Πράσινο φως από την ισπανική βουλή για την εκταφή του Φράνκο

Πράσινο φως από την ισπανική βουλή για την εκταφή του Φράνκο

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ισπανοί βουλευτές ενέκριναν σήμερα το διάταγμα της σοσιαλιστικής κυβέρνησης που επιτρέπει την εκταφή των λειψάνων του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο από το μαυσωλείο του που βρίσκεται κοντά τη Μαδρίτη.

Το διάταγμα εγκρίθηκε με 172 ψήφους υπέρ έναντι 2 κατά και 164 αποχές. Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ προτίθεται να προχωρήσει στην εκταφή των λειψάνων του Φράνκο μέχρι το τέλος του έτους. 

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας είχε μάλιστα δηλώσει πως τα οστά του θα απομακρυνθούν αυτό το καλοκαίρι από το μνημειώδες νεκροταφείο της «Κοιλάδας των Πεσόντων», που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα έξω από τη Μαδρίτη καθιστώντας σαφές ότι η εν λόγω ενέργεια αποτελεί προτερατότητα για την κυβέρνησή του. 

Η κίνηση αποτελεί μέρος των προσπαθειών της νέας σοσιαλιστικής κυβέρνησης να φέρει την Ισπανία αντιμέτωπη με την κληρονομιά του εμφυλίου πολέμου και τη δικτατορία του στρατηγού Φράνκο. «Οι πληγές είναι ανοικτές εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε ο πρωθυπουργός στο Κοινοβούλιο νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. 

Η απόφαση της απομάκρυνσης των οστών του Φράνκο από το μνημείο και η τοποθέτησή τους σε άλλο σημείο ελήφθη από την ισπανική Βουλή τον περσινό Μάιο, όταν η απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών ενέκρινε το συμβολικό μέτρο. 


Διαβάστε σχετικά: 

Απομακρύνονται τα οστά του Φράνκο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή