500 λέξεις με την Αλεξάνδρα Μπίζη

500 λέξεις με την Αλεξάνδρα Μπίζη

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γεννήθηκε στις Σέρρες και κατάγεται από την Κέρκυρα. Σπούδασε νομικά στη Θεσσαλονίκη και θέατρο στην Αθήνα. Το πρώτο της παιδικό βιβλίο εκδόθηκε  το 2003. Το τελευταίο της βιβλίο «Ο πειρατής Περπερούα και ο Κοιμισμένος Κροκόδειλος» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη τον Ιούνιο του 2018.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

«Μέρες δίχως τέλος» του Μπάρι, «Η κίνηση του εκκρεμούς» του Χατζηβασιλείου, «Τα παιδιά του Κρόνου» του Κοτζιά, «Τα Kατά Α.Γ. Πάθη» της Λισπέκτορ, «Ο αχυρώνας φλέγεται» του Φόκνερ, «Βιβλιοπωλεία» του Καριόν. Και το «Ημερολόγιο ενός επαρχιακού εφημερίου» του Μπερνανός, που, αν και διαβασμένο, δεν θέλω ακόμα να το αποχωριστώ.

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Στα οκτώ ήμουν ο μικρός σερίφης, στα δέκα η Χάιντι, στα δεκατέσσερα η Σκάρλετ Ο’ Χάρα. Στα τριάντα νόμιζα πως είμαι η ηρωίδα ενός έργου που δεν είχε ακόμα γραφτεί. Τώρα, ας ήμουν, επιτέλους, ο ψύχραιμος, υπομονετικός, οξυδερκής και αποτελεσματικός Μεγκρέ.

Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;

Θέλω να υπάρχει μια ισχυρή δόση σαγήνης, αλλά να είναι, εντέλει, ένα χαρούμενο, ήσυχο δείπνο. Καλύτερα, λοιπόν, να επιλέξω συγγραφείς απαλλαγμένους πια από συγγραφικές αγωνίες και αδυναμίες. Καταλήγω σε αυτούς που, αν χρειαστεί, ξέρω τι θέλω να τους ρωτήσω: Κόνραντ, Μούλις, Χάινριχ Μπελ, Ροθ, Μέρντοχ. Mπορεί, βέβαια, να μην εμφανιστώ καθόλου. Να σταθώ αθέατη σε μια γωνιά, να τους παρατηρώ.  

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Εμαθα ότι σ’ αυτόν τον τρελό κόσμο έζησε ένας καταπληκτικός τύπος, ένας παθιασμένος βιβλιοθήρας, ο Πότζο Μπρατσολίνι. Εμαθα την προτροπή  «Lege feliciter» («Διάβασε και ευτύχει»). Χάρη στο εξαιρετικό βιβλίο του Γκρίνμπλατ «Παρέγκλισις – Ο Λουκρήτιος και οι απαρχές της νεωτερικότητας».

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Την «Κάρι μας» του Ντράιζερ.       

Και ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;

«Μπάρτλεμπυ, o γραφιάς» του Μέλβιλ.

Πείτε μας δυο λόγια για τον πειρατή Περπερούα, τον Κουρδιστό Καρχαρία και τον Κοιμισμένο Κροκόδειλο.

Ο Κουρδιστός Καρχαρίας είναι η μεγάλη πειρατική βιβλιοθήκη. Ο Κοιμισμένος Κροκόδειλος είναι το βιβλίο που αναζητεί ο πειρατής Περπερούα. Η ιστορία είναι μικρή και απευθύνεται κυρίως σε παιδιά πρωτοσχολικής ηλικίας, όπως και οι προηγούμενες πέντε ιστορίες με ήρωα τον Περπερούα.

Και η πειρατίνα Μάρθα Ρουθ, τι τύπος είναι;

Αγριοκόριτσο (κατά το αγοροκόριτσο).

Εχετε Facebook, Twitter κ.τ.λ.; Εάν ναι, εμποδίζουν ή εμπλουτίζουν το γράψιμο και το διάβασμα;

Εχω Facebook και δεν μου ταιριάζει, με αποσπά. Αλλά η περιέργεια έφαγε τη γάτα, έφαγε κι εμένα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή