Ευ. Βενιζέλος: Η χώρα δεν είναι θωρακισμένη

Ευ. Βενιζέλος: Η χώρα δεν είναι θωρακισμένη

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τα περιβόητα spreads, δηλαδή η διαφορά επιτοκίου που έχουμε εμείς από τη Γερμανία ή από την Πορτογαλία, είναι στα επίπεδα που ήταν όταν μπήκε η Ελλάδα στο μνημόνιο το 2010». Η φράση ανήκει στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την περίφημη έξοδο στις αγορές, υπογραμμίζοντας πως «η χώρα δεν είναι θωρακισμένη».

Οσον αφορά το κεντρικό κυβερνητικό αφήγημα, αυτό του τέλους των μνημονίων, το χαρακτήρισε «κωμικό», σημειώνοντας πως το μόνο που έχει τελειώσει είναι «το θετικό σκέλος», δηλαδή το δάνειο με πολύ χαμηλό επιτόκιο, και έμεινε η εποπτεία, καθώς βασικές πολιτικές κινήσεις, όπως η περικοπή των συντάξεων, οι παροχές και τα νέα νομοσχέδια, πρέπει να εγκριθούν από την τρόικα. Παράλληλα, ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε πως «δεν έχουμε πλέον τη δυνατότητα να μπούμε στην τελευταία φάση της ποσοτικής χαλάρωσης, στο περιβόητο QE, δηλαδή να αγοραστούν ομόλογα ελληνικά στη δευτερογενή αγορά από την ΕΚΤ». Στο αμιγώς πολιτικό σκέλος και όσον αφορά το επιχείρημα πως «ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ δεν μας έβαλαν στα μνημόνια», ο κ. Βενιζέλος αρνήθηκε να το αποδεχθεί, επικαλούμενος τη δευτερογενή κρίση του 2015, η οποία «θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί με μια συμφωνία την 20ή Φεβρουαρίου του 2015 ή λίγο αργότερα». «Εδώ όχι απλώς μπήκαμε στο τρίτο μνημόνιο, το οποίο τώρα έχει γίνει τέταρτο και διαρκές, αλλά μπήκαμε σε μια δευτερογενή κρίση», ανέφερε, καθώς χάνουμε τελικά «την προοπτική των θετικών ρυθμών ανάπτυξης».

Τέλος, όσον αφορά την παρουσία του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως «εμφανίστηκε με έναν κατάλογο παροχών, με παρεμβάσεις, οι οποίες αφορούσαν επιμέρους σημεία της οικονομικής και κυρίως της φορολογικής και της κοινωνικής πολιτικής», δείγμα άγνοιας της ζημιάς που έχει προκληθεί στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή