βαθμολογία των οίκων αξιολόγησης και με την αναταραχή των αναδυόμενων αγορών, τα ελληνικά ομόλογα έφτασαν στο χείλος της πτώχευσης. Από την άλλη, η απειλή του ευρωπαϊκού εξαμήνου, των ελέγχων που ισχύουν για όλους, αλλά και της αυξημένης εποπτείας, που ισχύει μόνον για εμάς, οδήγησαν στην υπακοή του κ. Τσίπρα σε όσα του διαμήνυσαν οι Βρυξέλλες και, ειδικότερα, ο «φίλος» Μοσκοβισί. «Να περιμένετε την έγκριση του προϋπολογισμού σας και μετά να ανακοινώσετε την εξάλειψη της μείωσης», ήταν η οδηγία των τεχνοκρατών που έχουν αναλάβει το κοουτσάρισμα της κυβέρνησης Τσίπρα.

Ο κ. Τσακαλώτος πρέπει «να έκανε χρυσό» τον πρωθυπουργό να μην πει τίποτε διαφορετικό στη Θεσσαλονίκη και για τον έτερο των δύο προαναφερθέντων λόγων: είναι απόλυτη ανάγκη να αποσπάσουμε μια πρώτη «καλή» έκθεση συμμόρφωσης στις μεταμνημονιακές απαιτήσεις και να την έχει υπογράψει και το Ταμείο! Ο έλεγχος ξεκίνησε ήδη αυτές τις μέρες και η πρώτη έκθεση θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο. Ο υπουργός Οικονομικών ευελπιστεί ότι αν η έκθεση είναι «καλή», μας δώσουν έναν ή και δύο καλούς βαθμούς οι οίκοι αξιολόγησης και έχουν κάπως διορθώσει και οι αγορές, θα περάσουν οι γιορτές μέχρις ότου ζητήσουμε και πάλι δανεικά. Κάτι είναι κι αυτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή