Τριμερής με Ισραήλ, Κύπρο, για ενέργεια και ασφάλεια

Τριμερής με Ισραήλ, Κύπρο, για ενέργεια και ασφάλεια

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ αναδεικνύει η χθεσινή τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στην Ιερουσαλήμ. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου (εκτός από πρωθυπουργός, έχει και το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών), ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησαν χθες για τη συνεργασία των τριών χωρών με ιδιαίτερη έμφαση στην ενέργεια, την άμυνα και την ασφάλεια.

Οι τρεις συγκεκριμένοι τομείς είναι αφενός αλληλένδετοι, αφετέρου αναδεικνύουν την επείγουσα σημασία που λαμβάνουν για τις τρεις χώρες σε μια φάση κατά την οποία η Ανατολική Μεσόγειος και τα ενεργειακά αποθέματά της, αλλά και η θέση της σε ένα σημείο ύψιστης γεωπολιτικής σημασίας, έχουν αυξήσει το ενδιαφέρον των μεγάλων παικτών (των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας). Ο κ. Κοτζιάς αύριο θα κάνει στάση και στην Αίγυπτο, η οποία συνδέεται με τις συζητήσεις περί τμηματικής οριοθέτησης ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες.

Στις δηλώσεις του ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «πρέπει να συζητήσουμε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, είναι πολύ σημαντικό να μιλήσουμε για τη Συρία, για ένα ειρηνευτικό σχέδιο. Είμαστε τρεις χώρες που αγαπούμε την ειρήνη και τη δημοκρατία και αυτός είναι ο λόγος που θέλουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας και έχουμε πολλές ιδέες και πολλές σκέψεις, τις οποίες και θα συζητήσουμε».

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «αυτή είναι η δεύτερη φορά που βρισκόμαστε στο Ισραήλ μέσα σε έξι μήνες. Είναι πολύ σημαντικό ότι η συνεργασία μας, η συνεργασία τριών προβλέψιμων, αξιόπιστων Δημοκρατιών της περιοχής αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα ως έχουσα προστιθέμενη αξία για τη σταθερότητα της περιοχής».

Επιστρέφοντας, το αεροσκάφος του κ. Κοτζιά θα κάνει στάση στην Κύπρο. Εκεί, θα υπογραφεί ανάμεσα στο υπουργείο Εξωτερικών και τη Μονή Κύκκου η τελική συμφωνία παραχώρησης του οικοπέδου στη Λευκωσία, όπου θα ανεγερθεί η νέα πρεσβεία της Ελλάδας, έπειτα από τη διευθέτηση της διαφοράς που είχε προκύψει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή