Ανησυχία Μάτις για ανάμειξη Ρωσίας στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ

Ανησυχία Μάτις για ανάμειξη Ρωσίας στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εντατικό τρόπο συνεχίζονται οι επισκέψεις δυτικών αξιωματούχων στην ΠΓΔΜ προκειμένου να στηριχθεί το «Ναι» στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου, ενώ οι αποφάσεις που ελήφθησαν από την αξιωματική αντιπολίτευση του VMRO-DPMNE για ψήφο κατά συνείδηση, πρακτικά διευκολύνουν το έργο της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ, παρά το γεγονός ότι η σύγκρουση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις της γειτονικής χώρας για τη συμφωνία των Πρεσπών εξακολουθεί να μαίνεται.

Ο επόμενος διακεκριμένος επισκέπτης στα Σκόπια θα είναι ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις, ο οποίος μάλιστα χθες εξέφρασε ανοιχτά την ανησυχία του για πιθανή ρωσική ανάμειξη στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου στην ΠΓΔΜ. «Ανησυχώ για αυτό… το είδος των κακόβουλων ενεργειών στις οποίες έχει προχωρήσει η Ρωσία από την Εσθονία μέχρι τις ΗΠΑ, την Ουκρανία και τώρα τη “Μακεδονία” και οι οποίες είναι απαράδεκτες», δήλωσε ενδεικτικά ο κ. Μάτις, επισημαίνοντας ότι η Ουάσιγκτον θέλει να εκπέμψει σήμα σαφούς στήριξης του «μακεδονικού» λαού. Η Μόσχα έχει, βεβαίως, αρνηθεί ότι παρεμβαίνει στη διαδικασία των εκλογών στην ΠΓΔΜ, ωστόσο η Ουάσιγκτον ανησυχεί, κάτι που φαίνεται και από την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει σήμερα στα Σκόπια και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Γουές Μίτσελ.

Πολύωρη συνεδρίαση

Στο εσωτερικό, μετά πολύωρη συνεδρίαση στα γραφεία του VMRO στα Σκόπια, αποφασίστηκε να μην ακολουθηθεί η σκληρή γραμμή της αποχής από το δημοψήφισμα. Ο πρόεδρος του κόμματος Χρίστιαν Μίτσκοσκι προχώρησε στην παραίνεση προς ψηφοφόρους και πολίτες της ΠΓΔΜ να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Επισήμανε, ωστόσο, ότι το κόμμα του απορρίπτει τη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς, όπως είπε, αλλάζει το Σύνταγμα και το όνομα της ΠΓΔΜ, ενώ θέτει σε αμφισβήτηση και την εθνική ταυτότητα των πολιτών της χώρας.

Η συζήτηση στο εσωτερικό του επί σειράν ετών κυβερνώντος κόμματος στην ΠΓΔΜ καθορίστηκε εν πολλοίς και από τη διάσταση απόψεων που υπήρχε όχι μόνο στα όργανα του VMRO-DPMNE τις τελευταίες ημέρες αλλά και από το γεγονός ότι σειρά στελεχών (περιλαμβανομένου του πρωθυπουργού Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι) είχαν ταχθεί υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, πρακτικά «αδειάζοντας» τη νυν ηγεσία.

Πάντως, ο κ. Ζάεφ συνεχίζει κανονικά την εκστρατεία υπέρ του «Ναι» στο δημοψήφισμα, προτάσσοντας, βεβαίως, την ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ αλλά και τα κέρδη από τη συμφωνία των Πρεσπών, όπως, βεβαίως, τα βλέπει η ηγεσία των Σκοπίων.

Παράλληλα, ο κ. Ζάεφ συνεχίζει να επιτίθεται κατά του VMRO, αυτή τη φορά διότι κατηγορεί τον πρόεδρο του κόμματος ότι η θέση που έλαβε δεν αποτελεί ρητή δήλωση κατά του μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή