«Μεταμνημονιακό» Δημόσιο

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τοποθετήσεις διευθυντών, προϊσταμένων και γενικών γραμματέων με το νέο σύστημα μέχρι το τέλος του έτους και εξαγγελίες για προσλήψεις περίπου 8.000 δημοσίων υπαλλήλων για το 2019 προβλέπει ο… μεταμνημονιακός σχεδιασμός στο πεδίο του Δημοσίου.

Εκμεταλλευόμενη τη συμφωνία με την τρόικα για εξίσωση των προσλήψεων και των αποχωρήσεων στο Δημόσιο για το 2019 (η αναλογία μετατρέπεται σε 1/1), η κυβέρνηση ήδη από τον περασμένο Μάιο προχώρησε στην εξαγγελία προσλήψεων με… προεκλογικό ορίζοντα.

Σύμφωνα με την τότε υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη, από τη νέα χρονιά θα γίνουν 7.900 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας. Ως προς το ζήτημα της χρηματοδότησης των εν λόγω προσλήψεων, η κ. Γεροβασίλη είχε υποστηρίξει ότι αυτή θα στηριχθεί από τις μεγάλες εξοικονομήσεις που έχουν με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

«Μεταμνημονιακό» Δημόσιο-1

Επί του παρόντος, η νέα υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου δεν έχει τοποθετηθεί επί του ζητήματος, που πάντως αποτελεί κυβερνητική «γραμμή».

Εν τω μεταξύ, η κ. Ξενογιαννακοπούλου καλείται να φέρει εις πέρας μέχρι το τέλος του έτους δύο «καυτά» για τον χώρο της δημόσιας διοίκησης ζητήματα, για τα οποία η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί στους εκπροσώπους των δανειστών. Ο λόγος, για την τοποθέτηση των νέων προϊσταμένων στο Δημόσιο, αλλά και των νέων ειδικών, διοικητικών και τομεακών γραμματέων. Μάλιστα, η διαδικασία ανάδειξης των τελευταίων απετέλεσε πεδίο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και Ν.Δ., η οποία έκανε λόγο για «φωτογραφικές» προκηρύξεις, αλλά και αιτία έντονης δυσαρέσκειας από πλευράς δανειστών οι οποίοι τελικώς ζήτησαν την επαναδιατύπωση 22 «προβληματικών» προκηρύξεων που εντοπίστηκαν για θέσεις γραμματέων σε εννέα υπουργεία (Μεταναστευτικής Πολιτικής, Εργασίας, Ναυτιλίας, Ψηφιακής Πολιτικής, Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος, Τουρισμού, Παιδείας, Οικονομίας και Ανάπτυξης).

Το παράτυπο των επίμαχων προκηρύξεων, το οποίο εντοπίστηκε σε συνεργασία του υπουργείου με την Expertise France, είχε παραδεχθεί σε συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει και η κ. Γεροβασίλη, σημειώνοντας ότι το βασικό πρόβλημα εντοπίστηκε στους όρους που αφορούσαν την προϋπηρεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειονότητα των θέσεων έχει επαναπροκηρυχθεί και οι τοποθετήσεις των συνολικά 69 νέων γραμματέων θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018.

«Μεταμνημονιακό» Δημόσιο-2

Για την εμπρόθεσμη εκπλήρωση των συγκεκριμένων δεσμεύσεων, το ΑΣΕΠ, που εμπλέκεται και στις δύο διαδικασίες, αποδύεται σε αγώνα δρόμου, καθώς υπολείπεται προσωπικού.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται ο δεύτερος κύκλος κινητικότητας για το 2018. Ηδη οι φορείς που συμμετέχουν (όσοι έχουν καταρτίσει περιγράμματα θέσεων και ψηφιακά οργανογράμματα) έχουν αποστείλει τις κενές οργανικές θέσεις τους για μετάταξη καθώς και αιτήματα για απόσπαση, τα οποία θα αξιολογηθούν από την Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας.

Αξιολόγηση

Ως προς την πιλοτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής αξιολόγησης, η οποία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούλιο με τη συμμετοχή 150.000 από τους 230.000 δημοσίους υπαλλήλους που υποχρεούνται να συμμετάσχουν στη διαδικασία, τα αριθμητικά στοιχεία βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας και προσεχώς το «προφίλ» των αξιολογουμένων αλλά και οι επιδόσεις τους θα «ανεβούν» στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Δημοσίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή