Γερμανία: Ομαδικά πυρά κατά της Ακροδεξιάς

Γερμανία: Ομαδικά πυρά κατά της Ακροδεξιάς

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Με μία πυροσβεστική παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ έληξε χθες η φημολογία για την τύχη του επικεφαλής της υπηρεσίας προστασίας του συντάγματος Χανς Γκέοργκ Μάασεν, ο οποίος κατέθεσε ενώπιον της επιτροπής ελέγχου μυστικών υπηρεσιών και της επιτροπής εσωτερικών της γερμανικής Βουλής.

Οι χαμηλοί τόνοι της καγκελαρίου ήρθαν σε αντίθεση με την οξύτητα της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην ακροδεξιά AfD και τους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες, με αφορμή τα γεγονότα στην ανατολικογερμανική πόλη Κέμνιτς.

«Ο (επικεφαλής της AfD) Γκάουλαντ απλοποιεί τα πάντα», είπε ο πρώην επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς. «Αυτή είναι ξεκάθαρη τακτική του φασισμού». «Ανήκετε στον σωρό κοπριάς που κληροδότησε η ιστορία», προσέθεσε, ενώ ο εκπρόσωπος προϋπολογισμού του SPD Γιοχάνες Καρς είπε απευθυνόμενος στην AfD: «Το μίσος σας ασχημαίνει, κοιταχτείτε στον καθρέφτη».

Αμφιβολίες

Εσωτερική έκθεση της αστυνομίας του Κέμνιτς με ημερομηνία 27 Αυγούστου, που διέρρευσε χθες στην εκπομπή Frontal21, περιγράφει λεπτό προς λεπτό σκηνές όπως «100 κουκουλοφόροι ψάχνουν ξένους», «έχουν οπλιστεί με πέτρες και λοστούς» και «επιτέθηκαν σε εβραϊκό εστιατόριο και προπηλάκισαν τον ιδιοκτήτη». Το γεγονός ότι ο επικεφαλής της υπηρεσίας προστασίας του συντάγματος διατύπωσε αμφιβολίες για την αυθεντικότητα βίντεο που δείχνει τέτοια σκηνή εξακολούθησε χθες να στηλιτεύεται από την αντιπολίτευση. «Με τις ατεκμηρίωτες υποθέσεις του και την εμφανή άγνοια των δομών της Ακροδεξιάς, ο Χανς Γκέοργκ Μάασεν έβλαψε για μια ακόμη φορά το κύρος της υπηρεσίας προστασίας του συντάγματος», είπε το μέλος της επιτροπής μυστικών υπηρεσιών της Βουλής, Κόνσταντιν φον Νοτς.

Το στέλεχος του SPD Ούλι Γκρετς προσέθεσε ότι ο Μάασεν κατέστρεψε τους δεσμούς εμπιστοσύνης που είχαν σιγά σιγά αρχίσει να οικοδομούν οι πολίτες απέναντι στην υπηρεσία προστασίας του συντάγματος μετά τον κλονισμό που είχαν επιφέρει οι δολοφονίες της NSU. Η ακροδεξιά οργάνωση NSU, που είχε διαπράξει σειρά δολοφονιών μεταναστών τουρκικής και ελληνικής καταγωγής, είχε σχέσεις με τουλάχιστον έναν πληροφοριοδότη της υπηρεσίας προστασίας του συντάγματος.

Απευθυνόμενη στους βουλευτές, η καγκελάριος Μέρκελ είπε ότι «δεν χρειάζεται να μαλώνουμε για το πώς θα ορίσουμε αυτό που συνέβη», ενώ οι τόνοι στην ομιλία της ανέβηκαν μόνο τη στιγμή που επιτέθηκε στους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες για την άρνησή τους να λάβει μέρος η Γερμανία σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Δαμασκού.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή