Αύξηση εσόδων 7,1% και κερδών 32,9% για τον ΟΠΑΠ το α΄ εξάμηνο

Αύξηση εσόδων 7,1% και κερδών 32,9% για τον ΟΠΑΠ το α΄ εξάμηνο

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση εσόδων και κερδών παρουσίασε ο όμιλος ΟΠΑΠ στο α΄ εξάμηνο του 2018. Ο όμιλος βελτιώνει θεαματικά τις επιδόσεις του, τόσο χάρις στην αύξηση των στοιχηματισμού, λόγω Παγκοσμίου Κυπέλλου, όσο και εξαιτίας της εισαγωγής των παιγνίων των VLTs στην ελληνική αγορά. Η αλλαγή, μάλιστα, των όρων εκμετάλλευσης των παιγνιομηχανών (VLTs) παρουσιάζει τις επιδόσεις περισσότερο εντυπωσιακές απ’ όσο είναι στην πραγματικότητα.

Οπως όμως και να έχει η κατάσταση, η εταιρεία πετυχαίνει θετικά πρόσημα στην εξέλιξη των μεγεθών της. Παράλληλα, προετοιμάζεται για τη διανομή προμερίσματος για τη χρήση του 2018. Το προμέρισμα που θα προταθεί στους μετόχους, σύμφωνα με τη διοίκηση του Οργανισμού, ανέρχεται σε 0,10 ευρώ ανά μετοχή ή 31,78 εκατ. ευρώ συνολικά.

Με αυτά ως δεδομένο, η διοίκηση του ΟΠΑΠ δεν κρύβει την ικανοποίησή της. «Τα έσοδα και η κερδοφορία του ΟΠΑΠ σημείωσαν και πάλι αύξηση», είπε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ντάμιαν Κόουπ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου 2018. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα εξακολουθούν να ενισχύονται από την αυξανόμενη συνεισφορά των παιγνιομηχανημάτων (VLTs), αλλά και τη βελτίωση του προϊοντικού χαρτοφυλακίου του ομίλου συνολικά. «Το δεύτερο τρίμηνο ωφεληθήκαμε επίσης από τη δραστηριότητα των πρώτων εβδομάδων του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου, με τη χρήση των συσκευών αυτόματης εξυπηρέτησης στοιχηματισμού (SSBTs) να αυξάνεται», είπε χαρακτηριστικά το υψηλόβαθμο στέλεχος του Οργανισμού.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα, ο όμιλος ΟΠΑΠ σημείωσε αύξηση των ακαθάριστων εσόδων (Gross Gaming Revenue, GGR) κατά 7,1% φτάνοντας τα 737 εκατ. ευρώ, έναντι 688,5 εκατ. ευρώ που ήταν την περασμένη χρονιά. Ο τζίρος, δηλαδή πονταρίσματα που έκαναν οι πελάτες του στα παίγνια, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΑΠ παρέμεινε σταθερός στα 2,11 δισ. ευρώ, αλλά στην πράξη όμως έχει διογκωθεί λόγω των VLTs. Ο ΟΠΑΠ, λόγω της μεγάλης επαναληψιμότητας στα πονταρίσματα στα συγκεκριμένα παίγνια, δεν ανακοινώνει τον τζίρο. Οι εκτιμήσεις, ωστόσο, δείχνουν ότι ο τζίρος των VLTs στο α΄ εξάμηνο εκτιμάται σε περίπου 1,2 έως 1,4 δισ. ευρώ. Και αν προστεθεί στον τζίρο των άλλων παιγνίων, τότε ο όμιλος θα είχε έναν κύκλο εργασιών της τάξεως των 3,5 δισ. ευρώ.

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι τα ακαθάριστα έσοδα (GGR) από τα VLTs συμβάλλουν καθοριστικά στα αποτελέσματα του ομίλου. Στο α΄ εξάμηνο πρόσθεσαν περίπου 89 εκατ. ευρώ, συμμετέχοντας κατά 12% στα ακαθάριστα έσοδα. Το αντίστοιχο ποσοστό στο α΄ εξάμηνο του 2017 ήταν μόλις 1,3%. Ωστόσο, μέσα στους τελευταίους 12 μήνες, εκτιμάται ότι τοποθετήθηκαν πάνω από 10.000 VLTs. Στο τέλος του περασμένου Ιουνίου, λειτουργούσαν 13.775 VLTs σε 307 καταστήματα Play και 1.594 πρακτορεία ΟΠΑΠ.

Η ανάπτυξη αυτή, ωστόσο, στέρησε έσοδα από τα αριθμολαχεία, τα ακαθάριστα έσοδα (GGR) των οποίων μειώθηκαν κατά 10% στο α΄ εξάμηνο του έτους. Διαμορφώθηκαν σε 371,5 εκατ. ευρώ, έναντι 413 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2017. Επίσης μέσα στην ίδια περίοδο υποχώρησαν τα ακαθάριστα έσοδα των λαχείων κατά 4,2% τα οποία διαμορφώθηκαν σε 74 εκατ. ευρώ. Αντίθετα αυξήθηκαν τα ακαθάριστα έσοδα από τα παίγνια στοιχηματισμού, φτάνοντας τα 202 εκατ. ευρώ (+7,2%). Αυτό σημαίνει ότι αρκετοί παίκτες ΟΠΑΠ μετακινήθηκαν από τα λαχεία και τα αριθμολαχεία (ΚΙΝΟ, Τζόκερ κ.λπ.) προς τα VLΤs και τον στοιχηματισμό.

Η κερδοφορία του ομίλου αυξήθηκε αισθητά, αλλά όχι όσο παρουσιάζεται. Ο Οργανισμός αναπροσάρμοσε τα κέρδη της περασμένης χρήσης (2017) λόγω της αλλαγής των όρων αξιοποίησης των VLTs τον περασμένο Νοέμβριο. Οι νέοι όροι περιέβαλαν μείωση του αριθμού των μηχανών VLTs και την επέκταση του χρόνου εκμετάλλευσης. Ετσι, λόγω μείωσης των αποσβέσεων της αξίας της σχετικής άδειας, τα αποτελέσματα του 2017 αναπροσαρμόστηκαν προς τα κάτω, προκαλώντας μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση λειτουργικών κερδών (+20,5%) και των κερδών από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (+32,9%). Χωρίς την αναπροσαρμογή των μεγεθών του 2017, η αύξηση των κερδών περιορίζεται στο 7%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή