Το χάσμα εσωτερικού – εξωτερικού

Το χάσμα εσωτερικού – εξωτερικού

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την έρευνα της Κάπα Research για τις «Στάσεις, αντιλήψεις και προοπτικές 3.000 νέων Ελλήνων που κατοικούν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό» προκύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να φοβάται από την ψήφο όσων έφυγαν στο εξωτερικό. Για την ακρίβεια, διατηρεί αξιοσημείωτη επιρροή στους νέους πολίτες (άνδρες και γυναίκες 17 έως 39 ετών), είτε αυτοί ζουν στην αλλοδαπή είτε παρέμειναν στην Ελλάδα. Στο ερώτημα «ποιο πολιτικό κόμμα πιστεύετε ότι είναι πιο κοντά στους νέους;» το 19% των νέων που ζουν στην Ελλάδα απάντησε ΣΥΡΙΖΑ και αντίστοιχα το 16% όσων ζουν στο εξωτερικό. Αυτό πρέπει να το προσέξει η αξιωματική αντιπολίτευση, αφού η προτίμηση των νέων του εξωτερικού για τη Νέα Δημοκρατία είναι μικρότερη από εκείνη του εσωτερικού, 10% και 13% αντιστοίχως.

Υπάρχουν, όμως, κάποιες άλλες προτιμήσεις των νέων που πρέπει να προσεχθούν και να επισπεύσουν τη θεσμοθέτηση της ψήφου των Ελλήνων πολιτών που ζουν στο εξωτερικό. Στους νέους του εσωτερικού τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με 8%. Σε εκείνους του εξωτερικού το Ποτάμι με 9%, ενώ το νεοναζιστικό μόρφωμα πέφτει στο 4%. Αυτό πρέπει να το δει ο πρωθυπουργός ο οποίος, όπως είπε στο Ευρωκοινοβούλιο, ανησυχεί και θέλει αναχώματα στην άνοδο της Ακροδεξιάς.

Στο ερώτημα «γενικότερα θα λέγατε ότι “πιστεύετε” στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης;» το 53% των ημεδαπών νέων απάντησε «όχι και μάλλον όχι» όταν 63% των νέων στο εξωτερικό απάντησε «ναι και μάλλον ναι». Θετική γνώμη για την Ε.Ε. έχει το 41% των νέων εσωτερικού και 57% του εξωτερικού. Οι νέοι ημεδαπής απαντούν θετικά 45% στο ερώτημα «πιστεύετε ότι η Ελλάδα θα βγει οριστικά από την κρίση εάν επικεντρωθεί στις δικές της δυνατότητες και ας απομονωθεί;», ενώ το 43% θέλει «να ανοιχθεί περισσότερο στον κόσμο». Οι νέοι που ζουν στο εξωτερικό προκρίνουν το άνοιγμα στον κόσμο με 57%, έναντι 24% που πιστεύουν ότι μια χώρα –ειδικά σαν την Ελλάδα– μπορεί να ζήσει μόνο με τις εγχώριες δυνατότητες κι ας απομονωθεί.

Τα παραπάνω δείχνουν ότι αρχίζει να δημιουργείται απόσταση μεταξύ των νέων Ελλήνων που ζουν στην ημεδαπή κι όσων έφυγαν στο εξωτερικό. Οχι σε θέματα που αφορούν την κομματική διαμάχη· αυτά, με εξαίρεση τη Χρυσή Αυγή είναι λίγο-πολύ κοινά. Το χάσμα που δημιουργείται αφορά τη θέση της Ελλάδας στον σύγχρονο κόσμο.

Υπέρ της απομόνωσης κατρακυλούν οι ημεδαποί, τον ανοιχτό κόσμο προκρίνουν όσοι κατά κανόνα ξέρουν λίγα παραπάνω γράμματα και εξ ορισμού έζησαν περισσότερα πράγματα κι έχουν παραστάσεις. Και αυτό πρέπει να το προσέξουμε σε μια χώρα που έχει ιστορικό προηγούμενο τεράστιας προόδου όταν ανοίχτηκε στον κόσμο και από μια φτωχή επαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας βρέθηκε στο κλαμπ των ισχυρών του κόσμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή