Ψυχρολουσία από τον Γιούνκερ για τις περικοπές στις συντάξεις

Ψυχρολουσία από τον Γιούνκερ για τις περικοπές στις συντάξεις

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. «Πάγο» στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να αναδιαπραγματευθεί τις περικοπές των συντάξεων έβαλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, λίγο μετά την ετήσια ομιλία που έκανε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους και την «Κ», έστειλε ένα λακωνικό μήνυμα όσον αφορά το κατά πόσο υπάρχει η δυνατότητα να μην εφαρμοστούν οι περικοπές των συντάξεων που έχουν ήδη ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

«Τα μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστούν» ήταν η σύντομη αλλά ιδιαίτερα ξεκάθαρη απάντηση του προέδρου της Επιτροπής, δίνοντας τέλος στα σενάρια που θέλουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να μην εφαρμόσει τις ήδη ψηφισμένες περικοπές των συντάξεων που θα τεθούν σε ισχύ από 1/1/19. Προς αποφυγή παρερμηνειών, η ερώτηση της «Κ» στον κ. Γιούνκερ ήταν σαφής: «Υπάρχουν ανάμεικτα μηνύματα ακόμα και ανάμεσα στους θεσμούς όσον αφορά το θέμα των περικοπών των συντάξεων. Μπορείτε να στείλετε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Ελληνα συνταξιούχο ως προς το τι πρέπει να περιμένει όσον αφορά τις περικοπές των συντάξεων τους επόμενους μήνες;»

Ο κ. Γιούνκερ αναφερόμενος στην Ελλάδα και τον ρόλο που έπαιξε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της κρίσης είπε ότι «εγώ, εμείς, αλλάξαμε τη γενική προσέγγιση προς την Ελλάδα γιατί ακόμα και το διάστημα που ήμουν πρόεδρος του Eurogroup μιλούσα πάντα για τον ελληνικό λαό με πλήρη σεβασμό στην αξιοπρέπεια των Ελλήνων», είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις του 2015 ο πρόεδρος της Επιτροπής είπε πως έκανε τα πάντα για να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ. «Τότε ήμασταν πολύ λίγοι εκείνοι που στηρίζαμε την Ελλάδα. Τώρα διαβάζω τα απομνημονεύματα εκείνων που έφυγαν από την εξουσία, οι οποίοι λένε ότι δήθεν ήταν όλοι στο πλευρό της Ελλάδας», είπε θέλοντας να τονίσει τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που έπαιξε η Επιτροπή, αλλά κι ο ίδιος προσωπικά, το κρίσιμο εξάμηνο που βρισκόταν η Ελλάδα κοντά στην έξοδο από το ευρώ.

Στον σωστό δρόμο

Οσον αφορά τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο κ. Γιούνκερ είπε πως «δεν ήταν και ο πιο εύκολος συνομιλητής», αλλά ότι πλέον έχει αναπτύξει μία πολύ καλή προσωπική σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα . «Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στον σωστό δρόμο», είπε ο κ. Γιούνκερ, ενώ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του νωρίτερα χθες ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη χώρα μας. Επειτα από μερικά «πολύ οδυνηρά χρόνια, τα οποία χαρακτηρίζονται από πρωτοφανείς κοινωνικές δυσκολίες –αλλά και από πρωτοφανή αλληλεγγύη– η Ελλάδα βγήκε με επιτυχία από το πρόγραμμά προσαρμογής και ξαναστάθηκε στα πόδια της», είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής. «Επικροτώ τον λαό της Ελλάδας για τις ηράκλειες προσπάθειες, τις οποίες εξακολουθούν να υποτιμούν άλλοι Ευρωπαίοι» και προσέθεσε πως «πάντα έχω αγωνιστεί για την Ελλάδα, την αξιοπρέπειά της, τον ρόλο της στην Ευρώπη και τη θέση της στη Ζώνη του Ευρώ. Για αυτά αισθάνομαι περήφανος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή