Αμερικανικοί κολοσσοί κατά της πολιτικής δασμών του Τραμπ

Αμερικανικοί κολοσσοί κατά της πολιτικής δασμών του Τραμπ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι από 60 βιομηχανικοί όμιλοι των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων κολοσσοί όπως οι πετρελαϊκές ExxonMobil και Chevron, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δημοσιοποιήσουν τη διαφωνία τους με την πολιτική δασμών του Ντόναλντ Τραμπ. Εχοντας προσπαθήσει επί μήνες να πολεμήσουν την πολιτική των δασμών με παρασκηνιακές πιέσεις, εμφανίζονται τώρα ως ενιαία ομάδα με τον τίτλο «Αμερικανοί για το Ελεύθερο Εμπόριο». Στόχος τους είναι να επηρεάσουν Ρεπουμπλικανούς του Κογκρέσου από πέντε πολιτείες: Οχάιο, Πενσιλβάνια, Ιλινόι, Ιντιάνα και Τενεσί. Θα πιέσουν τις πολιτείες αυτές να ανοίξουν δημόσια διαβούλευση με τα μέλη του Κογκρέσου και στα τέλη του έτους θα επεκτείνουν τις κινήσεις τους σε δώδεκα πολιτείες.

Μιλώντας στο Reuters, ο Ντιν Γκάρφιλντ, διευθύνων σύμβουλος του Συμβουλίου Βιομηχανιών Τεχνολογίας της Πληροφορίας, μέλη του οποίου είναι οι Microsoft, Alphabet και Apple, δήλωσε αισιόδοξος ότι «δεν είναι πολύ αργά». Οπως διευκρίνισε, οι ομάδες πίεσης «έχουν εργαστεί πολύ τους τελευταίους οκτώ μήνες για να πείσουν τον πρόεδρο και την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι οι δασμοί δεν πρόκειται να αποδώσουν». Παράλληλα , η Νικόλ Βασιλάρος, επικεφαλής της Ενωσης Ναυτιλιακών Eταιρειών, τόνισε στο Reuters ότι πολλοί βιομηχανικοί όμιλοι θεωρούσαν ότι δεν θα φτάσει στα άκρα η κατάσταση. Τελικά, όμως, ο αντίκτυπος των δασμών τούς έχει αναγκάσει να πουν «αρκετά». Οι αμερικανικές βιομηχανίες αναγκάζονται να απολύουν υπαλλήλους τους επειδή το κόστος τους έχει αυξηθεί κατά 35%. Ανάμεσα στις βιομηχανίες που συμμετέχουν στην ομαδική κίνηση συγκαταλέγεται και η Ενωση Βιομηχανιών Λιανικού Εμπορίου που εκπροσωπεί εταιρείες όπως η Tagret Corp και η Autozone Inc. Στη νέα ομάδα πίεσης συμμετέχει επίσης η Εθνική Ενωση Λιανικού Εμπορίου (NRF), της οποίας μέλη είναι η Amazon.com, η Macy’s και η Walmart Inc. Οπως επισημαίνει ο Ντέιβιντ Φρεντς, επικεφαλής της NRF, συμμετέχουν στη νέα κίνηση «σχεδόν όλοι οι τομείς της αμερικανικής οικονομίας».

Τη συσπείρωση των αμερικανικών βιομηχανιών έχει προκαλέσει η κλιμάκωση των απειλών που εκτοξεύει ο Αμερικανός πρόεδρος κατά κύριο λόγο κατά της Κίνας. Εχει ήδη επιβάλει δασμούς ύψους 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων, που στην πλειονότητά τους είναι είδη βιομηχανικού εξοπλισμού και ενδιάμεσα αγαθά όπως τμήματα ηλεκτρονικών ειδών και επεξεργαστές. Εχει, όμως, απειλήσει να επιβάλει δασμούς και σε άλλες κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισ. δολαρίων που θα αφορούν καταναλωτικά είδη. Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, άλλωστε, απείλησε να επεκτείνει το μέτρο στο σύνολο των κινεζικών προϊόντων που εισάγονται στις ΗΠΑ καθώς προειδοποίησε πως ενδέχεται να επιβάλει δασμούς σε άλλα κινεζικά προϊόντα αξίας 267 δισ. δολαρίων, αν δεν συμμορφωθεί το Πεκίνο με τα αιτήματά του. Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Ντόναλντ Τραμπ είχε εκφράσει την πρόθεση να καταφύγει στο μέτρο των δασμών, ενώ μόλις ανέλαβε το τιμόνι της υπερδύναμης απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΤΡΡ. Τότε, πάντως, λίγοι παρατηρητές είχαν πάρει στα σοβαρά τις απειλές του.

Εκτοτε έχει αποδείξει πως μιλούσε απολύτως σοβαρά για το θέμα, καθώς έχει εντείνει τις επιθέσεις τους κατά της Κίνας ενώ παράλληλα έχει απειλήσει να επιβάλει δασμούς σε όλες τις εισαγωγές αυτοκινήτων και ασκεί πιέσεις για τη σύναψη μιας νέας NAFTA πιο ευνοϊκής για τα αμερικανικά συμφέροντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή