ΥΠΟΙΚ: Τέθηκε στους θεσμούς το θέμα των συντάξεων-Βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα για τις επόμενες δεκαετίες

ΥΠΟΙΚ: Τέθηκε στους θεσμούς το θέμα των συντάξεων-Βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα για τις επόμενες δεκαετίες

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το οικονομικό επιτελείο έθεσε στους θεσμούς το θέμα της ακύρωσης της περικοπής των συντάξεων παρουσιάζοντας μάλιστα και στοιχεία, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, κάτι που δεν προκύπτει ωστόσο από την κοινή δήλωση των θεσμών στην οποία δεν γίνεται καμία νύξη αναφορικά με το αν η κυβέρνηση έθεσε ή συζήτησε το επίμαχο θέμα.

«Η αποστολή διεξήγαγε συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση και τις κυριότερες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία κατά την μετά το πρόγραμμα περίοδο, καθώς και σχετικά με την πορεία των εργασιών και τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της δέσμευσης της Ελλάδας να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος.

Μεταξύ αυτών, υπήρξαν συζητήσεις όσον αφορά την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές, οι οποίες θα τροφοδοτήσουν την προετοιμασία του σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας για το 2019, που θα υποβληθεί στην Επιτροπή έως τις 15 Οκτωβρίου, καθώς και σχετικά με την εφαρμογή της στρατηγικής για την εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων δανείων», αναφέρεται μεταξύ άλλων στη δήλωση

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για ένα ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο για τις επόμενες δεκαετίες επισημαίνοντας ότι η μείωση των συντάξεων δεν θα επηρεάσει τη βιωσιμότητά του.

Αναλυτικά οι παράγοντες του ΥΠΟΙΚ σημειώνουν:

«Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας θα είναι βιώσιμο για τις επόμενες δεκαετίες και η ακύρωση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων (προσωπικής διαφοράς) δεν επηρεάζει την βιωσιμότητά του. Μάλιστα, η ελληνική πλευρά κατέθεσε στους θεσμούς στοιχεία και πίνακες, σύμφωνα με τα οποία εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα.

Αυτό επεσήμαναν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, λέγοντας ότι το οικονομικό επιτελείο έθεσε στους συνομιλητές του το ζήτημα της ακύρωσης της περικοπής των συντάξεων, παρουσιάζοντας στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία:

*Η περικοπή των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο, αλλά δημοσιονομικό.

*Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων και παράλληλα να υλοποιηθεί ένα μεγάλο κομμάτι των αντιμέτρων.

*Η μη περικοπή των συντάξεων (προσωπικής διαφοράς) δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος για τις επόμενες δεκαετίες.

Και για το θέμα αυτό η ελληνική πλευρά κατέθεσε στοιχεία και πίνακες σύμφωνα με τα οποία εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα, αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι σήμερα ολοκληρώθηκαν οι ολιγοήμερες συζητήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, και, όπως επίσης αναφέρθηκε από τους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, κατά τις επαφές αυτές έγινε παράλληλα ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα εκείνων που έχουν από κοινού συμφωνηθεί να υλοποιηθούν και έχουν καταγραφεί και προτεραιοποιηθεί στην Αναπτυξιακή Στρατηγική της κυβέρνησης.

Κατά την διάρκεια των συζητήσεων, ανέφεραν οι ίδιοι παράγοντες, μεταξύ άλλων:

*επιβεβαιώθηκε η σύγκλιση -με ελάχιστες αποκλίσεις- ως προς το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων τα οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ.

*συζητήθηκε η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων

*συμφωνήθηκε η διαδικασία μέσω της οποίας θα επιτευχθεί σύγκλιση ως προς τον δημοσιονομικό χώρο του 2019.

*η ελληνική πλευρά ενημέρωσε για τη διαδικασία εφαρμογής της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, θα ακολουθήσει η έκδοση της τριμηνιαίας έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας τον Νοέμβριο». 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή