«Ανοιχτές Συλλογές» στην Αθήνα με σπάνια εκθέματα

«Ανοιχτές Συλλογές» στην Αθήνα με σπάνια εκθέματα

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ματιά σε σπάνια και εντυπωσιακά τεκμήρια και αρχεία έχει την ευκαιρία να ρίξει το κοινό στο πλαίσιο της δράσης «Ανοιχτές Συλλογές» της «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου».

Ετσι, στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης ανοίγει το αρχείο του μεγάλου κινηματογραφιστή. Υλικό από τις ταινίες και τα θεατρικά έργα που ο ίδιος σκηνοθέτησε, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό σε ψηφιακή μορφή. Εγκατεστημένα τάμπλετ στο φουαγιέ του πολιτιστικού κέντρου του ιδρύματος είναι διαθέσιμα σε κοινό και επισκέπτες, οι οποίοι παράλληλα έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν ψηφιακά στον θεατρικό κόσμο του 20ού αιώνα μέσα από το «Αρχείο θεατρικών προγραμμάτων του 20ού αιώνα Γ. & Ε. Γιολάση» (1949 – 1999), που περιλαμβάνει περισσότερα από 600 πρωτότυπα θεατρικά προγράμματα (ώρες λειτουργίας 6 μ.μ. – 9 μ.μ.).

Από αύριο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» παρουσιάζει σπάνια τεκμήρια με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας. Στο υλικό του αρχείου συγκαταλέγονται χειρόγραφα έγγραφα, χειρόγραφες παρτιτούρες, έντυπα, ηχογραφήσεις, προγράμματα, αποκόμματα εφημερίδων, φωτογραφίες, αλληλογραφία, τιμητικές διακρίσεις κ.ά., μέσα από τα οποία αποκαλύπτεται η μουσική ζωή στην Ελλάδα και τεκμηριώνεται η πολιτιστική μουσική μας κληρονομιά (ώρες λειτουργίας 10 π.μ. – 5 μ.μ.).

Στο Ιδρυμα Ευγενίδου παρουσιάζονται επιλεγμένα βιβλία για την εξερεύνηση του Διαστήματος, οπτικοακουστικό υλικό αλλά και τμήμα της βραβευμένης αστροφιλοτελικής συλλογής του Κλέωνος Διονυσάτου. Προβάλλεται επίσης η ιστορία της εξερεύνησης του Διαστήματος, η τεχνολογία που σχετίζεται με αυτήν, οι μέθοδοι, οι τεχνικές, οι διαστημικές αποστολές, τα ευρήματα κ.λπ. (ώρες λειτουργίας 9 π.μ. – 8 μ.μ.).

Στο Ιδρυμα «Γιάννης Τσαρούχης» παρατείνεται η καλοκαιρινή έκθεση με εικονογραφήσεις βιβλίων του καλλιτέχνη (10 π.μ. – 2 μ.μ.) ποιητών όπως ο Ελύτης, ο Σεφέρης, ο Ρίτσος κ.ά. Στις «Ανοιχτές Συλλογές» συμμετέχει και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με έκθεση σπάνιου υλικού από τη βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής που περιλαμβάνει εκδόσεις από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα (ώρες λειτουργίας 8 π.μ. – 6 μ.μ.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή