Ζάεφ στο Ευρωκοινοβούλιο: Η συμφωνία είναι μια ευκαιρία που περιμένουμε πολλά χρόνια

Ζάεφ στο Ευρωκοινοβούλιο: Η συμφωνία είναι μια ευκαιρία που περιμένουμε πολλά χρόνια

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως «συμβιβαστική» και «αξιοπρεπή» χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ την Πέμπτη, τονίζοντας ότι με αυτή τη συμφωνία θα «φύγουμε από το πρoβληματικό status quo».

«Εχουμε πλέον τη δυνατότητα να αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν και να στραφούμε στο μέλλον, μια ευκαιρία που αναμένουμε εδώ και πολλά χρόνια Πλέον μπορούμε να προασπίσουμε τα στοιχεία που μας καθορίζουν, την ταυτότητά μας», είπε ο κ. Ζάεφ, σημειώνοντας ότι σήμερα απευθύνεται στο Ευρωκοινοβούλιο στη δική του «μητρική μακεδονική γλώσσα».

Πρόσθεσε δε, ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι προς όφελος των λαών και ως τέτοια πρέπει να γίνει αποδεκτή από όλους. «Είναι υπόδειγμα διμερούς συμφωνίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στις υπόλοιπες διμερείς σχέσεις», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ. 

«Το επόμενο βήμα είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να γίνει η χώρα μας μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», πρόσθεσε ο Ζάεφ, ενώ τόνισε ότι η ενίσχυση της ΕΕ θα πρέπει να συμβαδίζει με την ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων, γεγονός που θα βοηθήσει στην σταθερότητα και στην καταπολέμηση των σημερινών προβλημάτων και απειλών. «Δεν μπορεί να υπάρχει ισχυρή Ευρώπη χωρίς ισχυρά Βαλκάνια».

«Η ενίσχυση των Βαλκανίων είναι γεωστρατηγική επένδυση», τόνισε ενώ σημείωσε ότι το προηγούμενο διάστημα απέδειξαν κατά την μεταναστευτική κρίση ότι είναι αξιόπιστοι εταίροι της Ε.Ε. 

Υπογράμμισε δε,  ότι το δημοψήφισμα για την επικύρωση της συμφωνίας που θα διεξαχθεί στις 30 Σεπτεμβρίου «αποτελεί τη δεύτερη ανεξαρτησία μας». «Στη χώρα μου υπάρχει συναίνεση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Οι πολίτες νιώθουν Ευρωπαίοι, ανήκουν στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστκά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή