Το ιπτάμενο παλάτι του Eρντογάν «ήρθε» από το Κατάρ

Το ιπτάμενο παλάτι του Eρντογάν «ήρθε» από το Κατάρ

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είτε δώρο του Εμίρη του Κατάρ είτε αγορά εκατοντάδων εκατομμυρίων, το πολυτελές Boeing 747-8 που προσγειώθηκε το πρωί της Τετάρτης στην Κωνσταντινούπολη προκαλεί αντιδράσεις στην Τουρκία.

Η άφιξη του πολυτελούς VIP Boeing -μία ακόμη επιδεικτική και καταφανώς ακριβή προσθήκη στον ήδη μεγάλο υφιστάμενο στόλο- προκάλεσε την αντίδραση στελεχών της μείζονος αντιπολίτευσης  που χαρακτήρισαν το αξίας 400 εκατομμυρίων αεροσκάφος με τα επτά υπνοδωμάτια ως ένα ιπτάμενο παλάτι.

«Το προεδρικό μέγαρο ζητά καθημερινά από τους Τούρκους να σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι.  Όπως οι ίδιοι άνθρωποι που ζητούν οικονομία, δεν μπορούν να αντισταθούν στην πολυτέλεια και την επίδειξη» αναφέρει σε επιστολή του προς τον Τούρκο αντιπρόεδρο, η βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Γκάμζε Τάσιερ.

Το ιπτάμενο παλάτι του Eρντογάν «ήρθε» από το Κατάρ-1

Το VIP 747-8 θα πάρει τη θέση του ανάμεσα στα λοιπά 11 κρατικά αεροσκάφη του στόλου ανάμεσα στα οποία και τρία ελικόπτερα.

Ένα από τα αεροσκάφη αυτά ανήκε κάποτε στον Τυνήσιο δικτάτορα Ζινέ αλ Αμπιντίν  και αγοράστηκε από την Τουρκία προς 78 εκατομμύρια εκατομμύρια το 2016.

Ωστόσο παρά την ασκούμενη κριτική ,τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης εμφανίζουν το σκάφος ως δώρο του εμίρη του Κατάρ  Τανιμ μπιν Χαμαντ αλ Θανί ως ένδειξη «αγάπης στον Ερντογάν και εμπιστοσύνης στην Τουρκία». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στο σκάφος είχε μπει πωλητήριο με τιμή περίπου 400 εκατομμύρια εδώ και τρία χρόνια προτού παραδοθεί στο Κατάρ το 2015.

Το αεροσκάφος είναι εξοπλισμένο με πολλές αίθουσες εκδηλώσεων και συνεδριάσεων, σαλόνια,  χώρους καθισμάτων πρώτης κατηγορίας και αυτόνομο νοσοκομείο.
 
Είναι σχεδιασμένο να μεταφέρει με άνεση 76 επιβάτες και 18 μέλη πληρώματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή