Με περιορισμένο ρόλο το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

Με περιορισμένο ρόλο το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις κυβερνητικές προτάσεις για τη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) παρουσίασε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς ενώπιον των εκπροσώπων των κομμάτων, όπως αυτά εκπροσωπούνται στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ). Η συνεδρίαση αποδείχθηκε επεισοδιακή, καθώς ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος αποχώρησε, έπειτα από την άρνηση του κ. Κοτζιά να επεκταθεί η συζήτηση σε άλλα ζητήματα πλην αυτό της συγκρότησης ΣΕΑ. Εκτός από τη Ν.Δ., η οποία αρνήθηκε να παραστεί στη συνεδρίαση, αλλά συμφωνεί επί της αρχής με τη συγκρότηση ΣΕΑ, το ΚΙΝΑΛ διαφώνησε, θεωρώντας το μια περιττή επιπλέον κρατική δομή.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην πρόταση που παρουσίασε ο κ. Κοτζιάς στους εκπροσώπους των κομμάτων, το ΣΕΑ θα είναι ένα συμβουλευτικό όργανο υπαγόμενο στον πρωθυπουργό με σκοπό να παρέχει τις σχετικές συμβουλές για ζητήματα εθνικής ασφαλείας. Το σχήμα θα είναι μικρό, θα υπάρχει ένας σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας και θα συμμετάσχουν σε αυτό ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί Εξωτερικών, Εθνικής Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη. Κατά περίπτωση θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Επίσης, θα συμμετάσχει ο εκάστοτε αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο γ.γ. του υπ. Εξωτερικών και ο διοικητής της ΕΥΠ. Ο σύμβουλος θα αναλαμβάνει να εισηγείται τη χάραξη εθνικής στρατηγικής (μέσω της προετοιμασίας ενός φακέλου), ενώ σε περίπτωση διαχείρισης κρίσεων, θα αναλαμβάνει τον συντονισμό και την παρακολούθηση των επιχειρήσεων. Σκοπός του οργάνου είναι η εξισορρόπηση ανάμεσα στην πλευρά των υπουργών και των υπηρεσιακών παραγόντων και ο εκάστοτε σύμβουλος ως απευθείας υπαγόμενος στον πρωθυπουργό θα έχει αυτονομία κινήσεων.

Μετά την απόφασή του να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι το ΕΣΕΠ συνεκλήθη «μετά ενάμιση χρόνο απουσίας κάθε συνεδρίασής του» κατά τον οποίο «υπήρξαν μείζονες εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική της χώρας». Εν συνεχεία γνωστοποίησε ότι η Ν.Δ. ζήτησε διεύρυνση της ημερήσιας διάταξης, προκειμένου να συζητηθούν «η πορεία των σχέσεων με την Αλβανία, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια ενόψει των σοβαρών συζητήσεων που γίνονται στο Κόσοβο αυτήν την περίοδο, για το πώς πορεύονται οι ελληνορωσικές σχέσεις, τι ακριβώς γίνεται με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεδομένων και των τελευταίων θέσεων της Αγκυρας με νέες πιέσεις, ώστε να αλλάξουν τα πράγματα στη Θράκη, ειδικά όσον αφορά το θέμα των μουφτήδων, κ.λπ.». Επί της αρχής, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι η Ν.Δ. έχει ταχθεί υπέρ της συγκρότησης ΣΕΑ ήδη από τον Απρίλιο του 2016. Συνεργάτες του κ. Κοτζιά τόνιζαν ότι η επιστολή για το χθεσινό ΕΣΕΠ με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το ΣΕΑ είχε σταλεί ήδη από τις 16 Αυγούστου και είχε γίνει αποδεκτή από τον κ. Κουμουτσάκο ήδη από την επομένη (17/8).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή