Στο πλευρό των δύο δημοσιογράφων του Reuters η επικεφαλής της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Τσι

Στο πλευρό των δύο δημοσιογράφων του Reuters η επικεφαλής της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Τσι

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επικεφαλής της κυβέρνησης της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Τσι υπενθύμισε την Πέμπτη ότι οι δύο δημοσιογράφοι του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, οι οποίοι καταδικάστηκαν να εκτίσουν επτά χρόνια κάθειρξη μπορούν να ασκήσουν έεφση επό της απόφασης, ενώ υποστήριξε ότι η φυλάκισή τους δεν είχε καμιά σχέση με την ελευθερία της έκφρασης.

«Αναρωτιέμαι αν πολλοί έχουν διαβάσει στην πραγματικότητα την περίληψη της ετυμηγορίας, που δεν είχε καμία απολύτως σχέση με την ελευθερία της έκφρασης, είχε να κάνει με τον Νόμο περί Κρατικών Μυστικών», δήλωσε η Σου Τσι κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στον Σύνδεσμο Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στο Ανόι, ερωτηθείσα σχετικά από τον συντονιστή μιας συζήτησης.

«Αν πιστεύουμε στο κράτος του νόμου, έχουν κάθε δικαίωμα να ασκήσουν έφεση στην ετυμηγορία και να επισημάνουν γιατί η ετυμηγορία ήταν λαθεμένη», πρόσθεσε η επικεφαλής της κυβέρνησης της Μιανμάρ, η οποία έσπασε τη σιωπή που τηρούσε μέχρι τώρα για το ζήτημα.

«Δεν φυλακίστηκαν επειδή είναι δημοσιογράφοι», αλλά επειδή «δικαστήριο αποφάνθηκε ότι παραβίασαν» τον νόμο, επέμεινε.

Στο πλευρό των δύο δημοσιογράφων του Reuters η επικεφαλής της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Τσι-1

Η καταδίκη των Ουά Λόουν (32 ετών) και Κι Σου Όου (28 ετών) την 4η Σεπτεμβρίου προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Εξάλλου, η Σου Τσι δήλωσε ότι εκ των υστέρων, μπορεί να πει ότι η κυβέρνησή της θα μπορούσε να είχε διαχειριστεί με καλύτερο τρόπο την κρίση της μειονότητας των Ροχίνγκια.

Περίπου 700.000 μειονοτικοί μουσουλμάνοι εγκατέλειψαν την επαρχία Ραχίν αφότου ο στρατός εξαπέλυσε μια εκστρατεία βάρβαρης καταστολής αντιδρώντας σε επιθέσεις του Στρατού Σωτηρίας Αρακάν Ροχίνγκια εναντίον 30 θέσεων και τμημάτων της αστυνομίας και μιας στρατιωτικής βάσης τον Αύγουστο του 2017.

«Υπάρχουν φυσικά τρόποι με τους οποίους, a posteriori, θα μπορούσαμε να είχαμε χειριστεί καλύτερα την κατάσταση», είπε η Σου Τσι.

Ερευνητές του ΟΗΕ κατήγγειλαν στα τέλη του Αυγούστου ότι ο στρατός της Μιανμάρ διέπραξε «γενοκτονία», κάτι που οι αρχές της χώρας αρνούνται.

«Αν πιστεύουμε ότι πρέπει να έχουμε ασφάλεια και σταθερότητα μακροπρόθεσμα, πρέπει να είμαστε δίκαιοι προς όλες τις πλευρές. Δεν μπορούμε να επιλέγουμε ποιος προστατεύεται από το κράτος του νόμου», είπε η επικεφαλής της κυβέρνησης της Μιανμάρ ερωτηθείσα για την κρίση.

Η Σου Τσι, στην οποία είχε απονεμηθεί το 1991 το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις σε διεθνές επίπεδο για τη στάση της σε αυτή την υπόθεση, με ένα στέλεχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να φθάνει στο σημείο να την κατηγορήσει πως ενήργησε σαν «εκπρόσωπος του στρατού».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή