Ετοιμος να αποχωρήσει από το υπουργείο δηλώνει ο Ιταλός υπ. Οικονομικών Τζοβάνι Τρία

Ετοιμος να αποχωρήσει από το υπουργείο δηλώνει ο Ιταλός υπ. Οικονομικών Τζοβάνι Τρία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παραμονή του Ιταλού υπουργού Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, στον κυβερνητικό συνασπισμό της Ιταλίας φαίνεται πως διακυβεύεται από την ενδοκυβερνητική διαμάχη για το ύψος των δαπανών και τη σύνταξη του προϋπολογισμού για το 2019. Η κυοφορούμενη κρίση οδήγησε χθες ξανά σε άνοδο το κόστος δανεισμού της Ιταλίας, με το spread ανάμεσα στις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων και των γερμανικών bunds να διευρύνεται στις 257 μονάδες βάσης.

Δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου φέρουν τον υπουργό Οικονομικών να προτείνει ο ίδιος την απομάκρυνσή του εφόσον δεν γίνονται δεκτές οι θέσεις του. «Αν είμαι εγώ το πρόβλημα, πείτε το μου, και ας υποστούμε τις συνέπειες», φέρεται να είπε ο κ. Τρία σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας La Stampa. Την ίδια πληροφορία δημοσιεύει και η εφημερίδα la Repubblica, τονίζοντας πως ο κ. Τρία «δήλωσε έτοιμος να αποχωρήσει άμεσα». Είχαν προηγηθεί μία ημέρα νωρίτερα ρεπορτάζ που φέρουν τον επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, να απειλεί τον κ. Τρία με αποπομπή. Τόσο τα μεν όσο και τα δε δημοσιεύματα διαψεύδονται κατηγορηματικά από τον κ. Ντι Μάιο.

Αιτία της κυοφορούμενης κρίσης είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που έχει υποσχεθεί προεκλογικά το Κίνημα 5 Αστέρων. Ο επικεφαλής του Κινήματος, Λουίτζι ντι Μάιο, ασκεί πιέσεις στον υπουργό Οικονομικών ζητώντας τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του επίμαχου προγράμματος. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, που σημειωτέον δεν είναι μέλος κανενός εκ των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, καλεί τον Ντι Μάιο να περιορίσει τις απαιτήσεις του. Στόχος του είναι να θέσει υπό έλεγχο το χρέος της Ιταλίας που ανέρχεται στο 130% του ΑΕΠ και είναι δεύτερο στην Ευρωζώνη μετά της Ελλάδας. Την ίδια στιγμή η γειτονική χώρα υφίσταται πιέσεις από τις Βρυξέλλες για να μειώσει το χρέος της. Ενδεικτική και η δήλωση του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της τράπεζας. «Δυστυχώς, είδαμε ότι τα λόγια τους έχουν προκαλέσει ζημιά και οι αποδόσεις της Ιταλίας έχουν σημειώσει άνοδο», τόνισε ο κ. Ντράγκι και προσέθεσε «τώρα θα περιμένουμε να δούμε τα γεγονότα».

Η υπόσχεση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αποτελεί κεντρική προεκλογική υπόσχεση του Κινήματος 5 Αστέρων. Σε ραδιοφωνική της συνέντευξη, η Μπάρμπαρα Λέζι, μέλος του Κινήματος και υπουργός Νότου, τόνισε πως «αν δεν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό το ελάχιστο εισόδημα τότε όλη η κυβέρνηση θα έχει πρόβλημα, όχι μόνον ο κ. Τρία». Εκτός από τις αντιρρήσεις του κ. Τρία, η υπόσχεση είναι ασύμβατη με την ατζέντα του Ματέο Σαλβίνι, εταίρου στην κυβέρνηση και επικεφαλής της Λέγκας, που έχει υποσχεθεί μειώσεις φόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή