Ακύρωση περιοδείας έργου του Ιψεν στην Κίνα

Ακύρωση περιοδείας έργου του Ιψεν στην Κίνα

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Την περιοδεία της παράστασης του θεατρικού έργου «Ο εχθρός του λαού» του Νορβηγού συγγραφέα Χένρικ Ιψεν στην Κίνα διέκοψε ο θίασος Σαουμπίνε του Βερολίνου, κατόπιν εντολής των κινεζικών αρχών.

Σύμφωνα με τους συντελεστές της παράστασης, μέλη του κοινού σηκώθηκαν κατά τη διάρκεια της τέταρτης παράστασης στο Πεκίνο και διαμαρτυρήθηκαν για τη φίμωση της ελευθερίας του λόγου στην Κίνα. Ο θίασος ακύρωσε αμέσως τις υπόλοιπες παραστάσεις, προφασιζόμενος «τεχνικά προβλήματα στη σκηνή».

Η υπόθεση του έργου, ηλικίας 136 ετών, αφορά την πολιτική διαφθορά και τη χειραγώγηση των μαζών, μέσω της ιστορίας του Τόμας Στόκμαν, ο οποίος παλεύει να αποκαλύψει κρούσμα διαφθοράς γύρω από τη μόλυνση του πόσιμου ύδατος στην πόλη του. Ο Στόκμαν αντιμετωπίζεται εντέλει ως «εχθρός του λαού», καθώς η τοπική κοινωνία στρέφεται εναντίον του, φοβούμενη τις οικονομικές επιπτώσεις των αποκαλύψεών του.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων παραστάσεων στο Εθνικό Κέντρο Θεάτρου του Πεκίνου, ορισμένα μέλη του κοινού εκμεταλλεύθηκαν παύση στην πλοκή για να καταγγείλουν την πολιτική καταπίεση στην Κίνα. «Ζήτω η ελευθερία!», φέρεται να φώναξε μέλος του κοινού.

Ορισμένες κριτικές της παράστασης, που είχαν δημοσιευθεί σε κινεζικές σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, είχαν αφαιρεθεί χθες. Ακόμη και άρθρο στο δίκτυο Weibo (κινεζικό ανάλογο του Facebook) από το Κέντρο Τεχνών της επαρχίας Ζιανγκσού, όπου θα ανέβαινε το έργο, αφαιρέθηκε από τους διαχειριστές. Ο Ιψεν έχει επηρεάσει σημαντικά τη σύγχρονη κινεζική λογοτεχνία τον τελευταίο αιώνα, ενώ τα έργα του υπήρξαν ανέκαθεν δημοφιλή, εξαιτίας της περιφρόνησης που επεδείκνυε για την παρακμή της αστικής τάξης και για τις μικροαστικές συμβάσεις.

Εκτός από την περιοδεία του θιάσου στην επαρχία Ζιανγκσού, οι διοργανωτές προχώρησαν χθες στην ακύρωση συζήτησης στρογγυλής τραπέζης γύρω από τον Ιψεν και το σύγχρονο θέατρο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου Γκαίτε στην Κίνα. Σε μία προσπάθεια να αποζημιώσει τους κατόχους εισιτηρίων, το εθνικό θέατρο θα προσφέρει θέσεις σε παράσταση παραδοσιακής μουσικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή