«Μαγειρέματα» στις κουζίνες των πολιτικών

«Μαγειρέματα» στις κουζίνες των πολιτικών

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

E​​χει μείνει στην ιστορία ως το «ντιμπέιτ της κουζίνας». Εγινε τον Ιούλιο του 1959 μεταξύ του Σοβιετικού ηγέτη Νικίτα Χρουστσόφ και του Αμερικανού αντιπροέδρου Ρίτσαρντ Νίξον, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Νίξον σε έκθεση αμερικανικών προϊόντων στη Μόσχα.

Μπροστά σε μια κουζίνα άρτια εξοπλισμένη με την τελευταία –αμερικανική– λέξη της τεχνολογίας στο πεδίο των οικιακών συσκευών, οι δύο πολιτικοί βρήκαν την ευκαιρία για μια έντονη αντιπαράθεση για τη βελτίωση της καθημερινότητας του μέσου καταναλωτή και… στο βάθος για τα οφέλη του καπιταλισμού και του κομμουνισμού. Δύο κόσμοι συγκρούστηκαν δημόσια με σκηνικό μια κουζίνα.

Δεν είναι γνωστό αν το ντιμπέιτ ήταν προγραμματισμένο –το πιθανότερο– πάντως η κουζίνα είναι ένας χώρος που τα επιτελεία των πολιτικών αγαπούν ιδιαίτερα. Ενας υποψήφιος βουλευτής, ένας υπουργός, ένας ηγέτης που πίνει τον καφέ του στο τραπέζι της κουζίνας διαβάζοντας εφημερίδα δείχνει ανθρώπινος και προσιτός. Ακόμη περισσότερο όταν βοηθάει τη σύζυγό του στην προετοιμασία του δείπνου ή φοράει την ποδιά για να μαγειρέψει ο ίδιος. Ειδικά η τελευταία εικόνα πουλάει. Ισως γι’ αυτό η Μάργκαρετ Θάτσερ φωτογραφήθηκε αρκετές φορές στην κουζίνα του σπιτιού της στο Λονδίνο. Και «σιδηρά κυρία» και νοικοκυρά.

Πριν από λίγες ημέρες παρακολουθήσαμε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ να φτιάχνουν μπλίνις μπροστά στην κάμερα. Φόρεσαν τις ποδιές τους και τηγάνισαν τα πιτάκια που οι Ρώσοι παραδοσιακά ετοιμάζουν κατά τον εορτασμό της «Μασλενίτσα», της ρώσικης αποκριάς και γιορτής ξεπροβοδίσματος του χειμώνα και υποδοχής της άνοιξης. Τα μπλίνις συμβολίζουν τον ήλιο, αυτόν που ανατέλλει για να αναθερμάνει τις σχέσεις Ρωσίας – Κίνας σε μια εποχή που και οι δύο αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με τις ΗΠΑ.

Πάντως οι κουζίνες θέλουν προσοχή. Δεν σπανίζουν τα ατυχήματα. Οπως στην περίπτωση του Αγγλου πολιτικού Εντ Μίλιμπαντ. Το 2015, αν δεν κάνω λάθος, λίγο μετά την πολυσυζητημένη φωτογράφιση του Γιάνη Βαρουφάκη και της Δανάης Στράτου ενώ απολάμβαναν το ψάρι τους συνοδεία ενός παγωμένου ασύρτικου στο μπαλκόνι του σπιτιού τους, ο ηγέτης των Εργατικών μαζί με τη σύζυγό έδωσε συνέντευξη στο BBC από την ταπεινή κουζίνα του σπιτιού τους. Ηταν ντυμένοι και οι δύο απλά και απολάμβαναν το τσάι τους.

Λίγες ημέρες μετά, φίλος του ζευγαριού αποκάλυψε πως αυτή ήταν η δεύτερη –βοηθητική– κουζίνα του σπιτιού και όχι η κεντρική. Ε, το να ζεις σε ένα σπίτι με δύο κουζίνες, δεν σε κάνει και πολύ προσιτό στον μέσο πολίτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή