Ο Τραμπ αμφισβητεί τον επίσημο απολογισμό των θανάτων από τον κυκλώνα Μαρία στο Πόρτο Ρίκο

Ο Τραμπ αμφισβητεί τον επίσημο απολογισμό των θανάτων από τον κυκλώνα Μαρία στο Πόρτο Ρίκο

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tον επίσημο απολογισμό των σχεδόν 3.000 νεκρών στο Πόρτο Ρίκο από το πέρασμα του κυκλώνα Μαρία πριν από ένα χρόνο, αμφισβήτησε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόνάλντ Τραμπ.

Υποστήριξε μάλιστα, πως οι Δημοκρατικοί διόγκωσαν τον αριθμό των νεκρών για να τον βλάψουν.

«Δεν πέθαναν 3.000 άτομα στους δύο κυκλώνες που έπληξαν το Πόρτο Ρίκο. Όταν έφυγα από το νησί, ΜΕΤΑ που χτύπησε ο κυκλώνας, οι νεκροί ήταν μεταξύ 6 και 18», έγραψε στο Twitter. «Καθώς περνούσε ο καιρός, δεν αυξήθηκε τόσο πολύ.»

«Τότε, πολύ αργότερα, άρχισαν να αναφέρουν αριθμούς πραγματικά πολύ μεγάλους, όπως οι 3.000. Αυτό το έκαναν οι Δημοκρατικοί για να κάνουν να φαίνομαι όσο γίνεται πιο κακός την ώρα που συγκεντρώνω με επιτυχία δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσω την ανοικοδόμηση του Πόρτο Ρίκο», συνέχισε σε ένα δεύτερο tweet.

Και πρόσθεσε: «Αν κάποιος πέθαινε για οποιονδήποτε λόγο, ας πούμε από γηρατειά, προστίθετο στη λίστα. Κακή πολιτική. Αγαπώ το Πόρτο Ρίκο.»

Στα τέλη Αυγούστου, ο κυβερνήτης του νησιού Ρικάρντο Ροσέλο είχε δηλώσει πως είχε «δώσει εντολή να επικαιροποιηθεί ο επίσημος απολογισμός στους 2.975 νεκρούς», αφού έλαβε μια έκθεση την οποία είχε παραγγείλει ο ίδιος στους ερευνητές του πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον προκειμένου να υπάρξει ένα ρεαλιστικός απολογισμός, καθώς αντιμετώπιζε μια αντιπαράθεση για τον αριθμό των θυμάτων.

«Κάθε μελλοντική συζήτηση θα πρέπει να στηρίζεται στην έκθεση αυτή», είχε δηλώσει.

Ο επίσημος απολογισμός ήταν προηγουμένως στους 64 νεκρούς.

Όμως οι ερευνητές εκτίμησαν πως ο αριθμός των θανάτων είχε αυξηθεί στο νησί κατά 22% από τον Σεπτέμβριο του 2017 έως τον Φεβρουάριο του 2018, σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Μετά την ανακοίνωση αυτή από τον Ροσέλο, μέλος του «νέου προοδευτικού κόμματος», ο Τραμπ δήλωσε πως ήταν υπερήφανος για τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασαν οι δημόσιες αρχές έπειτα από αυτή τη φυσική καταστροφή. Οι επιχειρήσεις που έγιναν μετά τον κυκλώνα ήταν «μια απίστευτη και παραγνωρισμένη επιτυχία», είπε ο πρόεδρος.

Μια άλλη ανεξάρτητη έρευνα ερευνητών του Χάρβαρντ, που δεν είχε παραγγείλει η κυβέρνηση του Πόρτο Ρίκο και δημοσιεύθηκε τον Μάιο, είχε καταλήξει στον αριθμό των 4.600 θανάτων μέσα σε τρεις μήνες, σύμφωνα με μια παρόμοια μέθοδο.

Ο κυκλώνας Μαρία, που έπληξε το Πόρτο Ρίκο στις 20 Σεπτεμβρίου 2017, άφησε τα σημάδια του για μήνες στο νησί, καθώς είχε προκαλέσει τη διακοπή της υδροδότησης, της ηλεκτροδότησης, των τηλεπικοινωνιών και το κλείσιμο αρτηριών και είχε απομονώσει πολλά χωριά.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή