Ποδόσφαιρο: «Ανορθογραφίες» της Εθνικής

Ποδόσφαιρο: «Ανορθογραφίες» της Εθνικής

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aσχημες και όχι τόσο μακρινές αναμνήσεις «ξύπνησε» η ήττα της εθνικής ομάδας από την Ουγγαρία στη Βουδαπέστη την Τρίτη, «γκρεμίζοντας» το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα από την κορυφή της βαθμολογίας του β΄ ομίλου της ΛΙΓΚ3 του Nations League. Αυτή ήταν ουσιαστικά η δεύτερη εκτός προγράμματος απώλεια επί των ημερών του Σκίμπε (είχε υπάρξει και ένα ισόπαλο 0-0 με την Εσθονία στο «Γ. Καραϊσκάκης» για τα προκριματικά του Μουντιάλ) και το πρώτο παιχνίδι στο οποίο φάνηκε να υπάρχουν ευθύνες του Γερμανού προπονητή κυρίως ως προς τη νοοτροπία με την οποία αντιμετώπισε η ελληνική ομάδα τον αγώνα.

Στη νεοσύστατη αυτή διοργάνωση, είναι δεδομένο ότι η Εθνική μπορεί να αντιστρέψει τη βαθμολογία και να ανακτήσει την πρώτη θέση. Το μεγάλο ζήτημα που προκύπτει ωστόσο και σε καμιά περίπτωση δεν βαρύνει τον Σκίμπε, αφορά τον ποδοσφαιριστή που μπορεί να αντικαταστήσει τον Μήτρογλου όταν εκείνος δεν αγωνίζεται.

Είναι προφανές πως ισάξιος αντικαταστάτης του επιθετικού της Μαρσέιγ δεν υπάρχει, όμως ο Γερμανός τεχνικός δεν δείχνει να εμπιστεύεται κανέναν άλλον για την κορυφή της επίθεσης. Ο Ευθύμης Κουλούρης που κλήθηκε στην αποστολή δεν συμμετείχε στους αγώνες και ο Σκίμπε εμπιστεύτηκε αρχικά τον Μπακασέτα και εν συνεχεία τον Δώνη για τη θέση «9», δύο παίκτες που είναι ικανότατοι μεν, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν είναι καθαροί επιθετικοί.

Το άλλο ζήτημα που καλείται να λύσει ο 53χρονος προπονητής, αφορά τη διαχείριση των θέσεων ανάλογα με την κατάσταση του κάθε παίκτη. Ακόμα μια «ανορθογραφία» που συναντάται στο ρόστερ αφορά τους Φορτούνη, Πέλκα και Μάνταλο, που είναι τρεις εξαιρετικοί παίκτες, αγωνίζονται στην ίδια θέση, αλλά ο Σκίμπε προσπαθεί να τους «στριμώξει» όλους μαζί στην ενδεκάδα και το αποτέλεσμα που βγαίνει στο γήπεδο, ενίοτε προβληματίζει.

Ως προς τους ακραίους επιθετικούς, αν εξαιρεθούν οι Χριστοδουλόπουλος και Δώνης, δεν υπάρχουν άλλοι παίκτες που έχουν ως φυσική τους θέση τα άκρα, κάτι που σημαίνει πως ο Σκίμπε ενδέχεται να πρέπει να ανοίξει περισσότερο τη δεξαμενή των παικτών στις επόμενες κλήσεις.

Ο χειρότερος σύμβουλος αυτή τη στιγμή, βεβαίως, είναι η υπερβολή στην κριτική. Από το ρόστερ της Εθνικής υπήρχαν αρκετές απουσίες λόγω τραυματισμών, τον επόμενο μήνα αναμένεται να υπάρξουν επιστροφές ποδοσφαιριστών που υπολογίζονται (π.χ. Ρέτσος, Καρέλης, Γιαννιώτας), ενώ το μεγάλο κέρδος των δύο αγώνων ήταν η παρουσία του Μπάρκα που μετά την ΑΕΚ, δείχνει και στην Εθνική πως η ομάδα έχει βρει ακόμα έναν καλό τερματοφύλακα. Επόμενος αγώνας της «γαλανόλευκης», αυτός με την Ουγγαρία στις 12/10, ενώ ακολουθεί η Φινλανδία στις 15/10 εκτός έδρας. Η πρώτη φάση του Nations League ολοκληρώνεται τον Νοέμβριο με τους εντός έδρας αγώνες με Φινλανδία και Εσθονία. Οσο η αγωνιστική περίοδος εξελίσσεται, εκτιμάται πως θα βελτιωθεί και το επίπεδο ετοιμότητας των διεθνών.

Νέα γενιά στο προσκήνιο για την Ισπανία

Οση εντύπωση προκάλεσε στην Κροατία η συντριβή με 6-0 από την Ισπανία προχθές το βράδυ στο Ελτσε για το Νations League, άλλη τόση προξένησε και στην Ισπανία η νέα γενιά των «φούριας ρόχας», με βάση μάλιστα την πρωταθλήτρια κόσμου, Ρεάλ Μαδρίτης.

Η φιναλίστ του φετινού Μουντιάλ έδειξε να καταρρέει μετά τα πρώτα δύο-τρία γκολ, σαν να μην είχε ενδιαφέρον να περιορίσει την έκταση της ήττας από την ασυγκράτητη Ισπανία. Επρόκειτο για τη βαρύτερη ήττα στην ποδοσφαιρική ιστορία της Κροατίας, και ο τεχνικός Ζλάτκο Ντάλιτς είπε ότι «δεν έχουμε ξεχάσει να παίζουμε. Καλύτερα που ήρθε τώρα αυτό ώστε να ανακάμψουμε εγκαίρως για το επόμενο ματς με την Αγγλία», που δείχνει και πόσο λίγο υπολογίζουν κάποιοι τη νέα διοργάνωση.

Από την άλλη πλευρά, οι Ισπανοί τους Λουίς Ενρίκε έπαιξαν με έναν ανελέητο ρυθμό και πρόσθεσαν στον θρίαμβο στο Γουέμπλεϊ (2-1) επί της Αγγλίας μία ακόμη νίκη επί ομάδας στην τετράδα του Μουντιάλ. Τονίζεται, μάλιστα, πόσο σημαντική είναι η νέα φουρνιά παικτών της Ρεάλ, καθώς τέσσερα από τα έξι γκολ τα πέτυχαν ποδοσφαιριστές των «Μερένχες», που αποτελούσαν και τα 6/11 των βασικών παικτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή