Ζητούνται τουρίστες

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα φωτογραφικό ταξίδι σε έξι από τις χώρες με τη χαμηλότερη κίνηση επισκεπτών στον κόσμο, από την Ευρώπη έως την Ωκεανία.

1. ΩΚΕΑΝΙΑ

Τουβαλού

Βρέθηκε στο προσκήνιο πριν από περίπου μία δεκαετία, όταν η κυβέρνησή του έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή, προειδοποιώντας ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας ενδέχεται ακόμα και να αφανίσει από τον χάρτη αυτό το μικρό και απομονωμένο νησιωτικό κρατίδιο του Ειρηνικού Ωκεανού (το μεγαλύτερο υψομετρικό σημείο του είναι μόλις 5 μ.). Στη μοναδική πόλη του, το Φονγκαφάλε, λειτουργούν μετρημένα στα δάχτυλα καταλύματα και το διεθνές αεροδρόμιο, του οποίου η κίνηση είναι τόσο περιορισμένη, που οι πιτσιρικάδες τα απογεύματα παίζουν μπάλα στον διάδρομο απογείωσης. Το 2017 υποδέχτηκε 2.000 επισκέπτες.


2. ΑΦΡΙΚΗ

Σάο Τομέ και Πρίνσιπε

Ζητούνται τουρίστες-1

Φωτογραφία: © Getty Images/Ideal Image

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για τις τουριστικές αφίξεις στην πρώην πορτογαλική αποικία (8.000 επισκέπτες) αναφέρονται στο 2010. Η αποτελούμενη από δύο νησιά (το Σάο Τομέ και το Πρίνσιπε) χώρα του Κόλπου της Γουινέας είναι στην πραγματικότητα ένας ανόθευτος παράδεισος, με ονειρεμένες αμμουδιές και φοινικόδεντρα. Οι λιγοστοί ταξιδιώτες έρχονται εδώ για τους εξωπραγματικά χαλαρούς ρυθμούς της, στους οποίους πρέπει με τη σειρά τους να προσαρμοστούν, αλλά και για περιηγήσεις περιπέτειας στα τροπικά δάση της.


3. ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Κουβέιτ

Ζητούνται τουρίστες-2

Φωτογραφία: © Getty Images/Ideal Image

Οι μέρες του Πολέμου του Κόλπου αποτελούν μακρινή ανάμνηση, ωστόσο αυτή η λεπτή φέτα γης, ανάμεσα στο Ιράκ και τη Σαουδική Αραβία, προσέλκυσε το 2017 μόλις 203.000 επισκέπτες. Τα πετροδόλαρα αποτελούν την κινητήρια δύναμη της οικονομίας, γι’ αυτό και, πέρα από κάποια παραθαλάσσια resorts, οι τουριστικές υποδομές είναι περιορισμένες. Ωστόσο, η Πόλη του Κουβέιτ έχει να επιδείξει μια σειρά από ενδιαφέροντα μουσεία (η συλλογή έργων ισλαμικής τέχνης του πολιτιστικού κέντρου Dar Al-Athar Al-Islamiyya θεωρείται μοναδική στον κόσμο), ένα ιστορικό παζάρι (το σουκ της Μουμπαρακίγια) και βέβαια τους τρεις πύργους, σήμα-κατατεθέν του εμιράτου.


4. ΕΥΡΩΠΗ

Μολδαβία

Ζητούνται τουρίστες-3

Φωτογραφία: © Visualhellas.gr

Σφηνωμένη ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρουμανία, θα μπορούσε, αξιοποιώντας την οινική της παράδοση, να αποτελεί προορισμό για οινόφιλους από κάθε γωνιά του πλανήτη. Είναι μάλιστα η πατρίδα της μεγαλύτερης συλλογής κρασιού στον κόσμο (πάνω από 2 εκατ. φιάλες), η οποία ανήκει στο οινοποιείο Milestii Mici. Ωστόσο, η πρώην σοβιετική δημοκρατία, που πέρυσι προσέλκυσε συνολικά 133.000 τουρίστες, εξακολουθεί να είναι περισσότερο γνωστή για τα κυκλώματα trafficking παρά για τις ομορφιές της, όπως τα πάρκα της πρωτεύουσας Κισινάου ή τα μεσαιωνικά κάστρα της.


5. ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

Μπελίζ

Ζητούνται τουρίστες-4

Φωτογραφία: Shutterstock

Στον κοραλλιογενή ύφαλό της, τον δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο μετά της Αυστραλίας, συναντώνται περίπου 500 είδη τροπικών ψαριών και πάνω από 100 τύποι κοραλλιών. Εκτός από τον υπέροχο βυθό της, οι 418.000 άνθρωποι που την επισκέφτηκαν το 2017 την επέλεξαν ως προορισμό για την πλούσια βιοποικιλότητα της ενδοχώρας της –το εξωτικό τουκάν θεωρείται μάλιστα το εθνικό πτηνό της–, αλλά και για το γεγονός ότι υπήρξε λίκνο του πολιτισμού των Μάγια: ο αρχαιολογικός χώρος του Καρακόλ καταλαμβάνει μεγαλύτερη έκταση από την ίδια την Πόλη της Μπελίζ, η οποία είναι το πολυπληθέστερο αστικό κέντρο της χώρας.


6. ΑΣΙΑ

Aνατολικό Τιμόρ

Ζητούνται τουρίστες-5

Από τον έλεγχο διαβατηρίων του νεότερου ασιατικού κράτους –απέκτησε την ανεξαρτησία του μόλις το 2002– πέρασαν την περασμένη χρονιά 86.000 ταξιδιώτες, οι οποίοι ως επί το πλείστον έφτασαν μέχρι εκεί για να φορέσουν μάσκα, αναπνευστήρα και βατραχοπέδιλα και να εξερευνήσουν τον πλούσιο σε θαλάσσια ζωή βυθό του. Το «πακέτο» εμπειριών εδώ συμπληρώνουν τα πυκνά δάση και τα βουνά του, που έλκουν τους φίλους της πεζοπορίας, καθώς επίσης τα μοναδικά του σπήλαια (Lene Hara, Ile Kére Kére, Jerimalai), με τις εντυπωσιακές προϊστορικές σπηλαιογραφίες, ηλικίας 10.000 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή