Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Μια παραίτηση εκκωφαντική

Κύριε διευθυντά
Την απίστευτη «είδηση» αλίευσα από την αθηναϊκή εφημερίδα ΑΛΗΘΕΙΑ της 11.7.1869. Ο Αμφισσέας πολιτικός και οικονομολόγος Ευθύμιος Κεχαγιάς, υποδιοικητής της Εθνικής Τραπέζης, ο οποίος είχε διατελέσει το 1863 και το 1867 υπουργός Οικονομικών, ζήτησε από τη Βουλή να μην επικυρώσει την εκλογή του ως βουλευτού «ένεκεν παρανομιών!»

Αλλά ας παραθέσω επί λέξει την «είδηση».

ΑΛΗΘΕΙΑ, 11.7.1869 –«Ο βουλευτής Παρνασσίδος κ. Ευθύμιος Κεχαγιάς εζήτησε και υπεστήριξε, και εν τω οικείω τμήματι και εν τη γενική συνεδριάσει ενώπιον της Βουλής, την ακύρωσιν της εκλογής του ένεκεν παρανομιών· αλλ’ επειδή η Βουλή εκώφευσεν εις εαυτά και επεκύρωσε την ειρημένην εκλογήν, ο κ. Κεχαγιάς, συνεπής εις εαυτήν, επαρουσιάσθη εκ νέου εις το βήμα, και είπεν ότι παραιτείται της θέσεως του Βουλευτού, απαξιών ν’ αποτελή μέρος της παρούσης Βουλής εφεξής. Ο κ. Κεχαγιάς είναι λίαν αξιέπαινος διά την απόφασίν του ταύτην».

– Οπως θα έλεγε ο αείμνηστος και πολυτάλαντος Αλέκος Σακελάριος: Ο Ρωμιός έχει φιλότιμο...

– Ο Ευθύμιος Κεχαγιάς, κατά την αθηναϊκή εφημερίδα ΩΡΑ της 25.3.1885, απεβίωσε αιφνιδίως εντός της Εθνικής Τραπέζης.

Αντωνης Ν. Βενετης, Μοναστηράκι Δωρίδος

Αχόρταγη χωματερή του στείρου λόγου

Κύριε διευθυντά
«Πήρε ο κουτσός κατήφορο…». Μ’ αυτή την παροιμιακή φράση του τόπου μου –εύγλωττη οπτική εικόνα– θα παρομοίαζα τη συστηματική και συνεχιζόμενη καταβαράθρωση των ελληνικών γραμμάτων στη χώρα μας. Φοβάμαι πως οι φιλόλογοι αντιδρούν όψιμα στην προ πολλού –όχι απλώς αποψίλωση, μα– αποκαθήλωση των φιλολογικών αντικειμένων που μεθοδεύεται τα τελευταία χρόνια απροσχημάτιστα από το υπουργείο Παιδείας. Αναφέρομαι στη συρρίκνωση των ωρών των Αρχαίων Ελληνικών στις λυκειακές τάξεις, στην παρώδηση του μαθήματος των Αρχαίων στο γυμνάσιο μέσω της υποτυπώδους πλέον διδασκαλίας του και στη φαλκίδευση των ωρών διδασκαλίας της Λογοτεχνίας στο λύκειο, με αποκορύφωμα την κατάργηση της Λογοτεχνίας θεωρητικής κατεύθυνσης – δυστυχώς με τις ευλογίες πολλών συναδέλφων μου φιλολόγων, με τη δικαιολογία πως το μάθημα δεν ήταν εύκολο να βαθμολογηθεί. Εύλογα, ήρθε τώρα και η σειρά της κατάργησης των Λατινικών. Με τη βούλα του υπουργείου, στη συνείδηση του Νεοέλληνα μαθητή εμπεδώνεται και διευρύνεται η λογική της χρησιμοθηρίας: αν για πολλά παιδιά-θύματα του εκπαιδευτικού μας συστήματος, τα Αρχαία περιττεύουν ως «ξένη» γλώσσα, πόσο μάλλον τα Λατινικά…

Συνάδελφοι φιλόλογοι, Νεοέλληνες μαθητές και γονείς, το πρόβλημα της απαλοιφής της κλασικής παιδείας από την κουλτούρα της νέας γενιάς, γεννά τον απονενοημένο κίνδυνο της αποπνευματοποίησης του πολιτισμού μας, καθώς η ξύλινη επιστημοσύνη της τεχνοκρατίας χτυπάει αποφασιστικά πλέον την πόρτα μας…
Ανησυχώ λιγότερο για την κουλτούρα των ευρωπαϊκών λαών, δίχως τα ελληνικά γράμματα. Ο λόγος είναι πως στο εξωτερικό η ελληνική παιδεία εξακολουθεί να χαίρει αδιάπτωτης εκτίμησης – λάβετε υπ’ όψιν ότι μαθητές κολεγίων μας οι οποίοι θα σπουδάσουν εκτός εθνικών συνόρων, εξετάζονται στην Ελληνική Λογοτεχνία. Οι Ευρωπαίοι δεν υποτιμούν τις ανθρωπιστικές υποθήκες που μας κληροδότησε ο Ελληνορωμαϊκός πολιτισμός.

Οι καιροί λοιπόν ου μενετοί για τον ανθρωπισμό και το πνεύμα – τα πρώτα θύματα της κατεδάφισης του πολιτιστικού οικοδομήματος που θεμελιώνουν τα κλασικά γράμματα. Οσο η χρησιμοθηρία απλώνεται και η ηθική κρίση των ημερών μας βαθαίνει, ας μην ψάχνουμε αλλού την αιτία, παρά στον ενταφιασμό του Πλάτωνα, του Σοφοκλή, του Κικέρωνα στη χωματερή του στείρου λόγου, δίχως Λόγο.

Αννα Α. Αθανασακη, Φιλόλογος

Οι παραβάτες της συμφωνίας

Κύριε διευθυντά
Ο κ. πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών μάς καλεί να τηρήσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών. Ποια συμφωνία; Αυτή που καταπάτησαν οι Σκοπιανοί πριν στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής της με το να ονομάσουν το κράτος τους με το όνομα «Μακεδονία» αντί να το ονομάζουν «Βόρεια Μακεδονία», όπως είναι υποχρεωμένοι, σύμφωνα με τη σύμβαση που μόλις είχαν υπογράψει; ΄Η τη συμφωνία που σε κάθε ευκαιρία καταπατάει ο πρωθυπουργός τους, που «Μακεδονία» ανεβάζει, «Μακεδονία» κατεβάζει την, κατά τη συμφωνία, «Βόρεια Μακεδονία»;  Η κυβέρνηση πρέπει να καταγγείλει αμέσως την αμαρτωλή συμφωνία των Πρεσπών με την αυταπόδεικτη αιτιολογία ότι οι Σκοπιανοί την παραβίασαν αμέσως μετά την υπογραφή της και εξακολουθούν να την παραβιάζουν κάθε ημέρα και με κάθε ευκαιρία.

Ευαγγελος Ανδριανος, Επίτιμος αρεοπαγίτης, Καστόρειον Λακωνίας

Αγανακτισμένοι ηλικιωμένοι

Κύριε διευθυντά
Από πρόσφατα στατιστικά στοιχεία προκύπτει το συμπέρασμα ότι η συμβολή των άνω των 70 ετών ατόμων, σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης ζωής, είναι λίαν αξιόλογη, λόγω μορφώσεως, εμπειρίας και ώριμης σκέψης. Η «διαγραφή» τους λοιπόν από την κοινωνία και η έλλειψη στοιχειώδους μέριμνας αποτελούν μεγάλο ηθικό σφάλμα.

Τρία γεγονότα με ώθησαν στην παρούσα διαμαρτυρία:

Το πρώτο αφορά τα λεχθέντα από τον κ. πρωθυπουργό:

«Οι περισσότεροι συνταξιούχοι είναι πάνω από 70 ετών, οπότε σε λιγοστό διάστημα η δαπάνη γι’ αυτές τις συντάξεις θα μειωθεί με φυσικό τρόπο».

Το δεύτερο αφορά την από αμνημονεύτων χρόνων μεγάλη ταλαιπωρία των ηλικιωμένων ατόμων, λόγω πολύωρης αναμονής σε κάθε είδους δημόσιες υπηρεσίες.

Το τρίτο αναφέρεται στην πρόσφατη απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη να δίνουν ξανά εξετάσεις στην οδήγηση τα άτομα άνω των 74 ετών. Σχετικά με την απόφαση αυτή, έπρεπε οι σύμβουλοι του κ. Σπίρτζη να τον πληροφορήσουν ότι, σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα, στη χώρα μας όλα σχεδόν τα τροχαία ατυχήματα προκαλούνται από άτομα κάτω των 45 ετών. Αρκούν λοιπόν οι ιατρικές γνωματεύσεις που ισχύουν μέχρι σήμερα.

Ευαγγελος Σπανδαγος, Μαθηματικός - συγγραφέας

Το καθήκον, η λούφα και η παραλλαγή

Κύριε διευθυντά
Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθώ τις επεκτατικές τάσεις της Τουρκίας, τους εξοπλισμούς της, τις εναέριες παραβιάσεις και την ανθελληνική προπαγάνδα.

Εμείς οι οποίοι έχουμε βεβαρημένο ιστορικό στις σχέσεις μας με τη γείτονα χώρα, τι κάνουμε; Ναι μεν εμπλουτίζουμε με εξοπλισμό τη χώρα μας, αλλά το έμψυχο υλικό είναι αδρανές. Τα τελευταία 20-30 χρόνια με διάφορα νομοθετήματα και τερτίπια των πολιτικών εξαιρούμε από το στράτευμα τους μορφωμένους νέους άνδρες με τις σπουδές εξωτερικού και τα διδακτορικά, και κατήντησε να υπηρετούν μόνον οι αγρότες και οι εργάτες. Γνωρίζω ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδος όλοι οι Ελληνες είναι ίσοι σε υποχρεώσεις και δικαιώματα, αλλά φαίνεται όμως μερικοί να είναι πιο ίσοι! Αυτό είναι σαφές έλλειμμα δημοκρατίας. Γιατί γίνονται αυτές οι εξαιρέσεις δεν γνωρίζω. Κάποτε ήταν ντροπή να μην υπηρετεί κάποιος την πατρίδα του.

Τώρα θεωρείται εξυπνάδα. Εφθασαν στο σημείο τα νιάτα μας να θέλουν να πάρουν το λεγόμενο «τρελόχαρτο» για να μην πάνε στον στρατό. Θα έπρεπε η πολιτεία να νομοθετήσει μεταχείριση με μοριοδότηση για τους νέους που έχουν υπηρετήσει έναντι των άλλων, σε περίπτωση διορισμού στον δημόσιο τομέα. Είναι απαράδεκτο να επωφελούνται των δικαιωμάτων τους ορισμένοι και οι υποχρεώσεις τους να είναι επιλεκτικές.

Βασιλική Γ. Αραμπατζη, Χολαργός

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ