Σε τροχιά ρήξης με την Ενωση ο Βίκτορ Ορμπαν

Σε τροχιά ρήξης με την Ενωση ο Βίκτορ Ορμπαν

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από την Πολωνία ήρθε η σειρά της Ουγγαρίας να απειληθεί με σοβαρές κυρώσεις από την Ε.Ε. λόγω σειράς άκρως αμφιλεγόμενων επιλογών της εθνικιστικής της κυβέρνησης. Με ψήφους 448 υπέρ έναντι 197 κατά και 48 αποχών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε έκθεση ευρωβουλευτών περί σοβαρών παραβιάσεων των θεμελιωδών αρχών της Ενωσης από την κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπαν.

Καθώς η σχετική απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία μεγαλύτερη των δύο τρίτων, άνοιξε ο δρόμος για την παραπομπή του θέματος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δηλαδή στη σύνοδο των ηγετών των κρατών-μελών. Θεωρητικά, η Ουγγαρία θα μπορούσε να υποστεί σοβαρές κυρώσεις, ακόμη και να στερηθεί του δικαιώματος ψήφου στο Συμβούλιο, βάσει του άρθρου 7 της Συνθήκης της Ε.Ε. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θεωρείται απίθανο, δεδομένου ότι θα χρειαζόταν ομοφωνία από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες. Αρκετοί από αυτούς εμφανίζονται απρόθυμοι, σε κάθε περίπτωση, θεωρείται βέβαιο ότι η Πολωνία θα ασκήσει, αν χρειαστεί, βέτο.

Διωγμός των ΜΜΕ

Η έκθεση που κατέθεσε στο Ευρωκοινοβούλιο η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Τζούντιθ Σαρτζεντίνι κατηγορεί την κυβέρνηση Ορμπαν για διωγμό αντιπολιτευόμενων μέσων ενημέρωσης, χαλιναγώγηση της πανεπιστημιακής κοινότητας και αυθαίρετες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Ωστόσο, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιζάρτο έκανε λόγο για «τιποτένια επίθεση» από την πλευρά πολιτικών που «είναι οπαδοί της μετανάστευσης».

Η χθεσινή ψηφοφορία αποκάλυψε τις αντιθέσεις στους κόλπους του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στις τάξεις του οποίου ανήκει ο Ορμπαν. Πολλοί ευρωβουλευτές του, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής του, Μάνφρεντ Βέμπερ ψήφισαν υπέρ της ενεργοποίησης του άρθρου 7. Από αρκετούς έχει τεθεί ζήτημα αποπομπής του Ορμπαν από το ΕΛΚ, κάτι που απορρίπτει ωστόσο ο Βέμπερ, ο οποίος έχει θέσει υποψηφιότητα για το αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή