Ελληνικοί όμιλοι στην ελίτ των διεθνών κατασκευών

Ελληνικοί όμιλοι στην ελίτ των διεθνών κατασκευών

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδο στην πανευρωπαϊκή κατάταξη των μεγαλύτερων κατασκευαστικών εταιρειών σημείωσαν το 2017 οι ελληνικοί όμιλοι ΓΕΚ Τερνα και J&P Αβαξ, ενώ σε πτώση βρέθηκε η «Ελλάκτωρ», παρότι διατήρησε την πρωτοπορία της έναντι των υπολοίπων εγχώριων ομίλων. Συγκεκριμένα, από την επεξεργασία των στοιχείων της παγκόσμιας έρευνας για τον κατασκευαστικό κλάδο που πραγματοποίησε η Deloitte, προκύπτει ότι η «Ελλάκτωρ» ναι μεν βρέθηκε στην 38η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιρειών και στην 81η παγκοσμίως, πλην όμως απώλεσε δύο θέσεις στην ευρωπαϊκή κατάταξη, έναντι της 36ης θέσης που είχε καταλάβει στην περυσινή έρευνα. Αντίστοιχα, η ΓΕΚ ΤΕρνα βρίσκεται φέτος στην 44η θέση πανευρωπαϊκά, έναντι της 46ης που κατείχε πέρυσι, ενώ σε παγκόσμια βάση κατατάσσεται 91η. Τέλος, η J&P – Αβαξ, 98η στον κόσμο, αναρριχήθηκε στην 47η θέση της Ευρώπης, από την 50ή που κατείχε στην προηγούμενη έρευνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Deloitte, οι τρεις ελληνικοί όμιλοι σημείωσαν άνοδο του κύκλου εργασιών τους κατά 2% το 2017, σε 3,724 δισ. ευρώ (από 3,64 δισ. ευρώ το 2016). Σαφώς εντυπωσιακότερη όμως ήταν η αύξηση της χρηματιστηριακής τους αξίας, η οποία εκτινάχθηκε το 2017 κατά 78%, από 442 εκατ. ευρώ, σε 785 εκατ. ευρώ, δείγμα της βελτίωσης του οικονομικού κλίματος στη χώρα. Η κεφαλαιοποίηση της «Ελλάκτωρ» ενισχύθηκε κατά 57% σε 296 εκατ. ευρώ, αλλά εκείνη της ΤΕρνα εκτινάχθηκε σε 429 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 92% σε ετήσια βάση, καθιστώντας την έτσι τον ελληνικό κατασκευαστικό όμιλο με τη μεγαλύτερη αξία. Στον αντίποδα και παρά την 100% αύξηση, η κεφαλαιοποίηση της J&P Αβαξ παραμένει εξαιρετικά χαμηλή, σε μόλις 60 εκατ. ευρώ, από 30 εκατ. ευρώ το 2016. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι 100 μεγαλύτεροι κατασκευαστικοί όμιλοι εμφάνισαν κύκλο εργασιών 1,1 τρισ. ευρώ, μια αύξηση της τάξεως του 6%. Η μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως είναι η κινεζική εταιρεία China State Construction με πωλήσεις 138 δισ. ευρώ και κεφαλαιοποίηση 34,5 δισ. ευρώ. Οι πρώτες θέσεις κυριαρχούνται από κινεζικούς ομίλους, αλλά συνολικά οι 45 από τις 100 ισχυρότερες εταιρείες του κλάδου είναι ευρωπαϊκές, οι οποίες εμφανίζουν και τη μεγαλύτερη εξωστρέφεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή