Στην τελική ευθεία δύο συνέργειες ΑΕΙ

Στην τελική ευθεία δύο συνέργειες ΑΕΙ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ακόμη… συνοικέσιο μεταξύ ΑΕΙ, από τα πολλά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης επί υπουργίας Κώστα Γαβρόγλου, θα εξετασθεί σήμερα. Πρόκειται για τη συνέργεια της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Την ίδια στιγμή, φέρεται ότι έχει «κλείσει» η συμμετοχή του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στη συνέργεια του Διεθνούς Πανεπιστημίου με δύο άλλα ΤΕΙ της Βορείου Ελλάδος. Μία τέτοια συνένωση θα δημιουργήσει ένα ίδρυμα εξακτινωμένο σε επτά πόλεις. Από την άλλη, χθες ο υπουργός Παιδείας, κ. Κώστας Γαβρόγλου, ανέφερε στη Βουλή ότι, πρώτη φορά έπειτα από οκτώ χρόνια, αυξήθηκε φέτος κατά 45% ο προϋπολογισμός των πανεπιστημίων.

Ειδικότερα, για σήμερα είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής που θα μελετήσει την προοπτική της συγχώνευση της ΑΣΠΑΙΤΕ με το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Στην επιτροπή μετέχουν στελέχη των δύο ιδρυμάτων και ένας εκπρόσωπος του υπ. Παιδείας, ενώ στη σημερινή συνάντηση αναμένεται να παραβρεθεί και ο κ. Γαβρόγλου. «Επιθυμία μας είναι να ενισχύσουμε την τεχνολογική διάσταση του πανεπιστημίου μας, με τμήματα σε νέα αντικείμενα των νέων τεχνολογιών» ανέφερε, μιλώντας χθες στην «Κ», ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Αγγελος Κότιος. «Βεβαίως θα καταλήξουμε σε συναινετική πρόταση ώστε να συγκεράσουμε τις θέσεις των ακαδημαϊκών κοινοτήτων των δύο ιδρυμάτων», προσέθεσε. Ο πρώτος σχεδιασμός κάνει λόγο για κατάθεση της πρότασης συγχώνευσης των δύο ΑΕΙ (δηλαδή, ποια θα είναι τα νέα τμήματα) πριν από τα Χριστούγεννα.

Για την απορρόφηση της ΑΣΠΑΙΤΕ, πάντως, είχαν γίνει συζητήσεις και με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, αλλά δεν προχώρησαν.

Την ίδια στιγμή, στην τελική ευθεία μπαίνει η προετοιμασία του νόμου για τη συνέργεια του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας, ενώ στο σχήμα θα συμμετάσχει και το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ιδρυθούν πέντε σχολές.

Ο αντιπρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, ομότιμος καθηγητής Γιώργος Στάμος, αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να καταθέσει στον υπουργό Παιδείας το τελικό κείμενο της μελέτης για τις σχολές και τμήματα του νέου ιδρύματος, που θα ονομάζεται Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος.

Λειτουργία

Στόχος του υπουργείου είναι, μετά τη δημόσια διαβούλευση, το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Οκτώβριο. Τελικός στόχος και για τα δύο νέα ΑΕΙ που θα προκύψουν είναι να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 και άρα να συμπεριληφθούν στο μηχανογραφικό δελτίο των Πανελλαδικών

Εξετάσεων του 2019.

Τα βήματα αυτά είναι από τα τελευταία για να ολοκληρωθούν οι συνέργειες μεταξύ των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας. Εξω από τον χορό παραμένουν, προς το παρόν, τα τρία ΑΕΙ της Κρήτης (Πανεπιστήμιο, Πολυτεχνείο και ΤΕΙ) και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή