Δονήσεις στα Βαλκάνια

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εξελίξεις στη βόρεια γειτονιά μας τρέχουν οδεύοντας προς νέα αλλαγή συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια, με επίκεντρο το Κόσοβο. Το θέμα συζητείται ανοιχτά πλέον και ο Σέρβος ηγέτης Αλεξάνταρ Βούτσιτς πραγματοποίησε επεισοδιακό ταξίδι στο υπό απόσχιση βόρειο Κόσοβο, ενώ ο πρόεδρος του τελευταίου Χασίμ Θάτσι επισκέφθηκε την Τετάρτη τα Σκόπια όπου διαβεβαίωσε τον ανήσυχο γύρω από το ενδεχόμενο ενός νέου πολέμου πρωθυπουργό Ζάεφ πως ό,τι είναι να γίνει θα γίνει ειρηνικά. Τι επιχειρείται να γίνει; οριοθέτηση των συνόρων Σερβίας και Κοσόβου με ανταλλαγή εδαφών. Εξ όσων έχουν διαρρεύσει συζητείται η προσάρτηση του βορείου Κοσόβου ή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του στη Σερβία, η οποία θα παραχωρήσει τμήματα της κοιλάδας του Πρέσεβο, πόλη απ’ όπου διέρχεται ο νευραλγικής σημασίας για την οικονομία της άξονας «10», ο οποίος συνδέει το Βελιγράδι με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Το υφιστάμενο status, εντός του οποίου οικοδομείται το νεόκοπο κράτος του Κοσόβου, αποδείχθηκε δέκα χρόνια μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας ότι δεν διασφαλίζει την αρμονική συμβίωση Σέρβων και Αλβανών. Οι συχνές εντάσεις στη Μιτρόβιτσα δεν επιτρέπουν την εξομάλυνση των σχέσεων Πρίστινας και Βελιγραδίου, κάτι που αποτελεί τη βασικότερη των προϋποθέσεων για να προχωρήσει η διαδικασία ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ (Κόσοβο), η οποία θα θέσει τις δύο χώρες υπό την ομπρέλα της δυτικής επιρροής και θα ενδυναμώσει την άμυνα της Δύσης απέναντι στη ρωσική διείσδυση.

Τα πράγματα έχουν πάρει τον δρόμο τους με τις ευλογίες των ισχυρότερων παικτών στην περιοχή Αμερικανών και Ρώσων, και τους Ευρωπαίους, κυρίως τη Γερμανία, επί του παρόντος να αντιμετωπίζουν ενδεχόμενη μεταβολή του συνοριακού τοπίου με αμηχανία. Το ερώτημα, βέβαια, που αιωρείται πάνω από τη Βαλκανική είναι εάν μια αλλαγή συνόρων, και μάλιστα με ανταλλαγές εδαφών, θα περιοριστεί στις μεθορίους Σερβίας και Κοσόβου ή θα αποκτήσει δυναμική σε επίπεδο κοινωνιών στην ευρύτερη περιοχή ξυπνώντας εν υπνώσει αλυτρωτισμούς. Οι φόβοι για ένα ενδεχόμενο εφιαλτικό ντόμινο διαχέονται και ο Ζάεφ εξέφρασε ήδη στον Θάτσι τους φόβους του για τον κίνδυνο ενός νέου πολέμου στα Βαλκάνια. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στην ΔΕΘ σε ερώτηση της «Κ», είπε ότι η Ελλάδα θα δει θετικά μια συμφωνημένη από τις δύο πλευρές, Σέρβους και Αλβανούς δηλαδή, συνοριακή διευθέτηση. Αυτό σημαίνει ότι ο δρόμος για την αναγνώριση από την Ελλάδα του Κοσόβου θα ανοίξει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή