Συνεχίζει να απειλεί ο τυφώνας Φλόρενς – Εξι πυρηνικά εργοστάσια βρίσκονται στο πέρασμά του

Συνεχίζει να απειλεί ο τυφώνας Φλόρενς – Εξι πυρηνικά εργοστάσια βρίσκονται στο πέρασμά του

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την υποβάθμισή του, ο τυφώνας Φλόρενς σε κατηγορίας 2, οι ειδικοί εξακολουθούν να εκφράζουν τους φόβους τους καθώς αναμένεται το πέρασμά του να βρει έξι πυρηνικά εργοστάσια, ενώ πλησιάζει τις ακτές της Καλιφόρνια. 

Δέκα εκατομμύρια Αμερικανούς-σχεδόν μία Ελλάδα- απειλεί ο τυφώνας «Florence» καθώς πλησιάζει τις ακτές της Καλιφόρνιας την ώρα που οι ειδικοί εκφράζουν φόβους για την ασφάλεια των έξι πυρηνικών εργοστασίων που βρίσκονται στη διαδρομή του.

Συνεχίζει να απειλεί ο τυφώνας Φλόρενς – Εξι πυρηνικά εργοστάσια βρίσκονται στο πέρασμά του-1

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC) στο Μαϊάμι, ο Φλόρενς εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρή απειλή για τη ζωή και την περιουσία περίπου δέκα εκατομμυρίων Αμερικανών.

Οι αρχές σε Βόρεια, Νότια Καρολίνα και Τζόρτζια έχουν κηρύξει τις πολιτείες τους σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής, ενώ έχουν κλείσει σχολεία και πανεπιστήμια. Πολλοί από τους κατοίκους των πολιτειών βρίσκονται ήδη σε καταφύγια, ενώ τσουβάλια με άμμο έχουν τοποθετηθεί σε σπίτια που βρίσκονται στην ακτογραμμή της Καλιφόρνιας. Εκκενώθηκαν επίσης παράκτιοι οικισμοί υπό τον φόβο καταστροφικών πλημμυρών σε μεγάλο μέρος των ανατολικών ακτών των ΗΠΑ. 

Στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν ενεργοποιηθεί περισσότερες από 2.700 στρατιωτικές δυνάμεις, έχει γίνει αποθήκευση τροφίμων και νερού, ενώ έχουν δημιουργηθεί αρκετά καταφύγια. Παράλληλα, μετατόπιση των κυκλοφοριακών ρυθμών, έτσι ώστε οι μεγάλες οδικές αρτηρίες να οδηγήσουν μακριά από την ακτή και την εξασφάλιση 16 αντιδραστήρων πυρηνικής ενέργειας στις Καρολίνες και τη Βιρτζίνια. Ενδεικτικά, στη Τζόρτζια μόνο υπάρχουν αναφορές για 7.000 εκκενώσεις, ενώ έχουν στηθεί 71 καταφύγια. 

Συνεχίζει να απειλεί ο τυφώνας Φλόρενς – Εξι πυρηνικά εργοστάσια βρίσκονται στο πέρασμά του-2

«Λουκέτο» και στα λιμάνια Wilmington και Moorehead City στη Βόρεια Καρολίνα έβαλε η ακτοφυλακή, ενώ έχει δοθεί εντολή περιορισμού των λιμενικών επιχειρήσεων στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας.

Αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι είναι πιθανό να υπάρξουν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος και ότι θα χρειαστούν εβδομάδες για την αποκατάσταση. «Ο χρόνος για να προετοιμαστούμε τελείωνει. Η καταστροφή είναι στο κατώφλι», δήλωσε ο κυβερνήτης της Βόρειας Καλιφόρνια. 

Εξι πυρηνικά εργοστάσια στο πέρασμα του Φλόρενς

Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι τα έξι πυρηνικά εργοστάσια που βρίσκονται στην προβλεπόμενη πορεία του τυφώνα Φλόρενς είναι ασφαλή αν και ορισμένοι ειδικοί εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους προειδοποιώντας ότι οι πλημμύρες και οι καταρρακτώδεις βροχές θα μπορούσαν να πλήξουν τα συστήματα ασφαλείας. «Οι έξι πυρηνικοί σταθμοί στη Βόρεια και Νότια Καρολίνα βρίσκονται στην προβλεπόμενη πορεία της καταιγίδας», σύμφωνα με τη Μέρι Κάθριν Γκριν , εκπρόσωπο της εταιρείας «Duke Energy», στην οποία ανήκουν τα εργοστάσια.

Ηδη, 16 πυρηνικοί αντιδραστήρες στην Καλιφόρνια και στη Βιτζίνια έχουν διασφαλισθεί, σύμφωνα με πληροφορίες του μεταδίδει το Reuters. Ωστόσο, τα βλέμματα είναι στραμμένα κυρίως σε δύο εξ' αυτών: στα πυρηνικά εργοστάσια του Brunswick και του Shearon Harris στη Βόρεια Καρολίνα, τα οποία είναι τα πλησιέστερα στην διαδρομή που αναμένεται να ακολουθήσει ο τυφώνας, σύμφωνα με την επικεφαλής. 

Συνεχίζει να απειλεί ο τυφώνας Φλόρενς – Εξι πυρηνικά εργοστάσια βρίσκονται στο πέρασμά του-3

«Προφανώς, είναι κάτι που παρακολουθούμε και θα παρακολουθούμε, αλλά αυτή τη στιγμή δεν ασχολούμαστε με θέματα που σχετίζονται με τα πυρηνικά εργοστάσια», υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου ο Τζεφ Μπράιαντ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Κρίσεων (FEMA). 

Εν αντιθέσει με την Ενωση Επιστημόνων, η οποία εξέφρασε φόβους ειδικά  για το πυρηνικό εργοστάσιο Brunswick. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή