Συνάντηση Καλογήρου με δικαστικούς

Συνάντηση Καλογήρου με δικαστικούς

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τους λειτουργούς της Θέμιδος τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχε ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου με το προεδρείο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Η συνάντηση, μάλιστα, δεν πραγματοποιήθηκε, ως είθισται, στο υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά στα γραφεία της Ενωσης, στην πρώην Σχολή Ευελπίδων. Η συμβολική αυτή επιλογή του υπουργού έγινε πιθανότατα σε μια προσπάθεια να σηματοδοτήσει μια «νέα αρχή» στη σχέση της κυβέρνησης με τους δικαστές, δεδομένων των έντονων συγκρούσεων που είχαν προηγηθεί μεταξύ του τέως υπουργού Σταύρου Κοντονή και των δικαστικών λειτουργών.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, οι προτάσεις της Ενωσης για την κατάργηση της υποχρεωτικής ιδιωτικής διαμεσολάβησης, η αύξηση των οργανικών θέσεων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, η λήψη νομοθετικής πρωτοβουλίας ώστε ο πειθαρχικός έλεγχος για καθυστέρηση στη δημοσίευση αποφάσεων να λαμβάνει υπόψη τον αριθμό των δικογραφιών που έχει περαιώσει ο δικαστικός λειτουργός, η κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης ώστε στις εργατικές και πτωχευτικές διαφορές να καθορίζεται ανώτατος αριθμός εναγόντων, η λειτουργία κατεύθυνσης Ειρηνοδικών στη Σχολή Δικαστών, η απόσυρση της διάταξης για την επιλογή αθλητικών δικαστών στην ΕΠΟ, η συγκρότηση ειδικής υπηρεσίας στην Επιθεώρηση Εργασίας για τον υπολογισμό των κονδυλίων στις εργατικές διαφορές προκειμένου να λειτουργήσει υποβοηθητικά στο έργο των δικαστών.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τα νέα σχέδια Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ζήτημα στο οποίο ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύθηκε να μελετήσει τις προτάσεις της Ενωσης.

Δικηγόροι

Συνάντηση με τον κ. Καλογήρου επιδιώκουν άμεσα και οι δικηγόροι. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η συντονιστική επιτροπή των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, αφού τον συγχαίρει για τα νέα του καθήκοντα, σημειώνει ότι «ευελπιστεί σε ειλικρινή και αποτελεσματική συνεργασία», και ζητεί συνάντηση μαζί του.

Η συντονιστική επιτροπή δηλώνει την ικανοποίησή της για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών δικηγόρων, σημειώνοντας ωστόσο ότι διεκδικεί την περαιτέρω αναμόρφωση του ασφαλιστικού και φορολογικού συστήματος στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης των βαρών για τους δικηγόρους.

Επίσης, οι δικηγόροι ζητούν τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τη διαμεσολάβηση μετά την απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις περί υποχρεωτικότητάς της. Οπως επισημαίνουν, οι αλλαγές θα πρέπει να γίνουν μέχρι τις 17 Οκτωβρίου, ημερομηνία έναρξης της υποχρεωτικότητάς της στις διαφορές που προβλέπει ο νόμος και προτείνουν την αναστολή ισχύος της υποχρεωτικότητας προκειμένου να υπάρξει χρόνος για διαβούλευση επί του θέματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή