Το Κονκλάβιο (14/09/18)

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα encore για τον Ζόραν

Δεν θέλω να σας στενοχωρήσω, αλλά η αλήθεια πονάει. Η εικόνα τολμώ να πω ότι πονά ακόμα περισσότερο… Και πόνεσε αρκετά τα μάτια όσων παρακολούθησαν την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Στρασβούργο και τη χθεσινή του Ζόραν Ζάεφ στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Κι αυτό διότι η ομιλία του Σκοπιανού πρωθυπουργού έκοψε εμφανώς περισσότερα εισιτήρια απ’ αυτήν του Τσίπρα.

Και όχι μόνο αυτό. Μόλις ο Ζάεφ ολοκλήρωσε, τα μέλη όλων των πολιτικών ομάδων (με εξαίρεση τους ακροδεξιούς) τον χειροκροτούσαν όρθιοι. Μόνο encore δεν του ζήτησαν. Αυτά για όσους είχαν την παραμικρή αμφιβολία για το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων να φύγει το Σκοπιανό από τη μέση «εδώ και τώρα».

Δεν θα γίνουν ταραξίες

Στο παράλληλο ελληνικό σύμπαν, λίγες ώρες αργότερα, η Ν.Δ. επαναλάμβανε το δικό της «όχι» στη συμφωνία των Πρεσπών. Αυτά από τη Θεσσαλονίκη στην εκδήλωση που οργάνωσε ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της Ν.Δ. Γιάννης Σμυρλής για τα νέα δεδομένα στα Βαλκάνια και όπου μίλησαν οι Γ. Κουμουτσάκος, Μ. Σπυράκη. Μ. Λαζαρίδης, Σ. Αναστασιάδης και Σ. Λίτσας. Κουμουτσάκος και Σπυράκη επανέλαβαν το «εκλογές τώρα» για να μην κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών. Γιατί, όπως το έθεσαν, αν κυρωθεί, «δεν θα γίνουμε οι ταραξίες της περιοχής». Εξάλλου, δεν θα τους ταίριαζε καθόλου.

Ερχεται ο νέος

Αλλαγές δρομολογεί η Αγκυρα σε τουρκικές πρεσβείες του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων και η Αθήνα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι νέος Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα θα είναι ο Μπουράκ Οζούγκεργκιν, μέχρι πρότινος διευθυντής Νοτιοανατολικής Ευρώπης του τουρκικού ΥΠΕΞ. Σημειώνω ότι ο εν λόγω συμμετείχε σε όλη τη φάση των διαπραγματεύσεων και συνομιλιών για το Κυπριακό. Για την ακρίβεια, ήταν παρών και στη Γενεύη και στο Μον Πελεράν και στο Κραν Μοντανά. Αρμόδια πηγή μου τον περιγράφει ως «γεράκι», αλλά ως διπλωμάτη με ποιότητα και φιλική προσωπικότητα. Σημειώνω ότι έχει σπουδάσει στο «Τζονς Χόπκινς» και στο «Τζορτζ Μέισον» των ΗΠΑ. Βέβαια, τίποτε ακόμη δεν έχει επισημοποιηθεί, πολλώ δε μάλλον ανακοινωθεί. Πληροφορούμαι ότι σύντομα αναμένεται το σχετικό διάταγμα για τους νέους πρέσβεις και αμέσως μετά θα γίνουν οι ανακοινώσεις.

Ξανά διερευνητικές;

Μένω στους Τούρκους, καθώς πληροφορούμαι ότι υπάρχει πρόθεση σύντομα να επανεκκινηθούν οι διερευνητικές επαφές για το Αιγαίο. Εντάξει, η αλήθεια είναι ότι παρόμοια πρόθεση υπήρχε και πέρυσι και πρόπερσι, αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε. Υποτίθεται ότι τώρα η άλλη πλευρά έχει ειλικρινή πρόθεση να επανεκκινήσει τις συνομιλίες για να έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία (προς τους Ευρωπαίους). Και υποτίθεται, όπως μου λένε, ότι σύντομα πρόσωπο από την Αθήνα θα ταξιδέψει απέναντι για να αποφασιστεί το πώς και το πότε της συνέχειας. Υποτίθεται…

Δολιοφθορά

Δεν ξέρω αν ήταν τυχαίο, ή αποτέλεσμα δολιοφθοράς. Αλλά η χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Σταύρου Θεοδωράκη στο Βελλίδειο άργησε να αρχίσει, επειδή η αίθουσα δεν είχε ήχο. Ο Θεοδωράκης, βέβαια, που λόγω παρελθόντος, έχει φάει τα «ζωντανά» με το κουτάλι δεν έχασε την ψυχραιμία του. Αυτό έλειπε.

Αριστοτελικά

Φαντάζομαι ότι δεν περίμεναν να φθάσει μέχρι τα «Μετεωρολογικά», στα οποία ο Αριστοτέλης καθόρισε τις κλιματικές ζώνες της Γης. Και όμως, το έκανε, προκειμένου να μιλήσει για την κλιματική αλλαγή, αφήνοντας άφωνους τους 13 ομολόγους του των χωρών της ομάδας «Αραγιόλος» ο Προκόπης Παυλόπουλος. Αυτά χθες στη Ρίγα της Λετονίας, όπου και συνεδριάζει ατύπως η ομάδα των μη εκτελεστικών αρχηγών-κρατών. Παρών, μεταξύ άλλων, και ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Αλλη αίγλη…

Πολύς ο κόσμος που θα παρακολουθήσει την αυριανή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελλίδειο. Λογικό, καθώς, αισίως για τη Ν.Δ., θα είναι η τρίτη και τελευταία ομιλία του Κυριάκου στη ΔΕΘ με την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Φαντάζομαι ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που αύριο θα δώσει το «παρών» και μαζί με αυτό άλλη αίγλη στη βραδιά ο Ελληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή