Φωτογραφίες… μιας ανάσας στον βυθό της Αμοργού

Φωτογραφίες… μιας ανάσας στον βυθό της Αμοργού

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η είσοδος στην επερχόμενη έκθεση υποβρύχιας φωτογραφίας του Στέφανου Κόντου είναι ελεύθερη για όλους, όμως το κοινό θα πρέπει πρώτα να φέρει εις πέρας μία δοκιμασία, που για αρκετούς θα ισοδυναμεί με τελετή μύησης. Με το νέο του εγχείρημα, ο φωτογράφος και ελεύθερος δύτης, που το φθινόπωρο του 2015 «βύθισε» το Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας προσφέροντας στους πάνω από 30.000 επισκέπτες μία γεύση από τη μαγεία της κατάδυσης «με μιαν ανάσα», καταργεί τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην τέχνη και στην περιπέτεια, στη θέαση και στη βιωματική εμπειρία. Η «Underwater Gallery», που εγκαθίσταται προσωρινά σε ένα υποθαλάσσιο σπήλαιο της Αμοργού βάθους από 7 έως 17 μ., θα είναι προσβάσιμη αποκλειστικά με ελεύθερη ή αυτόνομη κατάδυση. Σε αυτό το τόσο ιδιαίτερο περιβάλλον θα εκτεθούν από τις 19 έως τις 22 Σεπτεμβρίου υποβρύχιες φωτογραφίες του Στέφανου Κόντου τραβηγμένες στις ελληνικές θάλασσες, πάντοτε με την τεχνική της άπνοιας, αφού ο καλλιτέχνης είναι πεπεισμένος ότι η χρήση αναπνευστικού εξοπλισμού εμποδίζει τον δύτη να γίνει ένα με το περιβάλλον του βυθού.

Φωτογραφίες… μιας ανάσας στον βυθό της Αμοργού-1

Το σπήλαιο της Αμοργού όπου θα φιλοξενηθεί η έκθεση.

Ομως η μοναδικότητα της έκθεσης δεν έγκειται τόσο στο γεγονός ότι πραγματοποιείται μέσα στο νερό, αλλά κυρίως στο ότι στήνεται εξ ολοκλήρου με την τεχνική της ελεύθερης κατάδυσης: Ο φωτογράφος και οι επτά ελεύθεροι δύτες, που δέχθηκαν να τον συνοδεύσουν σε αυτήν τη γεμάτη εμπόδια διαδρομή, θα μεταφέρουν και θα εγκαταστήσουν τα έργα μαζί με το σύνολο του απαραίτητου εξοπλισμού, που ζυγίζει εκατοντάδες κιλά χωρίς να χρησιμοποιήσουν «μπουκάλες». Θα έχουν, δηλαδή, στη διάθεσή τους μόνο δύο με τρία λεπτά σε κάθε βουτιά και σε αυτό το ασύλληπτα μικρό διάστημα ο καθένας τους θα πρέπει να φέρει εις πέρας μία αποστολή σχεδιασμένη ώς την παραμικρή λεπτομέρεια.

Φωτογραφίες… μιας ανάσας στον βυθό της Αμοργού-2

«Fly me to the moon», Σίφνος.

«Πρωτόγνωρο διεθνώς»

«Κάτι αντίστοιχο δεν έχει επιχειρηθεί ποτέ στο παρελθόν σε παγκόσμιο επίπεδο», είπε στην «Κ» ο Στέφανος Κόντος λίγο προτού ταξιδέψει στην Αμοργό για το τελικό στάδιο του εγχειρήματος. «Είναι ένας μικρός ή μεγάλος άθλος της ανθρώπινης θέλησης, ακριβώς στα όρια του εφικτού». Ολα πρέπει να τοποθετηθούν στη σωστή θέση, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι αισθητικά άρτιο και λειτουργικό, τα ειδικά φωτιστικά πρέπει να ανάβουν καθημερινά, τα καβαλέτα όπου θα εκτεθούν τα μεγάλης κλίμακας έργα, τυπωμένα σε αλουμίνιο για να αντέξουν μέσα στο νερό, να στερεωθούν με έρματα και ελαστικά σχοινιά για να μην παρασυρθούν από θαλάσσια ρεύματα. «Αναγκαστήκαμε να επινοήσουμε λύσεις σε προκλήσεις που δεν είχαμε φανταστεί ότι θα αντιμετωπίζαμε. Ενα καβαλέτο μάς έφυγε και το βρήκαμε στα 40 μέτρα βάθος. Ανακαλύψαμε πως μέσα στη θάλασσα είναι πολύ δύσκολο να κάνεις μετρήσεις, διότι το ίδιο σου το μάτι σε παραπλανεί».

Φωτογραφίες… μιας ανάσας στον βυθό της Αμοργού-3

«Ακροβάτης», Πολύαιγος, Αύγουστος 2014.

Ουσιαστικά, η «Underwater Gallery» αποτελεί εξέλιξη της έκθεσης «Greece underwater – on a single breath» στο Πλανητάριο, με την οποία ο Στέφανος Κόντος επιχείρησε να δημιουργήσει «μία προσομοίωση του βυθού στην επιφάνεια». Κάπως έτσι γεννήθηκε στο μυαλό του η ιδέα μιας υποβρύχιας έκθεσης με θέμα τον βυθό. «Αρχικά ήταν μόνο ένα όνειρο, στην πορεία όμως ανακάλυψα ότι τα υλικά εξελίσσονταν και ήταν πια εφικτό να επιβιώσουν στη θάλασσα, ενώ σταδιακά έβρισκα λύσεις σε προβλήματα που θεωρούσα αξεπέραστα», εξηγεί. «Ετσι, πέρυσι τέτοια εποχή, όταν βρέθηκα στην Αμοργό και καταδύθηκα στο συγκεκριμένο σπήλαιο, μόλις είδα την τοποθεσία και το αμφιθεατρικό του σχήμα, που δημιουργεί την εντύπωση της κλειστής σπηλιάς αλλά από πίσω είναι ανοιχτό, καρφώθηκε στο μυαλό μου η σκέψη να στήσω αυτή την έκθεση». Κύριος στόχος του είναι να «αναγκάσει» τον επισκέπτη να αποκτήσει μία διαδραστική σχέση με τα έργα, αφαιρώντας όλους τους περισπασμούς και τις εξωτερικές παρεμβολές. «Σε αυτό τον χώρο είσαι απομονωμένος και απόλυτα αφοσιωμένος σε αυτό που βλέπεις. Επιδίωξή μου είναι να υπάρξουν έστω τρεις, τέσσερις… ή 54 επισκέπτες που θα βιώσουν κάτι ασύλληπτο, κάτι που δεν έχουν βιώσει ποτέ ξανά, ξεχωριστό αλλά απόλυτα πραγματικό».

Οι επίδοξοι επισκέπτες χωρίς προηγούμενη εμπειρία καταδύσεων θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν ένα ειδικό πακέτο από την τοπική σχολή, που περιλαμβάνει λίγες ώρες μαθημάτων, ενοικίαση εξοπλισμού (στολή, μπουκάλες κ.ο.κ.) και συνοδεία μέσα στο σπήλαιο. Παράλληλα με το στήσιμο και τη λειτουργία της έκθεσης θα πραγματοποιούνται κινηματογραφικές λήψεις, με την ελπίδα ότι το υλικό θα χρησιμοποιηθεί αργότερα για τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ. Εντυπωσιακά πλάνα αναμένεται να τραβηχθούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο σπήλαιο των αθλητών του διεθνούς αγώνα ελεύθερης κατάδυσης Authentic Big Blue, ο οποίος συμπίπτει χρονικά με την έκθεση, καθώς και κατά την ανοιχτή στο κοινό νυχτερινή περιήγηση η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 21 Σεπτεμβρίου.

​Περισσότερα για τη δουλειά του Στέφανου Κόντου στο www.singlebreathphoto.com/home.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή