Στήριξη ΗΠΑ στην πορεία ΠΓΔΜ προς το ΝΑΤΟ

Στήριξη ΗΠΑ στην πορεία ΠΓΔΜ προς το ΝΑΤΟ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως μέρος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων παρουσίασε χθες την πιθανή, μελλοντική ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ κατά την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο. Τα ΜΜΕ των Σκοπίων επικεντρώθηκαν, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που στο Ευρωκοινοβούλιο ακούγεται η σλαβομακεδονική γλώσσα («μακεδονική» όπως μεταδίδεται). Επιπλέον, χθες συνομιλίες είχε στα Σκόπια ο υφυπουργός Εξωτερικών για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Γουές Μίτσελ, ο οποίος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, επισήμανε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να στηρίξουν τη χώρα στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ ως 30ό μέλος.

Συγκεκριμένα, νωρίτερα ο κ. Ζάεφ χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών «συμβιβαστική» και «αξιοπρεπή», περιγράφοντάς την ως όχημα διεξόδου από ένα «προβληματικό status quo». Πρόσθεσε, επιπλέον, ότι «έχουμε πλέον τη δυνατότητα να αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν και να στραφούμε στο μέλλον, μια ευκαιρία που αναμένουμε εδώ και πολλά χρόνια. Πλέον, μπορούμε να προασπίσουμε τα στοιχεία που μας καθορίζουν, την ταυτότητά μας».

Σύμφωνα με τον κ. Ζάεφ, η συμφωνία των Πρεσπών συνιστά «υπόδειγμα» συμβιβασμού ανάμεσα σε δύο χώρες, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ευρύτερα. «Το επόμενο βήμα είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να γίνει η χώρα μας μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης», υπογράμμισε, ενώ τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει ισχυρή Ευρώπη χωρίς ισχυρά Βαλκάνια».

Ο κ. Ζάεφ χαρακτήρισε την ενίσχυση των Βαλκανίων «γεωστρατηγική επένδυση», ενώ αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου, επισήμανε ότι στη χώρα του υπάρχει σοβαρή πλειοψηφία υπέρ του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Προκειμένου να υπογραμμίσει την αξιοπιστία της χώρας του στην Ε.Ε., τόνισε τη στάση που τήρησε η ΠΓΔΜ κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης.

Επίσκεψη Μάτις

Την ίδια στιγμή στα Σκόπια, ο κ. Μίτσελ επαναλάμβανε τη στήριξη των ΗΠΑ στη διαδικασία. «Ο δρόμος ήταν μακρύς, χρειάστηκαν 27 χρόνια για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Εχετε τη στήριξή μας, αλλά οι “Μακεδόνες” πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους. Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για τα Δυτικά Βαλκάνια και εργάζονται για τη σταθερότητα και την ευημερία αυτής της σημαντικής περιοχής», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μίτσελ.

Η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ «θα αυξήσει σημαντικά την οικοδόμηση μιας πιο ευημερούσας και ασφαλούς Μακεδονίας, κάτι που είναι σημαντικό για ολόκληρη την περιοχή», είπε από την πλευρά του ο κ. Ντιμιτρόφ. Εντός των επόμενων ημερών, την ΠΓΔΜ θα επισκεφθεί και ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή